Τέλος τα σκασμένα λάστιχα, με την εφεύρεση της Michelin [video]

Μετά από πολλές δοκιμές, η Michelin βγάζει στην παραγωγή τα ελαστικά χωρίς αέρα και αυτό θα είναι το πρώτο μοντέλο που θα τα «φορέσει».

  • -
  • -

Η τεχνολογία προχωράει, το ίδιο και η εξέλιξη στα ελαστικά αυτοκινήτων. Μελλοντικά ίσως να μη χρειάζονται αέρα για να δουλεύουν και το Chevrolet Bolt θα είναι το πρώτο μοντέλο παραγωγής που τα φοράει! Το ελαστικό αυτό προέρχεται από τη Michelin και είναι το πρώτο του είδους του που βγαίνει κανονικά στην αγορά. Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία, έχει την ιδιότητα να μην κλατάρει και ονομάζεται Uptis, από το “Unique Punctureproof Tire System”.

Ο λόγος που θα φορεθεί για πρώτη φορά στο Chevrolet Bolt είναι ότι η Michelin εξέλιξε το συγκεκριμένο ελαστικό σε συνεργασία με τη General Motors. Οι δοκιμές κράτησαν δέκα χρόνια μέχρι να τελειοποιηθεί και όπως βλέπουμε, υιοθετεί μια τεχνολογία πολλαπλών στρωμάτων αντί του αέρα στο εσωτερικό του. Κατασκευάζεται από ένα κράμα καουτσούκ και γυαλιού, ενώ το πλεονέκτημά του -εκτός ότι δεν σκάει- είναι ότι η διάρκεια ζωής του είναι πολύ μεγαλύτερη από ένα συμβατικό ελαστικό.

Δείτε ακόμη: Τι ελαστικά φοράει η Alfa Romeo Tonale;

Έως και τρεις φορές περισσότερο θα αντέχει το ελαστικό χωρίς αέρα, σε σύγκριση με τα ελαστικά που γνωρίζουμε σήμερα. Επιπλέον, η Michelin λέει ότι το πέλμα θα μπορεί να έχει καλοκαιρινή χάραξη ή χειμερινή, για χρήση σε διαφορετικές καιρικές συνθήκες. Η εταιρεία δεν παραλείπει να τονίσει ότι η αυξημένη διάρκεια ζωής του νέου της ελαστικού, αλλά και η ανθεκτικότητά του βοηθούν στην επίτευξη ενός οικολογικού χαρακτήρα, αφού χρειάζονται αντικατάσταση σε πολύ μεγαλύτερο διάστημα.

Δείτε ακόμη: Αξίζουν τα οικολογικά λάστιχα ή χάνεις σε κράτημα; Αναλυτική δοκιμή

Στόχος της γνωστής κατασκευάστριας ελαστικών είναι τα Uptis να κυκλοφορήσουν στην αγορά μέσα στο 2024 και θέλει με το νέο αυτό προϊόν να διατηρήσει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά στην οδήγηση τα οποία προσφέρει εδώ και δεκαετίες, ενώ παράλληλα ενισχύει την οικολογική της πλευρά. Τα ελαστικά χωρίς αέρα σύμφωνα με την ίδια, χρειάζονται λιγότερη πρώτη ύλη για να παραχθούν, εκπέμπουν λιγότερες επιβλαβείς ουσίες (μεγάλο μέρος των εκπομπών που παράγουν τα αυτοκίνητα δεν προέρχεται από τον κινητήρα) και είναι 100% αναλυκλώσιμα.

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...