Έρχεται όριο εκπομπής σωματιδίων για τα φρένα;

Μια ακόμη πρόκληση για τους κατασκευαστές σκοπεύει να θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βάζοντας στο μικροσκόπιο τα φρένα των οχημάτων.

  • -
  • -

Τα μικροσωματίδια που εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα κατά την φθορά των φρένων, είναι ένα από τα νέα ζητήματα που εξετάστηκαν κατά τις συνεδριάσεις της συμβουλευτικής ομάδας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα νέα πρότυπα εκπομπών ρύπων.

Η Ευρώπη αυστηροποιεί σε μεγάλο βαθμό τα μέτρα σχετικά με το CO2 των οχημάτων όπως προκύπτει από το πρωτόκολλο Euro 7 που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από τις 5 Απριλίου 2022, με την Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτου (ACEA), να επιχειρεί να προλάβει τις εξελίξεις για τυχόν επιπλέον στάνταρ.

Έτσι, ανέθεσε στην AERIS Europe να εξετάσει τον αντίκτυπο που θα είχαν πιθανά μέτρα για τη ρύθμιση των ορίων εκπομπών μικροσωματιδίων από τη φθορά των φρένων των οχημάτων στην ποιότητα αέρα και ως προς το κόστος. 

acea brakes1

Η AERIS πραγματοποίησε έρευνες και συνέλλεξε τα πρώτα δεδομένα στο συγκεκριμένο κομμάτι, δημοσιεύοντας δύο μελέτες – Μάρτιο και Ιούλιο 2021 – καθώς και μια τρίτη πριν λίγες μέρες. Με βάση τις εκτιμήσεις των ειδικών, σε περίπτωση που τεθεί όριο στις εκπομπές σωματιδίων φθοράς των φρένων για την επίτευξη μείωσης 60%, το πρόσθετο κόστος σε ένα καινούριο όχημα θα κυμαινόταν από 15 έως 27 ευρώ (υποτιθέμενη διάρκεια ζωής οχήματος 10 χρόνια) ή 18 έως 36 ευρώ (διάρκεια ζωής 15 ετών).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το Euro 7 θα σημάνει το τέλος των κινητήρων βενζίνης;

Η φθορά των φρένων και τα μικροσωματίδια που προκαλούνται είναι μια περίπλοκη διαδικασία που απαιτεί χρόνο για να υπάρξουν ολοκληρωμένα συμπεράσματα. Η ACEA λοιπόν, κατέληξε πως πρέπει να γίνει νέα και πιο λεπτομερής έρευνα, καθώς πρέπει να διαπιστωθεί αν πραγματικά τα οφέλη υποστηρίζουν το πρόσθετο κόστος.

Πηγές: ACEA, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...