Το Euro 7 θα σημάνει το τέλος των κινητήρων βενζίνης;

Τα όρια για τις εκπομπές ρύπων των αυτοκινήτων θα γίνουν τόσο αυστηρά σε λίγα χρόνια στην Ευρώπη που τα ηλεκτρικά ίσως να αποτελούν πια μονόδρομο.

  • -
  • -

Στο πλαίσιο της μετάβασης σε μια βιώσιμη κινητικότητα για την προστασία του περιβάλλοντος, η Ευρωπαϊκή Ένωση θεσπίζει όλο και πιο αυστηρές προδιαγραφές ρύπων, αναγκάζοντας τους κατασκευαστές να στραφούν εξ ολοκλήρου στην ηλεκτροκίνηση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να θέσει σε ισχύ από το 2025 το πρωτόκολλο Euro 7/VII, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τη μόλυνση του περιβάλλοντος. Το συγκεκριμένο πρότυπο θα αφορά όλα τα αυτοκίνητα και ελαφριά επαγγελματικά (Euro 7), αλλά και τα μεγάλα φορτηγά και λεωφορεία (Euro VII) που τροφοδοτούνται με κινητήρες εσωτερικής καύσης. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες γνωρίζουν φυσικά εδώ και καιρό τις νέες πολύ αυστηρές νόρμες για γι΄αυτό η μία μετά την άλλη, ανακοινώνουν την οριστική κατάργηση ακόμη και των βενζινοκινητήρων προς τα τέλη της δεκαετίας.

acea euro7

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτου (ACEA) ωστόσο, για να επιτύχει αυτό το φιλόδοξο πρόγραμμα και να μπορέσουν οι εταιρείες να εκπληρώσουν τους στόχους, πρέπει οι κανονισμοί να γίνουν πιο διακριτοί και ευέλικτοι, ώστε η μετάβαση στην επόμενη μέρα της αυτοκίνησης να πραγματοποιηθεί ομαλά.

Η Ένωση θεωρεί πως οι προτεινόμενες προδιαγραφές του προτύπου Euro 7/VII ενδέχεται να μην είναι εφικτές. Η τόσο γρήγορη κατάργηση των κινητήρων εσωτερικής καύσης και κυρίως της βενζίνης στα μικρότερα επιβατικά και του diesel στα φορτηγά, και η πλήρη στροφή στην ηλεκτροκίνηση, είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί στην πραγματικότητα.

Πόσα αυτοκίνητα ανά κάτοικο έχουμε στην Ελλάδα;

Κι αυτό, διότι, ούτε οι κατασκευαστές, ούτε οι προμηθευτές, ούτε η οικονομία και κυρίως ούτε οι πελάτες, δηλαδή οι Ευρωπαίοι οδηγοί, δεν είναι έτοιμοι για μια τόσο απότομη αλλαγή. Το πρότυπο Euro 7 στα αυτοκίνητα μαζικής παραγωγής θα κοστίσει πολύ ακριβά, κάτι που δεν συμφέρει κανέναν, όπως υποστηρίζει η ACEA.

Προτείνει λοιπόν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να εξετάσουν εκ νέου τα δεδομένα και να μπορέσουν να βρουν μια λύση πριν την καταληκτική ημερομηνία για την έγκριση του Euro 7/VII που έχει οριστεί για τις 5 Απριλίου 2022.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...