Ο παλαιότερος στόλος επαγγελματικών οχημάτων βρίσκεται στην Ελλάδα

Στη χώρα μας τα επαγγελματικά οχήματα αργούν τόσο να βγουν στη σύνταξη όσο και οι ίδιοι οι επαγγελματίες.

  • -
  • -

Ότι στην Ελλάδα έχουμε έναν από τους παλαιότερους στόλους οχημάτων στην Ευρώπη, το γνωρίζουμε καλά. Βρισκόμαστε στην τέταρτη θέση έχοντας μέσο όρο τα 16 έτη στα επιβατικά μας (από το τέλος φυσικά) με πιο γερασμένα αυτοκίνητα να έχουν μόνο τρεις χώρες, η  Ρουμανία (16,5 έτη), η Εσθονία (16,7 έτη) και η Λιθουανία (16,8 έτη).

Ωστόσο εκεί που είμαστε πραγματικά αξεπέραστοι, είναι στα επαγγελματικά αυτοκίνητα. Η Ελλάδα διατηρεί την τελευταία θέση σε κάθε κατηγορία, από τα ελαφρά επαγγελματικά έως τα βαρέα. Τα ελαφρά επαγγελματικά της χώρας μας λοιπόν, έχουν ηλικία κατά μέσο όρο 19,5 έτη! Ο μέσος όρος της Ευρώπης βρίσκεται έτη φωτός μακριά στα 11,6 χρόνια και η Ρουμανία, που έχει την προτελευταία θέση, έχει ελαφρά επαγγελματικά οχήματα με μέσο όρο ηλικίας στα 16,3 έτη.

Τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο θλιβερά στα βαριά επαγγελματικά. Ο στόλος στην Ελλάδα έχει μέσο όρο ηλικίας τα 21,2 έτη, ξεφεύγοντας σημαντικά από το μέσο όρο της Ευρώπης που βρίσκεται στα 13 έτη. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στα λεωφορεία. Τα ελληνικά οχήματα μαζικής μετακίνησης επιβατών «ζουν» εδώ και 19,9 χρόνια κατά μέσο όρο. Η αντίστοιχη τιμή για την προτελευταία χώρα είναι στα 15,6 έτη (Πολωνία) ενώ ο μέσος όρος της Ευρώπης είναι στα 11,7 έτη.

Τα παραπάνω στοιχεία προέρχονται από το Σύνδεσμο Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων και μας δείχνουν ότι είναι ένα πρόβλημα που διαρκώς μεγαλώνει. Η ηλικία των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στην Ελλάδα και ειδικότερα των επαγγελματικών πρέπει να μειωθεί άμεσα λόγω των ζητημάτων ασφαλείας που προκύπτουν από τόσο παλαιά οχήματα στο δρόμο, τόσο σε επίπεδο ενεργητικής ασφάλειας, όσο και σε επίπεδο παθητικής ασφάλειας.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...