Τι ισχύει στο ΚΤΕΟ για τα αυτοκίνητα με κοτσαδόρο;

Τα αυτοκίνητα που φέρουν κοτσαδόρο, συνοδεύονται από συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο. Τι πρέπει να κάνει ο ιδιοκτήτης όταν περνάει ΚΤΕΟ;

  • -
  • -

Οι οδηγίες σχετικά με τα οχήματα που φέρουν διάταξη σύνδεσης με ρυμουλκούμενο (κοτσαδόρο) ήταν για πολλά χρόνια στον… αέρα. Το τοπίο όμως ξεκαθάρισε, οπότε οι ιδιοκτήτες οχημάτων που φέρουν το συγκεκριμένο εξάρτημα γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν, τόσο για να είναι τυπικοί σε έναν πιθανό έλεγχο της Τροχαίας, όσο και για το ΚΤΕΟ.

Πώς περνάει ΚΤΕΟ αυτοκίνητο με κοτσαδόρο;

Το βασικότερο κομμάτι είναι ότι από την 1η Νοεμβρίου του 2020, κάθε όχημα επιβάλλεται να χρησιμοποιεί αποσπώμενο ή αναδιπλούμενο κοτσαδόρο, οπότε οι σταθερές κατασκευές πλέον κρίνονται ως παράνομες. Στο ΚΤΕΟ πιστοποιείται ότι το όχημα φέρει κοτσαδόρο εγκεκριμένου τύπου, ως προς το είδος και τις προδιαγραφές του, όμως για τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν τον κοτσαδόρο παλαιάς τεχνολογίας (σταθερό) θα σημειώνεται παρατήρηση.

Η τελευταία υποχρεώνει τον ιδιοκτήτη του οχήματος να προσέλθει για επανέλεγχο στο ΚΤΕΟ ύστερα από ένα μήνα, με το όχημα συμμορφωμένο. Έτσι θα είναι υποχρεωμένος είτε να τον αφαιρέσει εντελώς, είτε να έχει αντικαταστήσει τον κοτσαδόρο σταθερού τύπου με έναν αποσπώμενο ή αναδιπλούμενο.

Επίσης, το ΚΤΕΟ ελέγχει αν στο όχημα έχει χορηγηθεί το ειδικό σημείωμα ρυμούλκησης (άδεια ρυμούλκησης) από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Συγκοινωνιών. Πολύ σημαντικό να αναφέρουμε ότι αν το όχημα είναι εφοδιασμένο με αποσπώμενο κοτσαδόρο που δεν έχει αφαιρεθεί και βρίσκεται προσαρτημένος, δεν θα σημειώνεται παρατήρηση, αρκεί να μην ανήκει στις σταθερές κατασκευές παλαιού τύπου. Προϋπόθεση για να μη σημειωθεί παρατήρηση, η ύπαρξη σημειώματος ρυμούλκησης σε ισχύ.

Δείτε ακόμη Μπορώ να έχω τροχόσπιτο στο οικόπεδό μου;

Όσοι χρησιμοποιούν κοτσαδόρο στο αυτοκίνητό τους θα πρέπει να θυμούνται πως όταν το όχημα δεν ρυμουλκεί, ο κοτσαδόρος θα πρέπει να έχει αφαιρεθεί από τη θέση του ή να έχει αναδιπλωθεί κάτω από τον προφυλακτήρα του αυτοκινήτου. Σε αντίθετη περίπτωση ο οδηγός είναι παράνομος και ενδέχεται να έρθει αντιμέτωπος με πρόστιμο, ενώ δεν αποκλείεται η ασφαλιστική του εταιρεία να αρνηθεί την αποζημίωσή του σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος. Σε κάθε περίπτωση, η ασφαλιστική εταιρεία που αναλαμβάνει την ασφάλιση του οχήματος θα πρέπει να είναι ενήμερη ότι χρησιμοποιείται διάταξη σύνδεσης με ρυμουλκούμενο (κοτσαδόρος).

Δείτε ακόμη Μπορώ να ρυμουλκήσω τροχόσπιτο με ηλεκτρικό αυτοκίνητο;

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...