Κοτσαδόρος σε ΙΧ: Τι να κάνεις για να μην είσαι παράνομος το 2023

Για να ρυμουλκήσεις τρέιλερ, μπαγκαζιέρα ή τροχόσπιτο, απαιτείται κοτσαδόρος. Όμως η νομοθεσία σχετικά με αυτόν έχει αλλάξει.

  • -
  • -

Όσο ο καιρός βελτιώνεται, τόσο αυξάνεται και το ενδιαφέρον για το τι ισχύει σχετικά με τη ρυμούλκηση με κοτσαδόρο με Ι.Χ. αυτοκίνητο. Αρκετοί οδηγοί θέλουν να τοποθετήσουν κοτσαδόρο στο αυτοκίνητό τους, με σκοπό να μεταφέρουν τροχόσπιτο ή τρέιλερ με σκάφος, τζετ σκι, μπαγκαζιέρα κ.λπ. προς το εξοχικό τους ή κάποιον άλλο προορισμό διακοπών. Είναι όμως νόμιμη η ύπαρξη μόνιμου κοτσαδόρου σε αυτοκίνητο;

Με βάση το νομικό πλαίσιο σχετικά με τη χρήση του, ο κοτσαδόρος επιτρέπεται να υφίσταται μόνον όταν ο οδηγός τον χρησιμοποιεί για να ρυμουλκήσει κάτι. Σε περίπτωση που προεξέχει από αυτοκίνητο ιδιωτικής χρήσης χωρίς να πραγματοποιείται έλξη, θεωρείται παράνομος.

Ο σταθερός κοτσαδόρος είναι νόμιμος;

Η απάντηση είναι όχι. Σύμφωνα με τον νόμο - με απόφαση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών (ΦΕΚ 99/Β’/18.01.2021) το οποίο τροποποιήθηκε από το ΦΕΚ 4966/Β'/27.10.2021 από τις 27/09/2022 και έπειτα - κανένα ΙΧ δεν μπορεί να διαθέτει σταθερό κοτσαδόρο. Ο κάτοχος του οχήματος επιβάλλεται να τον αντικαταστήσει άμεσα με αποσπώμενο ή αναδιπλούμενο κοτσαδόρο. Η απόφαση αυτή λήφθηκε για λόγους ασφαλείας, καθώς ο μόνιμος κοτσαδόρος προεξέχει από τις ζώνες παραμόρφωσης και προστασίας, δηλαδή τον προφυλακτήρα και, σε περίπτωση σύγκρουσης υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να προξενήσει μεγάλη ζημιά σε άλλο όχημα ή χρήστη του δρόμου.

kotsadoros

Για να μην έχεις νομικά προβλήματα λοιπόν, εφόσον διαθέτεις παλιό κοτσαδόρο στο αυτοκίνητό σου, πρέπει να τον αντικαταστήσεις με νέο αποσπώμενο ή αναδιπλούμενο. Έτσι όταν δεν γίνεται χρήση του, ο κοτσαδόρος θα πρέπει να αφαιρείται και να μην προεξέχει από τον προφυλακτήρα.

Τι ισχύει με το ΚΤΕΟ

Η νομοθεσία επιβάλλει υποχρεωτικό τεχνικό έλεγχο του κοτσαδόρου ενός οχήματος. Οπότε, εάν ο κοτσαδόρος δεν αντικατασταθεί, το αυτοκίνητο δεν μπορεί να περάσει από ΚΤΕΟ και ο οδηγός υποχρεούται να πάει για επανέλεγχο σε ένα μήνα.

Διαβάστε επίσης: Σχάρα ποδηλάτου: Πότε είναι παράνομη; Πώς γλιτώνω το πρόστιμο;

kotsadoros

Οποιοδήποτε αυτοκίνητο φέρει κοτσαδόρο, εννοείται πως πρέπει να συνοδεύεται από άδεια ρυμούλκησης, την οποία εκδίδεις στην υπηρεσία Μεταφορών. Επίσης, αν ο κοτσαδόρος έχει εγκατασταθεί από τον κατασκευαστή του μοντέλου, απαιτείται να έχει λάβει έγκριση τύπου. Σε περίπτωση που έχει τοποθετηθεί μετά την αγορά, επιβάλλεται να πληροί τις προδιαγραφές και να φέρει τα έγγραφα του ειδικού εγκαταστάτη.

Να δηλώσω τον κοτσαδόρο στην ασφαλιστική

Προκειμένου να μην έχεις μπλεξίματα σε περίπτωση μικρο-ατυχήματος, η ασφαλιστική εταιρεία με την οποία συνεργάζεσαι πρέπει να γνωρίζει για την ύπαρξη του κοτσαδόρου και της άδειας ρυμούλκησης. Το αν υπάρχει επιβάρυνση στο υπάρχον συμβόλαιο, αυτό αφορά την πολιτική κάθε εταιρείας. Κάποιες προσφέρουν την αναβάθμιση δωρεάν κι άλλες με μικρή χρέωση.