Τροχόσπιτο σε οικόπεδο: Μπορώ να το εγκαταστήσω χωρίς άδεια;

Αυτή η τακτική πολλών ιδιοκτητών οικοπέδων, είναι ένα παραθυράκι της νομοθεσίας για ένα εξοχικό με χαμηλό κόστος, ή μια αφορμή για πρόστιμα και μπλεξίματα με την πολεοδομία;

  • -
  • -

Οικονομική κρίση, πανδημία, ανεργία. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα που έχουν αντιμετωπίσει τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες. Αυτό έχει οδηγήσει πολλούς στο να σκέπτονται πώς θα αποκτήσουν ένα φθηνό σπίτι ή μια μικρή παραθεριστική κατοικία, ξεπερνώντας τα εμπόδια των εξόδων και τη γραφειοκρατία της οικοδομικής άδειας. Μία εκ των λύσεων που εντάσσονται στην συγκεκριμένη κατηγορία των «εναλλακτικών» σπιτιών, είναι και τα τροχόσπιτα. Τι ισχύει όμως στην προκειμένη περίπτωση; Μπορώ να τοποθετήσω ένα τροχόσπιτο στο οικόπεδό μου νόμιμα;

Από το νόμο, επιτρέπεται η προσωρινή τοποθέτηση τροχόσπιτου, που έχει σε ισχύ άδεια κυκλοφορίας από το Υπουργείο Μεταφορών, φέρει αριθμό κυκλοφορίας και είναι ρυμουλκούμενο από ΙΧ αυτοκίνητο. Το τροχόσπιτο μπορεί να τοποθετηθεί σε οποιονδήποτε ιδιόκτητο χώρο, αρκεί να μην είναι χαρακτηρισμένος ως αρχαιολογικός χώρος, αιγιαλός, παραλία ή δασική έκταση.

Μπορώ να συνδέσω το τροχόσπιτό μου με τα δίκτυα ύδρευσης/ηλεκτρισμού;

Σύμφωνα με την Εγκύκλιο 27860/4450/34/23-3-88 του Υπουργείου Περιβάλλοντος περί «Εγκατάστασης Τροχόσπιτου-Τροχοβίλας», τα τροχόσπιτα που δεν είναι κυκλοφορούντα οχήματα και ρυμουλκούμενα από Ι.Χ. αυτοκίνητα με αριθμό κυκλοφορίας του Υπουργείου Συγκοινωνιών, εφόσον μεταπίπτουν στην κατηγορία που περιγράφεται από την παρ.17 του Άρθρου 2 του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού (Ν. 1577/1985, όπως τροποποιήθηκε με τον Ν.2831/9-13-06-2000 ), δηλαδή μετατρέπονται σε εγκαταστάσεις με μόνιμη εξάρτησή τους από το περιβάλλον στο οποίο εγκαθίστανται και συνδέονται σταθερά με αυτό (π.χ. σταθερή σύνδεση με το έδαφος, κατασκευή βόθρου, σύνδεση με δίκτυα) ή εξυπηρετούν παραμονή ανθρώπων ή ζώων, εκτέλεση εργασίας ή άσκηση επαγγέλματος, αποθήκευση ή τοποθέτηση πραγμάτων, μηχανημάτων, κλπ., για να εγκατασταθούν σε γήπεδο ή οικόπεδο πρέπει να έχουν άδεια της αρμόδιας για την έκδοση οικοδομικής αδείας Υπηρεσίας, η οποία τα κρίνει κατά τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις.

Διαβάστε ακόμα Μπορώ να ρυμουλκήσω τροχόσπιτο με ηλεκτρικό αυτοκίνητο;

Μπορώ να βγάλω άδεια μικρής κλίμακας για να φτιάξω μια βάση από μπετόν και μια πέργκολα;

Οχι. Η κατασκευή πέργκολας επιτρέπεται μόνο όταν υπάρχει ήδη κτίσμα στο οικόπεδο. Επίσης η βάση από μπετόν δεν υπάγεται στις μικρές διαμορφώσεις του εδάφους μέχρι συν/πλην 0,80 μ. από το φυσικό έδαφος με χρήση φυσικών ασύνδετων υλικών, που επιτρέπεται χωρίς οικοδομική άδεια από την πολεοδομική νομοθεσία. Επομένως και σε αυτή την περίπτωση απαιτείται η έκδοση οικοδομικής άδειας.

Τι ισχύει για τις τροχοβίλες;

Ο όρος «τροχοβίλα ή τροχόσπιτο» δεν υπάρχει στην πολεοδομική νομοθεσία. Η τροχοβίλα είναι κι αυτή μια ρυμουλκούμενη, τροχήλατη κατασκευή την οποία διέπουν όλοι οι νόμοι και οι ρυθμίσεις του Υπουργείου Συγκοινωνιών περί ρυμουλκούμενων. Εκεί υπάγεται και από εκεί ελέγχεται. Μπορεί να σταθμεύσει σε κάθε ιδιόκτητο οικόπεδο (με σχετική άδεια στάθμευσης) και να μετακινείται εντός του οικοπέδου όταν αυτό ζητηθεί από την αρμόδια αρχή. Σε καμία περίπτωση όμως η τροχοβίλα δεν χαρακτηρίζεται οικία και δεν μπορεί να ρευματοδοτηθεί (ακόμα κι αν τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά αντί της σύνδεσης με τη ΔΕΗ) ή να υδροδοτηθεί νόμιμα. Εάν συνδεθεί σταθερά επί του εδάφους (αφαιρέσουμε τροχούς ή συνδέσουμε αποχέτευση κτλ) τότε θεωρείται σταθερή δόμηση και ελέγχεται από τα Πολεοδομικά όργανα. Οτιδήποτε δεν είναι τροχόσπιτο με άδεια του Υπ.Συγκοινωνιών θεωρείται σταθερό και θέλει οικοδομική άδεια (εγκύκλιος 34/1988), οπότε πέφτεις στην κατηγορία προκατασκευασμένα λυόμενα - ΦΕΚ 1032 Δ /96.

Μπορώ να βγάλω οικοδομική άδεια για τροχοβίλα;

Όχι. Γιατί οτιδήποτε δεν είναι τροχόσπιτο με άδεια του Υπ. Συγκοινωνιών, θεωρείται σταθερό και θέλει οικοδομική άδεια. Όμως η τροχοβίλα δεν υπάγεται στην κατηγορία των προκατασκευασμένων κατοικιών, για τις οποίες μπορεί να εκδοθεί Οικοδομική Άδεια κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις.

Ο ελληνικός Νέος Οικοδομικός Κανονισμός (ΝΟΚ) θεωρεί κατασκευή κάθε ασφαλές τεχνικό έργο το οποίο έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές για τη στατικότατα, την υγιεινή, τη μόνωση, τα υλικά. κ.ά. σύμφωνα με τον ολοκληρωμένο ενεργειακό σχεδιασμό των κτηρίων (ΚΕΝΑΚ). Η τροχοβίλα δεν καλύπτει αυτούς τους κανονισμούς , διότι είναι μία ελαφριά κατασκευή. Για την εσωτερική τοιχοποιία κυρίως τοποθετείται γυψοσανίδα, ενώ εξωτερικά εφαρμόζεται είτε τύπος ξύλου, που επιχρίζεται με σοβά, είτε φύλλα αλουμινίου.

Ο λόγος που τις βλέπουμε να χρησιμοποιούνται σε όλη την Ευρώπη, ενώ στην χώρα μας απαγορεύονται είναι διότι ο σχεδιασμός των κτηρίων παίρνει υπόψη τις συνθήκες διαβίωσης, τις καιρικές συνθήκες και τη σεισμικότητα της κάθε περιοχής. Επειδή οι κατασκευές αυτές έχουν μεγάλη ζήτηση στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης, κατασκευάζονται με τα δικά τους πρότυπα που δεν ισχύουν στην Ελλάδα.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...