Τροχόσπιτο σε οικόπεδο: Μπορώ να το εγκαταστήσω χωρίς άδεια;

Υπάρχει κάποιο παραθυράκι στην νομοθεσία ή έχουμε προνοήσει και για αυτές τις περιπτώσεις;

  • -
  • -
Τροχόσπιτο σε οικόπεδο: Μπορώ να το εγκαταστήσω χωρίς άδεια;

Οικονομική κρίση, πανδημία, ανεργία. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα που έχουν αντιμετωπίσει τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες. Αυτό έχει οδηγήσει πολλούς στο να σκέπτονται πώς θα αποκτήσουν ένα φθηνό σπίτι ή μια μικρή παραθεριστική κατοικία, ξεπερνώντας τα εμπόδια των εξόδων και τη γραφειοκρατία της οικοδομικής άδειας. Μία εκ των λύσεων που εντάσσονται στην συγκεκριμένη κατηγορία των «εναλλακτικών» σπιτιών, είναι και τα τροχόσπιτα. Τι ισχύει όμως στην προκειμένη περίπτωση; Μπορώ να τοποθετήσω ένα τροχόσπιτο στο οικόπεδό μου νόμιμα;

Από το νόμο, επιτρέπεται η προσωρινή τοποθέτηση τροχόσπιτου, που έχει σε ισχύ άδεια κυκλοφορίας από το Υπουργείο Μεταφορών, φέρει αριθμό κυκλοφορίας και είναι ρυμουλκούμενο από ΙΧ αυτοκίνητο. Το τροχόσπιτο μπορεί να τοποθετηθεί σε οποιονδήποτε ιδιόκτητο χώρο, αρκεί να μην είναι χαρακτηρισμένος ως αρχαιολογικός χώρος, αιγιαλός, παραλία ή δασική έκταση.

Μπορώ να συνδέσω το τροχόσπιτό μου με τα δίκτυα ύδρευσης/ηλεκτρισμού;

Σύμφωνα με την Εγκύκλιο 27860/4450/34/23-3-88 του Υπουργείου Περιβάλλοντος περί «Εγκατάστασης Τροχόσπιτου – Τροχοβίλας», τα τροχόσπιτα που δεν είναι κυκλοφορούντα οχήματα και ρυμολκούμενα από Ι.Χ. αυτοκίνητα με αριθμό κυκλοφορίας του Υπουργείου Συγκοινωνιών, μεταπίπτουν στην κατηγορία που περιγράφεται από την παρ.17 του Αρθ-2 του ΓΟΚ/85), δηλαδή μετατρέπονται σε εγκαταστάσεις με μόνιμη εξάρτησή τους από το περιβάλλον στο οποίο εγκαθίστανται και συνδέονται σταθερά με αυτό (π.χ. σταθερή σύνδεση με το έδαφος, κατασκευή βόθρου, σύνδεση με δίκτυα) ή εξυπηρετούν παραμονή ανθρώπων ή ζώων, εκτέλεση εργασίας ή άσκηση επαγγέλματος, αποθήκευση ή τοποθέτηση πραγμάτων, μηχανημάτων, κλπ. Σε αυτές τις περιπτώσεις, πρέπει πριν εγκατασταθούν σε γήπεδο ή οικόπεδα να έχουν άδεια της αρμόδιας για την έκδοση οικοδομικής αδείας Υπηρεσίας η οποία τα κρίνει κατά τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις.

Διαβάστε ακόμα Μπορώ να ρυμουλκήσω τροχόσπιτο με ηλεκτρικό αυτοκίνητο;

Τι ισχύει για τις τροχοβίλες;

Ο όρος «τροχοβίλα ή τροχόσπιτο» δεν υπάρχει στην πολεοδομική νομοθεσία. Η τροχοβίλα είναι κι αυτή μια τροχήλατη κατασκευή την οποία διέπουν όλοι οι νόμοι και οι ρυθμίσεις του υπουργείου Συγκοινωνιών περί ρυμουλκούμενων. Εκεί υπάγεται και από εκεί ελέγχεται. Σε καμία περίπτωση όμως δεν χαρακτηρίζεται οικία και δεν μπορεί να ρευματοδοτηθεί ή να υδροδοτηθεί νόμιμα, αν δεν εκδοθεί η αντίστοιχη οικοδομική άδεια, ακόμα κι αν τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά αντί της σύνδεσης με τη ΔΕΗ.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...