Ό,τι πρέπει να ξέρεις πριν βάλεις κοτσαδόρο στο αυτοκίνητο!

Ποιο είναι το νομικό πλαίσιο; Τι χρειάζεται να γνωρίζεις; Όλες οι απαντήσεις

  • -
  • -

Ο κοτσαδόρος είναι ένα απαραίτητο εργαλείο για όσους θέλουν να ρυμουλκούν τρέιλερ, μπαγκαζιέρα ή ακόμα και τροχόσπιτου. Μπορεί να ακούγεται κάτι απλό, αλλά υπάρχουν αρκετά στοιχεία που πρέπει να γνωρίζει κανείς πριν προχωρήσει στην τοποθέτηση του. Σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο που ισχύει σήμερα, η χρήση κοτσαδόρου επιτρέπεται να υφίσταται μόνο όταν ο οδηγός τον χρησιμοποιεί για να ρυμουλκήσει κάτι. Θεωρείται παράνομος στην περίπτωση που εντοπιστεί να προεξέχει σε αυτοκίνητο ιδιωτικής χρήσης χωρίς να γίνεται ρυμούλκηση. Αυτό σημαίνει πως σήμερα οι οδηγοί είναι υποχρεωμένοι να κάνουν χρήση αποσπώμενου ή αναδιπλούμενου κοτσαδόρου νεότερης τεχνολογίας

Άδειες κυκλοφορίας και ρυμούλκησης

Ο ιδιοκτήτης του οχήματος που θέλει να τοποθετήσει κοτσαδόρο θα πρέπει να βγάλει νέα άδεια, όπως και πινακίδες κυκλοφορίας για το ρυμουλκούμενο. Έτσι, όταν και αποφασίσεις πως θέλεις να ρυμουλκήσεις θα πρέπει να το δηλώσεις και να έχεις μαζί σου και τις δύο άδειες όταν κυκλοφορείς. Όσον αφορά τις άδειες ρυμούλκησης με κοτσαδόρο, αυτές είναι τριών ειδών. Η έκδοση τους γίνεται από την Περιφέρεια και αφορούν τη μεταφορά σκάφους, μπαγκαζιέρας και τροχόσπιτου, και θα πρέπει να εκδοθεί η αντίστοιχή. Επιπλέον, σημειώστε πως κάθε κοτσαδόρος έχει συγκεκριμένο σειριακό αριθμό, που επίσης θα πρέπει να δηλωθεί για συγκεκριμένη χρήση. 

Δείτε ακόμη: Από ποια ηλικία μπορώ να οδηγήσω ηλεκτρικό πατίνι; 

Τι ισχύει με ΚΤΕΟ και ασφάλεια;

Σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο ο τεχνικός έλεγχος του κοτσαδόρου είναι υποχρεωτικός. Κάτι που σημαίνει πως αν δεν είναι σύμφωνος με τις νεότερες νόρμες το αυτοκίνητο δεν μπορεί να περάσει ΚΤΕΟ και ο οδηγός είναι υποχρεωμένος να μεταβεί για επανέλεγχο σε ένα μήνα. Σημειώστε, πως αν ο κοτσαδόρος έχει εγκατασταθεί από τον κατασκευαστή του μοντέλου, απαιτείται να λάβει έγκριση τύπου. Σε περίπτωση που έχει τοποθετηθεί μετά την αγορά, επιβάλλεται να πληροί τις προδιαγραφές και να φέρει τα έγγραφα του ειδικού εγκαταστάτη. Όσον αφορά την ασφάλιση, η εταιρεία πρέπει να γνωρίζει την ύπαρξη του κοτσαδόρου και της άδειας ρυμούλκησης. Η επιβάρυνση εξαρτάται από την πολιτική της εκάστοτε εταιρείας, με τις περισσότερες να προσφέρουν δωρεάν αναβάθμιση, ενώ κάποιες προσθέτουν μία μικρή χρέωση. 

Δείτε ακόμη: Μοτοσικλέτα χωρίς καθρέφτες! Ποιο είναι το πρόστιμο; 

Τι πρέπει να ξέρω πριν την αγορά;

Το πρώτο που θα πρέπει να κάνει κάποιος που θα προχωρήσει στην αγορά κοτσαδόρου είναι να διαβάσει προσεκτικά τις διαστάσεις και τις προδιαγραφές του. Επιβάλλεται να γίνει επιλογή ενός που η χρήση του θα ανταποκρίνεται στο βάρος του ρυμουλκούμενου. Φυσικά, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην οδήγηση κατά τη διάρκεια της ρυμούλκησης. Τόσο στη μετακίνηση, αφού η ταχύτητα μας πρέπει να είναι χαμηλή και να μην ξεπερνάει τα 80 km/h, όσο και στις μανούβρες.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...