Ρυμούλκηση τροχόσπιτου με ηλεκτρικό: Γίνεται; Τι να προσέξω;

Ηλεκτρικό αυτοκίνητο και ρυμούλκηση, μπορούν να συνυπάρξουν; Ή ξεχνάμε τρέιλερ, μπαγκαζιέρες, σκάφη και τροχόσπιτα όταν επιλέξουμε κάποιο ηλεκτρικό;

  • -
  • -

Αρκετοί είναι οι αγοραστές που εφοδιάζουν το καινούργιο αυτοκίνητό τους με κοτσαδόρο, αφού έχουν σκοπό να τραβάνε με αυτό τρέιλερ, μπαγκαζιέρες, σκάφη ή τροχόσπιτα. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα όμως, μπορούν να φέρουν εις πέρας την ίδια αποστολή με τα μοντέλα που χρησιμοποιούν θερμικά μοτέρ για την κίνησή τους; Τι ικανότητα ρυμούλκησης έχουν;

Όπως είναι αναμενόμενο, η απάντηση διαφέρει ανάλογα με το μοντέλο. Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, θα αναφέρουμε και τα απαραίτητα παραδείγματα. Πριν το κάνουμε όμως, να διευκρινίσουμε ότι και στα μοντέλα με θερμικούς κινητήρες υπάρχουν περιορισμοί ρυμούλκησης. Οι περισσότεροι κατασκευαστές δηλώνουν δύο διαφορετικά όρια βάρους ρυμούλκησης, ανάλογα αν το ρυμουλκούμενο διαθέτει φρένα ή όχι. Στα μικρότερα αυτοκίνητα όμως, τα όρια βάρους είναι αρκετά μικρά.

Ακόμη κι έτσι, η δυνατότητα ρυμούλκησης παραμένει, άσχετα με τους στενούς περιορισμούς που βάζει το χαμηλό όριο βάρους. Στα ηλεκτρικά, τα πράγματα είναι αρκετά διαφορετικά. Για τα μικρότερα μοντέλα οι κατασκευαστές δεν ανακοινώνουν καν όριο βάρους ρυμούλκησης (όπως για παράδειγμα το Volkswagen ID.3, το Peugeot e-208 ή το Opel Corsa-e). Εμμέσως πλην σαφώς, αποκλείουν το ενδεχόμενο ρυμούλκησης, αν και προφανώς, το όχημα θα μπορούσε να τραβήξει μερικά κιλά, ακόμη και αν αυτά είναι λίγα.

Ποιο ηλεκτρικό αυτοκίνητο μπορώ να χρησιμοποιήσω για ρυμούλκηση;

Στα μεγαλύτερα ηλεκτρικά, αρχίζουμε να βλέπουμε -διστακτικά- τους κατασκευαστές να δηλώνουν ένα τυπικό όριο βάρους ρυμούλκησης. Κάποιοι δίνουν έως 750 κιλά (με φρένα ή χωρίς), αλλά το πιο συνηθισμένο νούμερο είναι 750 κιλά χωρίς φρένα και 1.600 κιλά με φρένα (Tesla Model Y, Kia EV6, Hyundai Ioniq 5, BMW i4 eDrive40 κ.ά.). Υπάρχουν φυσικά και διάφορες άλλες τιμές όπως 750 κιλά χωρίς φρένα, 1.000 κιλά με φρένα (Tesla Model 3, Skoda Enyaq iV, Volkswagen ID.4) ή 750 κιλά χωρίς φρένα, 1.800 κιλά με φρένα (Audi e-tron 55 quattro, Volvo XC40 Recharge Twin Engine, Mercedes EQA, Mercedes EQC).

Εντύπωση προκαλεί το Tesla Model X που μπορεί να… τα βγάλει πέρα με βάρος ρυμουλκούμενου έως 2.250 κιλά με φρένα (750 κιλά χωρίς) αλλά και η BMW iX που θα τραβήξει μέχρι και 2.500 κιλά με φρένα (750 κιλά χωρίς). Άρα, προκύπτει το ερώτημα: μπορώ να τραβήξω τροχόσπιτο με ηλεκτρικό αυτοκίνητο; Τα πιο πολλά σύγχρονα τροχόσπιτα ζυγίζουν από 1.500 έως και 2.500 κιλά. Υπάρχουν ελαφρύτερα, όπως και βαρύτερα, όμως η πλειοψηφία των προτάσεων στην αγορά «παίζει» εκεί. Εννοείται ότι σε αυτές τις κατασκευές, υπάρχουν φρένα, οπότε μας ενδιαφέρει η μεγαλύτερη τιμή που μπορεί να ρυμουλκήσει ένα όχημα.

Με μικρό ηλεκτρικό, δεν μπορείς να τραβήξεις τροχόσπιτο, ούτε μπαγκαζιέρα. Τα μεγαλύτερα που ανακοινώνουν έως 1.600 κιλά, έχουν τη δυνατότητα να ρυμουλκήσουν ένα μικρό-μεσαίο τροχόσπιτο, ενώ τα μεγαλύτερα (και βαρύτερα) χρειάζονται συγκεκριμένα μοντέλα, όπως η BMW iX και το Tesla Model X. Ωστόσο τα πιο πολλά ηλεκτρικά της αγοράς μπορούν να σύρουν τρέιλερ και μπαγκαζιέρες που στην πλειονότητά τους, δεν ξεπερνούν τα 1.500 κιλά. Εννοείται ότι μια τέτοια κίνηση, προφανώς θα επηρεάσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την αυτονομία, καθώς θα ανέβει σημαντικά η κατανάλωση.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...