Αυτό το Renault 5 turbo 2 κρύβει έναν Wankel κάτω από το καπό!

Κάποιοι θα έλεγαν ότι πρόκειται για ιεροσυλία, αλλά αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι η τιμή του κατά τη διάρκεια δημοπρασίας έφτασε στα ύψη

  • -
  • -

Όταν η κουβέντα αφορά θρυλικά Renault του παρελθόντος, τότε σίγουρα αφορά και το κεντρομήχανο- πισωκίνητο 5 Turbo, την κορυφαία εκδοχή του γαλλικού σουπερμίνι. Το μπροστοκίνητο Renault 5 πρωτοεμφανίστηκε στους ευρωπαϊκούς δρόμους το 1972, με το R5 Turbo να ακολουθεί στα τέλη της δεκαετίας του '70 ως αντικαταστάτης της Alpine Α110 στα πεδία των μαχών των αγώνων Ράλι. Αντί να επανασχεδιάσει μια ολοκαίνουργια καρότσα, η Renault αποφάσισε να τροποποιήσει το δημοφιλές R5.

Τα πρώτα αυτοκίνητα παραγωγής ονομάζονταν Renault 5 Turbo. Είχαν κινητήρα 1397 cc με ισχύ 160 ίππων. Αφού οι Γάλλοι εξασφάλισαν την ομολογκασιόν για τους αγώνες, παρουσίασαν το R5 Turbo 2, στο οποίο αρκετά από τα ελαφρωμένα μέρη αντικαταστάθηκαν για να μειωθεί το κόστος και η τιμή. Ακολούθησε και η έκδοση R5 Alpine με καθίσματα σχεδιασμένα από τον Bertone και ειδικό ταμπλό, ενώ στα μέσα της δεκαετίας του ‘80 ο κυβισμός του μοτέρ αυξήθηκε στα 1430 cc.

Στο συγκεκριμένο αυτοκίνητο ωστόσο, ο εργοστασιακός κινητήρας έχει δώσει τη θέση του σε μια… περιστροφική έκπληξη! Στη θέση των πίσω καθισμάτων «φωλιάζει» ο Wankel 13B του Mazda RX-7! Η ιπποδύναμη του δεν έχει γίνει γνωστή, ωστόσο είναι σίγουρα πολύ παραπάνω από την  εργοστασιακή. Αυτή η δύναμη φυσικά και μεταφέρεται στους πίσω τροχούς μέσω του εργοστασιακού κιβωτίου 5 σχέσεων του Renault 5. Για την ιστορία, το συγκεκριμένο σπάνιο μοντέλο δημοπρατήθηκε και παρά τη ριζική μετατροπή στην οποία έχει υποβληθεί, η αξία του  ξεπέρασε τα 78.000 δολάρια.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...