The Mazda Files Vol.I: Η σειρά MX

Από το θρυλικό MX-5 στο MX-6 με την τετραδιεύθυνση

  • -
  • -

Η πλειοψηφία του κοινού μόλις δει ή ακούσει τα αρχικά MX, το πρώτο που θα τους έρθει στο μυαλό είναι το Mazda MX-5 και όχι αδίκως. Πρόκειται για ένα θρυλικό μοντέλο το οποίο ξεκίνησε την ζωή του το 1989 στην πρώτη του γενιά με τα χαρακτηριστικά pop-up φώτα και συνεχίζει μέχρι και σήμερα, έχοντας φτάσει αισίως στην 4η του γενιά.

Με αφορμή την τελευταία προσθήκη στην οικογένεια MX, η οποία ακούει στο όνομα MX-30 και πρόκειται για το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο της εταιρείας, είπαμε να θυμηθούμε και άλλα δύο μοντέλα που έφεραν τα αρχικά MX, αλλά έχουν ξεχαστεί με την πάροδο του χρόνου. Μιλάμε για τα δύο οχήματα που παρουσιάστηκαν λίγα χρόνια μετά το λανσάρισμα της πρώτης γενιάς MX-5, στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης, το 1991. Πρόκειται για τα MX-3 και MX-6.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΔΟΚΙΜΗ MAZDA MX-30

Δύο μοντέλα που εντυπωσίασαν με τις τεχνολογίες τους. Το MX-3 έγινε γνωστό ως το όχημα με τον μικρότερο V6 κινητήρα παραγωγής, καθώς η χωρητικότητα του έφτανε μόλις τα 1,8 λίτρα. Μάλιστα το συγκεκριμένο μηχανικό σύνολο θεωρήθηκε ως ιδιαίτερα εντυπωσιακό για την τότε εποχή και είναι αξιοσημείωτο ότι η κόκκινη ζώνη στο στροφόμετρο άρχιζε στις 7.000 στροφές το λεπτό, ενώ ο ηλεκτρονικός κόφτης στην παροχή καυσίμου είχε ρυθμιστεί να επεμβαίνει στις 7.800 στροφές το λεπτό.

Τo κομψό MX-6 από την άλλη είχε έναν διαφορετικό άσο κρυμμένο στο μανίκι καθώς διέθετε και προαιρετικό σύστημα τετραδιεύθυνσης, ενώ κάτω από το καπό έκρυβε έναν 24βάλβιδο V6 κινητήρα, απόδοσης 165 ίππων. Δυστυχώς, η έλλειψη ζήτησης έκοψε το νήμα της ζωής του ιαπωνικού coupe μόλις λίγα χρόνια μετά την παρουσίαση του, το 1995.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...