Η σχεδιαστική φιλοσοφία της Mazda έκλεισε τα... 10

Ξεκίνησε με το concept car Shinari, το 2010 και συνεχίζει μέχρι και σήμερα

  • -
  • -

Με τη σχεδιαστική γλώσσα «Kodo - Soul of Motion», ο Επικεφαλής Σχεδίασης, Ikuo Maeda, έθεσε μια τολμηρή νέα κατεύθυνση για το σχεδιασμό στη Mazda. Ξεκίνησε πριν από δέκα χρόνια στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Λος Άντζελες 2010 με το πρωτότυπο αυτοκίνητο Shinari και από τότε μέχρι και σήμερα καθορίζει την σχεδιαστική ταυτότητα των μοντέλων της εταιρίας.

Μία δεκαετία και ένα στάδιο εξέλιξης αργότερα, το Kodo Design είναι πιο δημοφιλές από ποτέ, με τα μοντέλα που ταυτίζονται μαζί του να συνεχίζουν να κερδίζουν βραβεία, συμπεριλαμβανομένου του Mazda3 το οποίο κέρδισε το βραβείο World Design Car of the Year, για το 2020.

Η λέξη Kodo κυριολεκτικά μεταφράζεται ως «παλμός καρδιάς», στοχεύοντας στο να δίνει ψυχή στα αυτοκίνητα που ενστερνίζονται αυτό το design. Μεγάλο μέρος της έμπνευσης για τα πρώτα σχέδια είχε έρθει από την εικόνα ενός τσιτάχ λίγο πριν επιτεθεί, ενώ αργότερα δόθηκε περισσότερη έμφαση στην δημιουργία μίας δυναμικής και συναισθηματικής σχεδίασης, με όσο το δυνατόν λιγότερα στοιχεία. Ένα κομβικό σημείο στην ιστορία της συγκεκριμένης φιλοσοφίας, όπου άλλαξε τον τρόπο σκέψης των σχεδιαστών ήταν τα concepts RX-Vision και Vision Coupe.

Παρουσιάστηκε το 2015 και το 2017 αντίστοιχα, στην έκθεση αυτοκινήτου του Τόκυο, φέρνοντας παράλληλα μία πιο μινιμαλιστική προσέγγιση στο Kodo Design. Μειώθηκαν οι γραμμές, χωρίς όμως τα μοντέλα να χάνουν τον δυναμισμό στην εικόνα τους.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...