Milestones 2010-2020: Mercedes-Benz - Καινοτομία στην πράξη

Ασφάλεια, αποδοτικότητα, εμπειρία: Αν μία εταιρία καινοτομεί συνεχώς για να προσφέρει κορυφαίες τεχνολογίες σε κάθε πτυχή των αυτοκινήτων της, αυτή είναι η Mercedes-Benz

  • -
  • -

Αν ανατρέξουμε στην μακρά ιστορία της Mercedes-Benz θα βρούμε αμέτρητες καινοτομίες που έφεραν αλματώδη εξέλιξη στην αυτοκίνηση! Πρωτοποριακές ιδέες και τεχνολογίες που έκαναν και κάνουν την οδήγηση πιο ασφαλή, πιο άνετη και ευχάριστη, αλλά και πιο φιλική προς το περιβάλλον. Όπως ο κλωβός ασφαλείας, οι ζώνες παραμόρφωσης και ο πρώτος αερόσακος, μέχρι το πρώτο ABS, το ESP, αλλά και την πρώτη ενεργητική ανάρτηση στον κόσμο (Active Body Control). Για να μην πούμε για την υδρογονοκίνηση και τις πρώτες δοκιμές υβριδικών αυτοκινήτων που ξεκίνησαν από το 1982 κιόλας!

Η τελευταία δεκαετία ήταν εξαιρετικά δραστήρια για τη Mercedes-Benz, με πολλές επιτυχίες όπως η απόλυτη κυριαρχία στη Formula 1 από το 2014 μέχρι και σήμερα, αλλά και νέες τεχνολογίες που αφορούν τα εναλλακτικά καύσιμα, την ηλεκτροκίνηση, το υδρογόνο, την πλήρως αυτόνομη οδήγηση, τα ευφυή ηλεκτρονικά συστήματα ασφάλειας, την διασύνδεση και αλληλεπίδραση των επιβατών με το αυτοκίνητο και το περιβάλλον κ.α.

 

Αναμφίβολα, το μεγάλο νέο της δεκαετίας είναι η είσοδος στα ηλεκτρικά μοντέλα παραγωγής με τη γκάμα Mercedes-EQ και την πρώτη ηλεκτρική EQC με αυτονομία 450 χιλιομέτρων - είχαν προηγηθεί βέβαια τα ηλεκτρικά smart ήδη από τις αρχές της δεκαετίας. Ταυτόχρονα έχει ξεκινήσει και ο εξηλεκτρισμός ολόκληρης της γκάμας των Van με μοντέλα όπως τα eVito Van, eSprinter και EQV.

Μέχρι το 2022 κάθε μοντέλο της γερμανικής εταιρείας θα έχει και μια αμιγώς ηλεκτρική εκδοχή, ικανή για πλήρη αυτονομία ταξιδιού, για τον υπολογισμό της βέλτιστης διαδρομής μέσω του ευφυούς συστήματος πλοήγησης και για τάχιστη φόρτιση στο συνεχώς αναπτυσσόμενο δίκτυο. Άλλη μια καινοτομία στον τομέα της ηλεκτροκίνησης αφορά την «καθαρή» φόρτιση και το δίκτυο Mercedes me Charge με ρεύμα από εναλλακτικές μορφές ενέργειας.

Ο εξηλεκτρισμός της γκάμα της Mercedes-Benz γίνεται και δια της υβριδικής οδού, με την εξέλιξη plug-in hybrid μοντέλων μέχρι το πέρασμα στην πλήρη γκάμα μηδενικών ρύπων το 2039.

 

Η νέα τεχνολογία EQ Power+ προσφέρει μεγαλύτερη ηλεκτρική αυτονομία, μειωμένη κατανάλωση και ταχύτερη φόρτιση, ενώ παράλληλα βελτιώνει την ισχύ και τις επιδόσεις στους κινητήρες βενζίνης ή diesel. Ήδη μέχρι το τέλος του 2020 η Mercedes-Benz θα διαθέτει 20 plug-in υβριδικά μοντέλα στη γκάμα της.

Η Mercedes-Benz ήταν πρωτοπόρος από το 1994 κιόλας και στο υδρογόνο ως εναλλακτικό και καθαρό καύσιμο. Η έρευνα και η εξέλιξη συνεχίστηκε μεθοδικά και τη δεκαετία 2010-2020. Το αποτέλεσμα: το πρώτο στον κόσμο ηλεκτρικό όχημα με κυψέλες καυσίμου και μαζί τεχνολογία plug-in hybrid! Η Mercedes-Benz GLC F-CELL ανεφοδιάζεται με υδρογόνο σε δύο δοχεία από ανθρακονήματα και μαζί με ηλεκτρισμό στη μπαταρία ιόντων-λιθίου, με ευεργετικά πλεονεκτήματα: μηδέν εκπομπές CO2, συνδυαστική κατανάλωση υδρογόνου 0,34 kg ανά 100 km, πλήρη ανεφοδιασμό σε μόλις 3 λεπτά και αυτονομία 430 km, συν τα 50 km που προσφέρει η ηλεκτρική ενέργεια!

 

Την δεκαετία που αφήνουμε πίσω μας, μεγάλη συζήτηση έγινε και γίνεται γύρω από την αυτόνομη οδήγηση. Η Mercedes-Benz ήταν και είναι από τους πρωτοπόρους και σε αυτό τον τομέα, εξελίσσοντας τεχνολογίες υποβοήθησης της οδήγησης που εφαρμόζονται ήδη στα μοντέλα της. Σήμερα, τα Active Distance Control DISTRONIC και Active Steering Assist ελέγχουν πλήρως το γκάζι, το φρένο και το τιμόνι στη ροή της κυκλοφορίας και πλέον και στις στροφές, και μαζί με το Live Traffic κόβουν ταχύτητα πριν ο οδηγός δει το εμπόδιο. Η κάμερα του ROAD SURFACE SCAN «διαβάζει» το δρόμο και το E-ACTIVE BODY CONTROL προσαρμόζει την ανάρτηση κάθε τροχού, τη στιγμή που ο νέος HD φωτισμός DIGITAL LIGHT διαθέτει 2 εκατομμύρια pixels που εμφανίζουν ενδείξεις ασφαλείας στο δρόμο.

Στόχος είναι η περαιτέρω εξέλιξη με ορίζοντα το 2036. Το φαντασμαγορικό F 015 Luxury in Motion του 2015 απέδειξε άλλωστε ότι η τεχνολογία είναι ήδη εδώ, και απομένει μόνο να την υποδεχτούν οι υποδομές.

 

Τώρα, το αυτόνομο ηλεκτρικό Vision URBANETIC προσθέτει ακόμα περισσότερες καινοτομίες: στο βάθος της τεχνητής νοημοσύνης, στο χτίσιμο εμπιστοσύνης με τους επιβάτες και πεζούς (μέσω εξελιγμένων τρόπων επικοινωνίας, με μηνύματα από χιλιάδες LED) και μέσω ενός υπερεξελιγμένου App για τη βέλτιστη, σε συνδυασμό με άλλα μέσα μεταφοράς, διαδρομή.

Η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης των συστημάτων multimedia και συνδεσιμότητας για βαθύτερη αλληλεπίδραση με τον οδηγό είναι ένας ακόμη τομέας που η Mercedes-Benz καινοτομεί. Το MBUX (Mercedes-Benz User Experience) που έκανε ντεμπούτο το 2018 στη νέα A-Class και σταδιακά ενσωματώνεται σε κάθε νέο μοντέλο, μαθαίνει τις προθέσεις και τις προτιμήσεις του οδηγού και μέσω του συστήματος Interior Assistant προσαρμόζεται και τον υποστηρίζει.

 

Στη σειρά EQ, το σύστημα πλοήγησης υπολογίζει με ακρίβεια -και μέσω App από μακριά- τη διαδρομή με όλες τις ανάγκες για αυτή, ενώ το σύστημα επικοινωνίας με άλλα οχήματα «Car-to-X» συμβάλλει στην αποφυγή απρόβλεπτων επικίνδυνων συνθηκών στο δρόμο.

Η επικοινωνία οδηγού και αυτοκινήτου έχει γίνει ακόμη πιο πολύπλευρη και διαδραστική μέσω των εφαρμογών Mercedes me App που είναι διαθέσιμες από το 2015 και εξελίσσονται συνεχώς με νέες δυνατότητες και υπηρεσίες, κάνοντας πιο εύκολη, πιο άνετη και πιο ενδιαφέρουσα τη ζωή μας. Αυτός άλλωστε δεν είναι ο στόχος της προηγμένης τεχνολογίας;

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...