Κίνητρα για μονάδες παραγωγής μπαταριών στις λιγνιτικές περιοχές της Ελλάδας

Στόχος είναι να μην επηρεαστούν οι τοπικές κοινωνίες από το μελλοντικό κλείσιμο των μονάδων της ΔΕΗ

  • -
  • -

Αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την υιοθέτηση ειδικών φορολογικών κινήτρων, τα οποία θα ενισχύουν τις υφιστάμενες και θα προσελκύουν νέες επιχειρήσεις στις λιγνιτικές περιοχές, αποφασίστηκε σε σύσκεψη των αρμόδιων Υπουργών της κυβέρνησης.

Τα τρία συναρμόδια υπουργεία,  Υπουργείο Οικονομικών – Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων – Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, θα στείλουν το ταχύτερο στην ΕΕ τη σχετική «προ-κοινοποίηση» (pre-notification).

Πέραν των ειδικών φορολογικών κινήτρων (φοροπαλλαγές, φοροελαφρύνσεις, απαλλαγή από τέλη κ.α.), το «πακέτο» θα επιδιωχθεί να περιέχει και επενδυτικά/χρηματοδοτικά κίνητρα (όπως επιδοτήσεις, εγγυήσεις, κεφάλαια συν-επένδυσης κ.α.), λειτουργικά κίνητρα (π.χ. αυξημένοι συντελεστές απόσβεσης για δαπάνες ενεργειακής απόδοσης και δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη, χρηματοδοτική κάλυψη μισθολογικού κόστους, διαφοροποίηση ύψους εργοδοτικών εισφορών) και αδειοδοτικά κίνητρα (για την επιτάχυνση και διευκόλυνση των απαιτούμενων αδειοδοτήσεων).

Αποφασίσθηκε η Ρήτρα Δίκαιης Μετάβασης -που έχει ήδη υιοθετήσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες- να διατρέχει το σύνολο των αναπτυξιακών κυρίως παρεμβάσεων όλων των υπουργείων στις λιγνιτικές περιοχές, με στόχο την άμβλυνση του οικονομικού και κοινωνικού κόστους της μετάβασης.

Υπενθυμίζεται ότι το ΥΠΕΝ έχει ήδη ενσωματώσει την εν λόγω ρήτρα, στον νόμο για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης, ο οποίος προβλέπει:

-μείωση φορολογικού συντελεστή κατά 5% για πέντε κερδοφόρες χρήσεις για τις παραγωγικές μονάδες (κατασκευή μπαταριών, φορτιστών κ.α.) που εγκαθίστανται στις λιγνιτικές περιοχές

-αύξηση συντελεστών απόσβεσης παγίων, δίνοντας τη δυνατότητα απόσβεσης  σε τρία χρόνια

-ενίσχυση των επιχειρήσεων μέσω της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών για κάθε νέα θέση εργασίας που δημιουργούν κατά τη φάση κατασκευής του έργου

-επιτάχυνση της έκδοσης άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...