Το Harvard δίνει τη λύση στην ηλεκτροκίνηση - Η μεγάλη ανακάλυψη

Η τεχνολογία γύρω από τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αναπτύσσεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς και σύντομα, θα μιλάμε με διαφορετικά δεδομένα.

  • -
  • -

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν είναι νέα ανακάλυψη, όμως το σύνολο της εξέλιξής τους εντάσσεται -περίπου- μέσα στην τελευταία δεκαετία. Όπως κάθε τι νέο, δεν μιλάμε για σταδιακή βελτίωση αλλά για άλματα εμπρός, σε ό,τι αφορά την μπαταρία, την ταχύτητα φόρτισης και την αυτονομία. Τα αποτελέσματα είναι ήδη εντυπωσιακά, όμως φαίνεται ότι το πανεπιστήμιο του Harvard φέρνει στο φως ακόμη πιο ενδιαφέροντα δεδομένα. Μια από τις πολυαναμενόμενες εξελίξεις είναι η έλευση των μπαταριών solid-state. Σε δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν από το Harvard, μια τέτοια μπαταρία, με προδιαγραφές επαναφόρτισης σε μόλις 10 λεπτά, κατάφερε να ολοκληρώσει 6.000 κύκλους φόρτισης, διατηρώντας το 80% της χωρητικότητάς της.

Η μεγάλη ανακάλυψη του Harvard

Παράλληλα, κατάφεραν να εξαλείψουν και το φαινόμενο του δενδρίτη, μιας… πάθησης της μπαταρίας που εμποδίζει τη σωστή λειτουργία της. Ουσιαστικά πρόκειται για σχηματισμούς λιθίου που «δραπετεύουν» από τα τοιχώματα και προκαλούν προβλήματα όπως διάφορα βραχυκυκλώματα, καθυστερήσεις στη διαδικασία της φόρτισης, ακόμη και πυρκαγιά σε προχωρημένο στάδιο. Στο Harvard χρησιμοποίησαν μικρά σωματίδια πυριτίου που εμποδίζουν την ανάπτυξη του δενδρίτη, βοηθώντας τη solid-state μπαταρία να διατηρήσει τα χαρακτηριστικά της ακόμη και ύστερα από παρατεταμένη, πολύ απαιτητική χρήση. Σίγουρα οι μακροχρόνιες δοκιμές θα δώσουν πιο αξιόπιστα αποτελέσματα, όμως η τεχνολογία δείχνει πολλά υποσχόμενη.

Δείτε ακόμη: Το επόμενο στάδιο στις μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Η σημασία να… πετύχει το πείραμα

Σε αντίθεση με τις «φήμες» που συχνά ακούγονται γύρω από την ηλεκτροκίνηση, πλέον τα σύγχρονα μοντέλα του είδους έχουν τη δυνατότητα να φορτίζουν πολύ γρήγορα (20-30 λεπτά για το τυπικό 10-80%) και να προσφέρουν επαρκείς αυτονομίες, ακόμη και σε περιβάλλον αυτοκινητόδρομου. Με τις solid-state μπαταρίες όμως, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα ανταπεξέρχονται καλύτερα σε συνθήκες τακτικών ταχυφορτίσεων, χωρίς σημαντικές φθορές στον συσσωρευτή, όπως γίνεται σήμερα. Η αξιοπιστία θα βελτιωθεί και οι χρήστες θα μπορούν να χρησιμοποιούν ένα EV σχεδόν όπως και ένα τυπικό, θερμικό μοντέλο. Σκεφτείτε πλήρη επαναφόρτιση σε 10’ και αυτονομία 400-500 km σε αυτοκινητόδρομο… Καλά δεν είναι;

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...