Ελληνικό ηλεκτρικό σκούτερ με 3.000 ευρώ

Η Give Engineering σκοπεύει να το βγάλει στην παραγωγή εντός του 2021

  • -
  • -

Η ηλεκτροκίνηση μπαίνει στη ζωή μας, είτε με ένα ηλεκτρικό πατίνι είτε με ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Υπάρχουν όμως και τα ηλεκτρικά σκούτερ, τα οποία επίσης θα δικαιούνται κρατικής επιδότησης, σύμφωνα με όσα έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση.

Μία ελληνική εταιρεία σχεδίασης και μηχανολογίας, η Give Engineering, ετοιμάζει να βγάλει στην παραγωγή προς τα μέσα του 2021 ένα ηλεκτρικό σκούτερ, το i.lektra. Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας, Ηλία Νασιόπουλο, έχουν ήδη κατασκευαστεί τα πρωτότυπα, ενώ απομένει η διαδικασία πιστοποίησης πριν αρχίσει αυτή της παραγωγής.

Η ετήσια παραγωγή θα ξεκινήσει από ορισμένες εκατοντάδες και ίσως φθάσει τα 1.000 σκούτερ, ενώ όσον αφορά την τιμή του στόχος είναι να βρίσκεται κοντά στα 3.000 ευρώ, ποσό που θα είναι αρκετά χαμηλότερο με την κρατική επιδότηση 20%.

Αφού ο Ηλίας Νασιόπουλος ολοκλήρωσε τις σπουδές και το διδακτορικό του στη χρήση σύνθετων υλικών για την ανάπτυξη οχημάτων και ύστερα από μία οκταετή επαγγελματική σταδιοδρομία ως μηχανικός και αρχιμηχανικός αναλύσεων και κατασκευών στην ομάδα «Force India Formula 1» (νυν BWT Racing Point F1), στην εταιρεία Prodrive και στο Κέντρο Ερευνας και Ανάπτυξης της Nissan στην Ευρώπη, επέστρεψε στην Ελλάδα, ιδρύοντας το 2016 την Give, μαζί με τους Λευτέρη Κόζα, Αστέρη Αποστολίδη και Σεβαστιανό Μαΐλη.

Το ηλεκτρικό σκούτερ διαθέτει τρεις αποσπώμενες μπαταρίες που έχει αναπτύξει η Give και διαθέτουν αυτονομία 60 χιλιομέτρων η καθεμία ή συνολικά 180 χλμ. Η μέγιστη ταχύτητά του ανέρχεται σε 85 χιλιόμετρα ανά ώρα, ενώ καταφέρνει να αποκτήσει επιτάχυνση έως 80 χλμ. ανά ώρα, σε τρία δευτερόλεπτα. Το όχημα φέρει μία ψηφιακή οθόνη 8 ιντσών με όλες τις απαραίτητες ενδείξεις, όπως και πλοηγό. Οπως εξηγούν οι δημιουργοί του, η λειτουργία του σκούτερ επικεντρώνεται στο κινητό τηλέφωνο, μέσω του οποίου το όχημα ενεργοποιείται, τροποποιούνται οι ρυθμίσεις του και είναι δυνατόν να προληφθεί ενδεχόμενη απόπειρα κλοπής.

Προβλέπεται ακόμη η διασύνδεσή του με το ψηφιακό νέφος (cloud), επιτρέποντας, μετά τη συγκατάθεση του χρήστη, την αποστολή στην Give ενημερώσεων, κατά το πρότυπο των φορητών ηλεκτρονικών συσκευών. Με τον τρόπο αυτό παρακολουθείται η πορεία της «υγείας» του δικύκλου και συνεπώς αποτρέπεται, ώς ένα βαθμό, η εμφάνιση πιθανών βλαβών και προβλημάτων. Ως εκ τούτου, όπως υποστηρίζουν οι δημιουργοί του, περιορίζονται, σχεδόν κατά το ήμισυ, οι ανάγκες για συντήρηση και επισκευή.   

Δίνεται ακόμη η δυνατότητα της εξατομικευμένης διαμόρφωσης των χαρακτηριστικών και των προδιαγραφών του δικύκλου μέσω του «online garage», όπου ο υποψήφιος αγοραστής, αφότου επιλέξει τα επιθυμητά χαρακτηριστικά, τον σχεδιασμό, τις επιδόσεις και τις ρυθμίσεις, έχει τη δυνατότητα να παραγγείλει ηλεκτρονικά το όχημα. Η εταιρεία, όπως εξηγεί κ. Νασιόπουλος, εκτός από τις πωλήσεις προς καταναλωτές (B2C), προσανατολίζεται στη διάθεση του οχήματος και σε επιχειρήσεις, όπως σε ξενοδοχεία, εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων και παροχής υπηρεσιών μεταφοράς.
Στο πλαίσιο αυτό, η Give βρίσκεται σε συζητήσεις με ενδιαφερομένους, έχοντας υπογράψει, σε ορισμένες περιπτώσεις, επιστολές πρόθεσης συνεργασίας (Letter of Intent). Στόχος των δημιουργών του «i.lektra» είναι κάθε δύο έτη να παρουσιάζουν ένα καινούργιο όχημα, με τα αρχικά σχέδια να περιλαμβάνουν τη δημιουργία μικρότερων εκδόσεων, όπως και αυτόνομων εκδοχών.
Για την οδήγηση του δικύκλου, που σχεδιάζει να διαθέσει η εταιρεία, απαιτείται δίπλωμα μηχανής 125 κυβικών Α1 (125cc) όση δηλαδή είναι η αναλογία της ισχύος του οχήματος με τον κυβισμό μιας μη ηλεκτροκίνητης μοτοσικλέτας. Σημειώνεται ότι η εταιρεία προμηθεύεται τα εξαρτήματα του δικύκλου από πρώτης κατηγορίας (tier 1) ξένους και Ελληνες προμηθευτές, στα οποία προσδίδει τα χαρακτηριστικά, την αεροδυναμική, τις προδιαγραφές βάρους, αντοχής και ασφάλειας που εκτιμά πως είναι οι βέλτιστες, βάσει των μοντέλων που έχει σχεδιάσει.

[Πηγή: Καθημερινή]

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...