Επίσημο: Αυτή είναι η επιδότηση για αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου στην Ελλάδα

Ποια κίνητρα δίνονται για επιβατικά ΙΧ, για ΤΑΞΙ και για ηλεκτρικά ποδήλατα

  • -
  • -

Το σχέδιο μετάβασης της Ελλάδας στην ηλεκτροκίνηση παρουσίασε στην Τεχνόπολη ο Πρωθυπουργός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου που έχει ως στόχο την αύξηση πωλήσεων ηλεκτρικών αυτοκινήτων, σε εκδήλωση που έγινε το πρωί της Παρασκευής 5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Συγκεκριμένα δίνονται:

  • 15% επιδότηση για αγορά αμιγώς ηλεκτρικού αυτοκινήτου με λιανική τιμή προ φόρων έως 50.000 ευρώ, μέχρι το όριο των 5.500 ευρώ.
  • Επιπλέον επιδότηση 1.000 ευρώ για αντικατάσταση παλαιού ΙΧ με νέο ηλεκτρικό.
  • 25% επιδότηση για αγορά ηλεκτρικού ΤΑΞΙ, μέχρι το όριο των 8.000 ευρώ.
  • 15% επιδότηση για αγορά plug-in υβριδικού ταξί με εκπομπές CO2 έως 50 gr/km, μέχρι το όριο των 5.500 ευρώ.
  • Επιπλέον επιδότηση 2.500 ευρώ για αντικατάσταση παλαιού ταξί.
  • 20% επιδότηση για αγορά ηλεκτρικού σκούτερ.
  • 40% επιδότηση για αγορά ηλεκτρικού ποδηλάτου.
  • Δωρεάν στάθμευση σε θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης.

«Στόχος είναι ένα στα 3 οχήματα το 2030 να είναι ηλεκτρικό», δήλωσε ο Πρωθυπουργός. Το πρόγραμμα επιδότησης θα ισχύει για τους επόμενους 18 μήνες. "Το συνολικό όφελος, μαζί με το οικολογικό bonus και τις φοροαπαλλαγές, μπορεί να φθάσει τις 10.000 ευρώ", ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναλυτικά: 

Oικολογικό μπόνους στα 100% ηλεκτρικά ΙΧ, με ποσό που φθάνει τα 5.500 ευρώ, στο 15% της λιανικής τιμής του αυτοκινήτου προ φόρων. Επιπλέον ενίσχυση για αγορά φορτιστή, 500 ευρώ.
Ηλεκτρικά σκούτερ ενίσχυση στο 20% της τιμής, έως 800 ευρώ.
Ηλεκτρικά ποδήλατα ενίσχυση στο 40% της τιμής, έως 800 ευρώ.
Επιπλέον μπόνους 1.000 ευρώ για την απόσυρση παλαιού αυτοκινήτου, 400 ευρώ για απόσυρση μοτοσικλέτας.

Δεν προβλέπονται άλλα μη οικονομικά κίνητρα, πέραν της ελεύθερης στάθμευσης.Στο χώρο της εκδήλωσης στο Γκάζι, βρισκόταν το ιστορικό Enfield 8000, το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο που κατασκευάστηκε στη Σύρο, το οποίο φυλάσσεται στο Βιομηχανικό Μουσείο της Ερμούπολης.

Αρκετές εισαγωγικές εταιρείες είχαν παρατάξει τα ηλεκτρικά τους μοντέλα, δείχνοντας ότι στην ελληνική αγορά υπάρχουν αρκετές προτάσεις για επιβατικά και επαγγελματικά οχήματα μηδενικών ρύπων.

Τα κίνητρα για την αγορά ηλεκτρικών και plug-in υβριδικών οχημάτων, όπως επίσης ποδηλάτων και e-scooter, αλλά και για την εγκατάσταση φορτιστών, θα εξειδικευτούν εντός της ημέρας από τους Υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη και Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή.


Μείνετε συντονισμένοι στο GOCAR και το GOELECTRIC για όλες τις εξελίξεις.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...