Πόσα μοντέλα με χειροκίνητο κιβώτιο πωλούνται στις ΗΠΑ;

Μπορείτε να μαντέψετε; Η απάντηση μας δίνει μία εικόνα για το μέλλον...

  • -
  • -

Τα τελευταία χρόνια το αυτόματο κιβώτιο έχει περάσει στην… αντεπίθεση και αποτελεί την επιλογή που προτιμά το μεγαλύτερο μέρος του καταναλωτικού κοινού. Η εξέλιξη της τεχνολογίας και των αυτόματων κιβωτίων, όχι αποκλειστικά μόνο όσων κάνουν χρήση διπλού συμπλέκτη, έχει σαν αποτέλεσμα να μειωθούν δραματικά τα περισσότερα από τα μειονεκτήματα που τα χαρακτήριζαν στο παρελθόν.
Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μοντέλων σήμερα διατίθενται και με αυτόματο κιβώτιο, ή μόνο με αυτού του είδους σύστημα. Ακόμα και κατασκευές με σπορ χαρακτηριστικά επιλέγουν αυτή τη λύση, όπως το ίδιο ισχύει και για τα σημερινά supercar και hypercar.
Βέβαια, αυτό δεν αρέσει στους περισσότερους ρομαντικούς και παραδοσιακούς, οι οποίοι μέχρι και σήμερα προτιμούν τη χειροκίνητη διαδικασία. Το ερώτημα που εύλογα δημιουργείται είναι το μέλλον του χειροκίνητου κιβωτίου μακροπρόθεσμα. Και οι ενδείξεις δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές.


Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί έρευνα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Από τα 327 μοντέλα που διατίθενται στην αμερικανική αγορά, μόλις 41 προσφέρονται με χειροκίνητο κιβώτιο! Σίγουρα, στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού παραδοσιακά είχαν μία τάση προς τα αυτόματα κιβώτια, αλλά το ποσοστό του 12% που αντιστοιχεί σήμερα στα χειροκίνητα μοντέλα είναι αρκετά μικρό. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το 2006 τα μοντέλα με χειροκίνητο κιβώτιο αντιστοιχούσαν στο 47% των νέων αυτοκινήτων, ενώ το 2016 έπεσε στο 27%, για να φτάσουμε στο 12% φέτος.

Σίγουρα, το χειροκίνητο κιβώτιο δεν θα… πεθάνει. Η βασική επιλογή στο άμεσο μέλλον θα είναι το αυτόματο και ο παραδοσιακός επιλογέας θα διατίθεται σε ορισμένες περιπτώσεις και συγκεκριμένες εκδόσεις. Με το ποσοστό να εξακολουθεί να μικραίνει.

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...