Το Ford Focus RS ΜΚIV δεν θα παραχθεί ποτέ…

Τα νέα αυστηρά όρια εκπομπής ρύπων κόβουν το πρόγραμμα του νέου Focus RS, το οποίο θα μείνει στα χαρτιά

  • -
  • -

Η είδηση της σχεδίασης και παρουσίασης της έκδοσης RS στην νεότερη γενιά του Focus είχε προκαλέσει ενθουσιασμό στους φίλους της Ford, αλλά και της αυτοκίνησης γενικότερα. Δυστυχώς, όμως, τα πλάνα και τα σχέδια για το RS MKIV θα μείνουν στα χαρτιά. Δημοσιεύματα του γαλλικού Τύπου αναφέρουν ότι το πρόγραμμα κόπηκε λόγω των αυστηρών ορίων εκπομπής ρύπων που θα ισχύσουν από τη νέα χρονιά. Πηγές από την Ford δήλωσαν στο γαλλικό μέσο, ότι τα 95gr CO2 που πρέπει να έχει ως μέσο όρο η γκάμα μίας εταιρείας από τη νέα χρονιά αποτέλεσαν τη λαιμητόμο στα σχέδια του νέου RS. Μάλιστα, για τον ίδιο ακριβώς λόγο σταμάτησε η παραγωγή του Ka+.

Βέβαια, οι άνθρωποι της Ford γνώριζαν αρκετό καιρό τα νέα αυστηρά όρια, όταν εξέταζαν την παραγωγή του hot hatch. Τότε οι φήμες ανέφεραν ότι θα είχε υβριδικό χαρακτήρα, με τον πίσω άξονα να κινείται από έναν ηλεκτροκινητήρα και την συνδυαστική ισχύ του να αγγίζει τους 400 ίππους. Όμως, η σχεδίαση, εξέλιξη και κατασκευή ενός τέτοιου συστήματος είναι αρκετά ακριβή και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πολιτική της Ford. Και ποια είναι αυτή; Μείωση των εξόδων για την Ευρώπη!

Πέρσι, η Ford Europe είχε ανακοινώσει το πλάνο της, το οποίο περιλάμβανε μείωση των εργοστασίων παραγωγής από 24 σε 18, αλλά και μείωση του ανθρώπινου δυναμικού κατά 20% μέσα στο 2020. Μάλιστα, στο ίδιο πλάνο προβλέπεται και η διακοπή παραγωγής και άλλων μοντέλων της εταιρείας, τα οποία δεν γνωρίζουν μεγάλη απήχηση. Το Focus RS, ένα αυτοκίνητο που απευθύνεται σε πολύ μικρό αγοραστικό κοινό και αναμφίβολα δεν είναι μοντέλο μαζικής παραγωγής, απλά δεν ταιριάζει με το στρατηγικό πλάνο της εταιρείας. Κάτι που σημαίνει ότι το ισχυρότερο μοντέλο στη γκάμα του Focus θα παραμείνει το προσθιοκίνητο ST των 280 ίππων.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...