Υβριδική πρόκληση το νέο Ford Focus RS

Η νεότερη γενιά του σκληροπυρηνικού Ford Focus RS αποτελεί πρόκληση για τους τεχνικούς της εταιρίας ελέω της υβριδικής τεχνολογίας

  • -
  • -

Οι νέοι αυστηροί κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με το μέσο όρο εκπομπής ρύπων μίας εταιρίας οδήγησαν την Ford στην απόφαση να κάνει χρήση υβριδικής τεχνολογίας στο νέο Focus RS. Αυτό βέβαια αποτελεί μία τεράστια πρόκληση για τους τεχνικούς της Ford, οι οποίοι και προσπαθούν να βρουν την καλύτερη δυνατή λύση. Πηγές από την αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία ανέφεραν στο βρετανικό Autocar: «Περιμένουμε από το τεχνικό τμήμα να μας δώσει μία λύση αναφορικά με κινητήρα και την υβριδική τεχνολογία που θα χρησιμοποιήσουμε. Κάτι που δεν είναι εύκολο λόγω των νέων ορίων στις εκπομπές ρύπων.»

Μέχρι πριν από 18 μήνες, η Ford είχε αποφασίσει να τοποθετήσει ένα ήπιο υβριδικό σύστημα με μπαταρία 48V. Με τις νέες εκπομπές ρύπων το νέο RS θα είναι πρέπει να είναι πλήρως υβριδικό, αφού ένα ήπιο σύστημα δεν θα είναι αρκετό για να είναι σύμφωνο με τα νέα όρια. Σήμερα, οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα πρέπει να έχουν κατά μέσο όρο 95 γρ./χλμ. στα μοντέλα της γκάμας τους. Αυτό καταρχήν καθιστά σχεδόν αδύνατο το Focus RS να παρουσιαστεί μέσα στο 2020, κάτι που είναι πιο πιθανό να συμβεί το 2022 ή το 2023.

Για να μπορέσουν να συνδυαστούν οι υψηλές επιδόσεις και οι χαμηλές εκπομπές ρύπων θα πρέπει να γίνει χρήση ενός πλήρως υβριδικού συστήματος και πιθανότατα του 2,5λιτρου συνόλου που θα δούμε στο νέο Kuga μέσα στη χρονιά. Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα θα συνδυάζεται με ηλεκτροκινητήρα που θα αποδίδει 100 ίππους, με την ισχύ να αναμένεται να ξεπερνάει τους 400. Ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο για τη Ford είναι η ύπαρξη του συστήματος τετρακίνησης, αφού αποτελεί το κύριο χαρακτηριστικό του Focus RS. Το κόστος είναι επίσης ένα σημαντικό θέμα, αφού όλα τα στοιχεία που έκαναν ξεχωριστό το Focus RS θα πρέπει να διατηρήσουν τη… «γοητεία» τους και να την παντρέψουν με την υβριδική τεχνολογία. Η ίδια πηγή, ανέφερε επίσης: «Στο νέο RS ακόμα δεν έχουμε καταλήξει στο κατάλληλο concept. Πρέπει να πάρουμε τη σωστή και ενδεδειγμένη απόφαση στο σύστημα που θα δώσει ζωή στο Focus RS.»

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...