Η BMW επενδύει στην τεχνολογία κυψελών καυσίμου υδρογόνου

Στόχος οι μετακινήσεις “μηδενικών ρύπων”

  • -
  • -

Η BMW, με την πλούσια γκάμα ηλεκτρικών μοντέλων που διαθέτει, έχει αποδείξει το ενδιαφέρον της για την τεχνολογία και το περιβάλλον. Σειρά παίρνει η τεχνολογία κυψελών καυσίμου υδρογόνου, την οποία παρουσιάζει σε αυτή τη φάση, με το BMW i Hydrogen NEXT, έχοντας ως στόχο να διευρύνει τις επιλογές των αγοραστών στα “καθαρά” οχήματα.

Όπως ανακοίνωσαν, στο μέλλον θα συνυπάρχουν αρκετά εναλλακτικά συστήματα κίνησης, καθώς θα πρέπει να εξυπηρετούν διαφορετικές ανάγκες. Έτσι, το BMW Group συνεργάζεται με την Toyota Motor Corporation πάνω στην τεχνολογία κυψελών καυσίμου από το 2013, προκειμένου να προσφέρει μια ακόμα εναλλακτική στον τομέα των “πράσινων” αυτοκινήτων.

Με τη βεβαιότητα ότι το σύστημα αυτό έχει δυνατότητες, το BMW Group δηλώνει ότι θα χρειαστεί κάποιο χρονικό διάστημα ακόμα, μέχρι να προσφέρει ένα όχημα παραγωγής αυτής της τεχνολογίας, λόγω των συνθηκών και το περιορισμένου δικτύου σταθμών ανεφοδιασμού.

BMW i Hydrogen NEXT

Ο Jürgen Guldner, Αντιπρόεδρος Τεχνολογίας Κυψελών Καυσίμου Υδρογόνου & Προγραμμάτων Οχημάτων μας δίνει τις πρώτες τεχνικές λεπτομέρειες για το σύστημα κίνησης του BMW i Hydrogen NEXT. “Το σύστημα κυψελών καυσίμου για το σύστημα κίνησης του BMW i Hydrogen NEXT παράγει ηλεκτρική ενέργεια μέχρι 125 kW (170 PS) από τη χημική αντίδραση μεταξύ υδρογόνου και οξυγόνου από τον ατμοσφαιρικό αέρα”.

Αυτό σημαίνει ότι το μόνο που εκπέμπει το αυτοκίνητο είναι οι υδρατμοί. Ο ηλεκτρικός μετατροπέας που βρίσκεται κάτω από την κυψέλη καυσίμου προσαρμόζει το επίπεδο τάσης στο αντίστοιχο του ηλεκτροκινητήρα και της μπαταρίας υψηλής ισχύος, που τροφοδοτείται από την ενέργεια της αναγεννητικής πέδησης και των κυψελών καυσίμου.

Το όχημα  περιλαμβάνει επίσης δύο ρεζερβουάρ 700 bar που μαζί χωράνε έξι κιλά υδρογόνου. “Αυτό εγγυάται μία μεγάλη αυτονομία ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες”, σημειώνει ο Guldner. “Και ο ανεφοδιασμός διαρκεί μόνο τρία έως τέσσερα λεπτά”.

Η πέμπτη γενιά της μονάδας eDrive που θα κάνει ντεμπούτο στο BMW iX3 είναι επίσης πλήρως ενσωματωμένη στο BMW i Hydrogen NEXT. Η μπαταρία υψηλής ισχύος που τοποθετείται πάνω από τον ηλεκτροκινητήρα παρέχει πρόσθετη ισχύ στις προσπεράσεις ή κατά την επιτάχυνση, με τη συνολική ισχύ να είναι 275 kW (374 PS).

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...