Επίσημο: Απαγόρευση κυκλοφορίας από σήμερα Δευτέρα 23 Μαρτίου

Ποιοι και πώς επιτρέπεται να κυκλοφορούν - 150 ευρώ το πρόστιμο για τους παραβάτες

  • -
  • -

Από τις 6 το πρωί της Δευτέρας 23ης Μαρτίου ισχύει απαγόρευση κάθε άσκοπης κυκλοφορίας και μετακίνησης πολιτών σε ολόκληρη την επικράτεια, όπως ανακοίνωσε με διάγγελμά του ο πρωθυπουργός της χώρας. Στο δρόμο θα επιτρέπεται να βρίσκονται μόνον όσοι κινούνται προς και από την εργασία τους και όσοι κατευθύνονται για να προμηθευτούν τρόφιμα και φάρμακα, όσοι επισκέπτονται γιατρό ή πρόσωπο το οποίο χρειάζεται φροντίδα. Επιτρέπεται ακόμη η κυκλοφορίας σε όσους ασκούνται ατομικά ή ανά δύο ή συνοδεύουν το κατοικίδιό τους. Τέλος, επιτρέπεται η εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους, όσων βρίσκονται σε αστικά κέντρα.

Οι εξαιρέσεις αναλυτικά

  • Μετάβαση από και προς την εργασία
  • Μετάβαση σε φαρμακείο ή γιατρό
  • Μετάβαση σε κατάστημα αγαθών πρώτης ανάγκης
  • Μετάβαση σε τράπεζα
  • Κίνηση για παροχή βοήθειας
  • Μετάβαση σε τελετή (κηδεία, γάμος, βάφτιση)
  • Σωματική άσκηση (ατομικά ή ανά δύο άτομα)
  • Σε κάθε όχημα επιτρέπεται μόνο ο οδηγός και ως ένας επιβάτης
  • Μετακίνηση (εφάπαξ) σε μόνιμη κατοικία


Τον έλεγχο της εφαρμογής του μέτρου αναλαμβάνουν η Ελληνική Αστυνομία, η Δημοτική Αστυνομία, το Λιμενικό και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, ενώ το πρόστιμο για τους παραβάτες είναι 150 ευρώ.

Όποιος κυκλοφορεί, θα πρέπει να έχει οπωσδήποτε μαζί του αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο. Και ο λόγος της μετακίνησής τους θα πρέπει να βεβαιώνεται: είτε με έγγραφο του εργοδότη του -αν πρόκειται για μισθωτό- είτε με προσωπική υπεύθυνη δήλωση -σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου.

Έχει ήδη υπάρξει μέριμνα ώστε, με απλό και φιλικό για τον πολίτη τρόπο, να μπορεί να λαμβάνονται οι σχετικές βεβαιώσεις στο http://forma.gov.gr ή με τηλεφωνικό μήνυμα (SMS) στο 13033. Εναλλακτικά η αιτία μετακίνησης μπορεί να συμπληρώνεται και χειρόγραφα.

Ειδικά για αύριο Δευτέρα 23 Μαρτίου, οι εργαζόμενοι μπορούν να πάνε στην εργασίας τους με μια απλή υπεύθυνη δήλωση αλλά υποχρεωτικά θα πρέπει να φύγουν από αυτή με την βεβαίωση του εργοδότη (τύπου Α).

Τύποι εγγράφων
Έγγραφο Α
(για εργαζόμενους)
Είναι η βεβαίωση του εργοδότη. Περιέχει ονοματεπώνυμο, τόπο κατοικίας και τόπο εργασίας καθώς και την ώρα εργασίας του εργαζομένου. Το έγγραφο αυτό δίνεται εφάπαξ από τον εργοδότη και το έχει πάντα μαζί του στις μετακινήσεις ο εργαζόμενος.

Έγγραφο Β (όλες οι άλλες περιπτώσεις)
Στο έγγραφο θα αναγράφονται: Ονοματεπώνυμο, διεύθυνση κατοικίας, λόγος και διεύθυνση μετακίνησης.

Από τους περιορισμούς αυτούς εξαιρούνται μέλη της κυβέρνησης και της Βουλής, κρατικοί λειτουργοί και όλα τα στελέχη των υπηρεσιών Υγείας, της Πολιτικής Προστασίας, των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων.

#μένουμε_ σπίτι

#φρενάρουμε_τον_ιό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κορονοϊός: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζει ο οδηγός

 
Φωτογραφία άρθρου από:  www.mrtso.com

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...