Καύσωνας «Κλέων»: Απαγόρευση κυκλοφορίας σε δρόμους της Αττικής

Με απόφαση της Περιφέρειας Αττικής, η πρόσβαση σε μερικούς δρόμους έχει απαγορευτεί για όλα τα Ι.Χ. οχήματα, για την αποφυγή κινδύνου πυρκαγιάς.

  • -
  • -

Με τη χώρα να ψήνεται λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που έφερε ο καύσωνας «Κλέων», και τον κίνδυνο πυρκαγιάς να είναι ιδιαίτερα αυξημένος, έχει ιδιαίτερη σημασία να προστατευθούν οι δασικές περιοχές. Και όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η Περιφέρεια Αττικής έχει φροντίσει για την αντιπυρική περίοδο 2023 να αποκλείσει την πρόσβαση οχημάτων ιδιωτικής χρήσης στις πιο πράσινες, και ιδιαίτερα ευαίσθητες αυτή την περίοδο, περιοχές του λεκανοπεδίου.

Σύμφωνα με τα άρθρα 129-131 του Ν. 4926/2022 ( ΦΕΚ 82/Α’/2022), για την αποτροπή κινδύνου εκδήλωσης δασικής πυρκαγιάς, κατά τις ημέρες και στις περιοχές που ο δείκτης επικινδυνότητας, σύμφωνα με τον Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, είναι κατηγορία 3 (υψηλή), 4 (πολύ υψηλή), ή 5 (κατάσταση συναγερμού), δύναται να εκδίδεται απόφαση απαγόρευσης διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων, σε περιοχές NATURA , καθώς και σε δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση, όπως ορίζονται στις διατάξεις του Ν.998/1979 (289/Α/1979).

Δείτε ακόμη Πώς «θωρακίζεις» το αυτοκίνητο στον καύσωνα;

Πώς καθορίζονται οι «απαγορευμένοι» δρόμοι της Αττικής

Η αναγκαιότητα επιβολής αυτού του μέτρου, είτε για το σύνολο των περιοχών είτε για ορισμένες, αποφασίζεται λαμβάνοντας υπόψη το μικροκλίμα της περιοχής, τη μορφολογία του εδάφους, το είδος και την έκταση της επαπειλούμενης χλωρίδας και πανίδας. Στις σχετικές αποφάσεις της Περιφέρειας ορίζεται το αναγκαίο χρονικό διάστημα επιβολής των περιορισμών, ενώ απισυνάπτεται και ορθοφωτογραφία με τα όρια της περιοχής στην επιβάλλεται το μέτρο της απαγόρευσης. 

Δείτε αναλυτικά τις προληπτικές απαγορεύσεις κυκλοφορίας και παραμονής εκδρομέων που ισχύουν σε δρυμούς, δάση και ευπαθείς περιοχές, για κάθε τομέα της Περιφέρειας Αττικής:

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...