7 περιοχές στην Ελλάδα στις οποίες απαγορεύονται τα αυτοκίνητα

Οι πρώτες περιοχές που έρχονται στο μυαλό σου ίσως είναι οι Σπέτσες και η Ύδρα. Υπάρχουν όμως ακόμα 5 μέρη χωρίς αυτοκίνητο στην Ελλάδα!

  • -
  • -

Το αυτοκίνητο είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας και της ζωής μας συνολικά. Με αυτό εξυπηρετούμε τις περισσότερες από τις μεταφορικές μας ανάγκες και με αυτό, μπορούμε να χαλαρώσουμε απόλαμβάνοντας μια ξέγνοιαστη βόλτα με "συνοδοιπόρους" αγαπημένα μας πρόσωπα.  

Πόσες φορές όμως δεν έχουμε απηυδήσει μέσα στο αυτοκίνητο μας, ακινητοποιημένοι για πολλή ώρα στο ασφυκτικά μποτιλιαρισμένο αστικό περιβάλλον; Αυτές τις στιγμές, εάν γινόταν με κάποιο μαγικό τρόπο να διακτινιστείτε σε ένα μέρος χωρίς αυτοκίνητα, θόρυβο και κυκλοφοριακό χάος, θα το κάνατε σίγουρα, χωρίς δεύτερη σκέψη; Επειδή όμως η τεχνολογία δε μας επιτρέπει ακόμα να διακτινιστούμε, υπάρχει ένας πιο εύκολος τρόπος να βιώσει κανείς αυτήν την εμπειρία... χωρίς αυτοκίνητο: Αρκεί, να επισκεφθεί αυτούς τους 7 προορισμούς που ακολουθούν.    

Μονεμβασιά

Δεν είναι λίγοι αυτοί που την αποκαλούν και «Γιβραλτάρ της Ανατολής» εξαιτίας του βράχου της που θυμίζει έντονα το βράχο που στέκεται ακριβώς στο μεταίχμιο ανάμεσα στην Ισπανία και το Μαρόκο.

Η Μονεμβασία είναι ένας πανέμορφος προορισμός με μια μαγική καστροπολιτεία. Μπαίνοντας στην πόλη θα πρέπει να αποχωριστείτε το αυτοκίνητο σας, πριν εξερευνήσετε με τα πόδια για τα βυζαντινά καλντερίμια που οδηγούν στην κεντρική πλατεία του οικισμού. Από εκεί και πέρα είτε θέλετε να πάτε στην Άνω Πόλη είτε σε οποιοδήποτε άλλο σημείο του «κάστρου», θα χρειαστεί να μετακινηθείτε… «ποδαράτο».

Λαύκος

Ένα από τα όμορφα και γραφικά χωριά του Πηλίου με θέα από την μία του πλευρά τον κόλπο του Παγασητικού και από την άλλη το βουνό των Κενταύρων. Λίγο έξω από την είσοδο του Λαύκου θα συναντήσετε έναν κεντρικό χώρο στάθμευσης όπου θα αφήσετε το όχημα σας, διότι παρότι υπάρχουν δρόμοι, τα αυτοκίνητα απαγορεύονται. Στο Λαύκο πέρα από όλα όσα μοναδικά θα δείτε, υπάρχει και το παλαιότερο καφενείο που άνοιξε ποτέ τις πόρτες του στην Ελλάδα. Εκεί έπιναν τον καφέ τους, κάτω από τον ψηλό πλάτανο ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης και ο Κώστας Βάρναλης.

Λουτρό

Για να φθάσετε σε αυτό το μικρό ψαροχώρι της νότιας Κρήτης θα πρέπει να πάρετε το καραβάκι από τη Χώρα των Σφακίων στα Χανιά. Το Λουτρό, είναι ένα μέρος που μοιάζει εντελώς ανέγγιχτο από τους γρήγορους ρυθμούς ζωής στα αστικά κέντρα, ακόμα σε σύγκριση με ότι συμβαίνει στα τουριστικά σημεία των Χανίων.

Από το Λουτρό μπορείτε επίσης να πάρετε κι άλλα καραβάκια για γειτονικές παραλίες. Στην περιοχή υπάρχουν αρκετές επιλογές διαμονής και ποιοτικού φαγητού. Πρόκειται για έναν επίγειο παράδεισο για όσους πραγματικά επιθυμούν να γεμίσουν τις μπαταρίες τους…

Γαναδιό

Βρίσκεται σε υψόμετρο 886 μέτρων στις παρυφές του Σμόλικα, και έχει αναγνωριστεί επισήμως από το 1979 ως ένας από τους παραδοσιακούς οικισμούς των Ιωαννίνων με την αρχιτεκτονική μάλιστα του να θεωρείται μοναδική!

Στο Γαναδιό τα αυτοκίνητα δεν απαγορεύονται αλλά… και δεν επιτρέπονται, από την άποψη ότι η μετακίνηση με όχημα στα δύσβατα καλντερίμια είναι εξαιρετικά δύσκολη και το πιθανότερο είναι πως δε θα μπορέσετε να οδηγήσετε στα τόσο στενά δρομάκια. Άπαντες λοιπόν, τηρούν τον άγραφο νόμο και αφήνουν το αυτοκίνητο τους στην είσοδο του οικισμού και ξεκινούν με τα πόδια την περιήγηση τους στις γραφικές γειτονιές του οικισμού.

Φιδάκια

Τα Φιδάκια ή Φειδάκια όπως τα αναγράφουν πολλοί, είναι χτισμένα στις πλαγιές του βουνού Χελιδώνα (πλησίον του Καρπενησίου) και εκτείνονται σε υψόμετρο που αγγίζει περίπου τα 1.000 μέτρα. Πρόκειται για ένα μέρος σπάνιας φυσικής ομορφιάς που ενδεχομένως να το έχετε ακουστά και ως το «μπαλκόνι» της Ευρυτανίας. Για να βρεθείτε εκεί θα χρειαστεί να διασχίσετε ένα στριφογυριστό μονοπάτι που περνά μέσα από το δάσος και καταλήγει στον οικισμό. Φυσικά δίχως να χρησιμοποιήσετε το αυτοκίνητο σας…

Δείτε ακόμα: Κινούνται τα ποδήλατα νόμιμα στο δρόμο; Τι ισχύει;  

Ύδρα

Στην Ύδρα δεν πρόκειται να ακούσεις ήχους από εξατμίσεις ή θόρυβο από λάστιχα αυτοκινήτων. Το πολύ-πολύ κανένα μουγκρητό γαϊδάρου να διακόψει την γαλήνη που επικρατεί. Στο κοσμοπολίτικο νησί του Αργοσαρωνικού, με τα πλακόστρωτα σοκάκια και τα αρχοντικά σπίτια, απαγορεύονται τα αυτοκίνητα με τις όποιες μεταφορές να πραγματοποιούνται, με γαϊδουράκια. ‘Η με τα πόδια σας…

Σπέτσες

Στις Σπέτσες, απαγορεύεται η κυκλοφορία των αυτοκινήτων και οι μετακινήσεις γίνονται με μοτοσικλέτες, ποδήλατα, ταξί και ιππήλατες άμαξες. Μόνο οι δημότες του νησιού, οι ιδιοκτήτες, οι μόνιμοι ενοικιαστές σπιτιών και οι δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στο νησί μπορούν να φέρουν το αυτοκίνητό τους στις Σπέτσες αλλά μόνο για στάθμευση.