Renault-Fiat: "Φλερτ" δίχως κατάληξη

Οι λόγοι που ώθησαν τους Ιταλούς στην απόσυρση του ενδιαφέροντος

  • -
  • -

Στην απόσυρση του ενδιαφέροντος για συγχώνευση με τη Renault κατέληξαν οι ιθύνοντες του ομίλου FCA κατόπιν συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου.

Θρυαλλίδα της απότομης αλλαγής πλεύσης του ομίλου διετέλεσε η πεποίθησή του πως οι πολιτικές συνθήκες στη Γαλλία δεν είναι πρόσφορες για τη σύναψη μιας τέτοιας φαραωνικής συνεργασίας.

«Η πρότασή μας, από τη στιγμή που κατατέθηκε, έτυχε ευρείας αποδοχής. Η δομή και οι όροι της (σ.σ. της πρότασης) είχαν προσαρμοστεί με τέτοιον τρόπο ώστε να προσφέρονται αμοιβαία οφέλη σε όλα τα εμπλεκόμενα μέλη. Παρ’ όλα αυτά, κατέστη ξεκάθαρο πως οι πολιτικές συνθήκες στη Γαλλία δεν ευνοούν την τελεσφόρηση μιας συνεργασίας», αναφερόταν χαρακτηριστικά στη δημοσιευμένη ανακοίνωση του ομίλου FCA.

Η χθεσινή (5/6) σύγκληση του ΔΣ της Renault δεν κατέληξε σε ετυμηγορία, με τους εκπροσώπους της γαλλικής κυβέρνησης να αναβάλουν την ψηφοφορία για μεταγενέστερη συνεδρίαση.

«Όταν οι πολιτικοί επιχειρούν να παρέμβουν σε οικονομικά ζητήματα δεν βοηθάει πάντα. Δεν θα πω περισσότερα. Αν η FCA απέσυρε την προσφορά, τότε θα είδε πως δεν θα είχε οικονομικά οφέλη», ανέφερε ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Ιταλίας, και Πρόεδρος του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, Luigi Di Maio.

Τι λένε οι Γάλλοι

Οι Γάλλοι αξιωματούχοι στρέφουν τα βέλη τους προς τη Nissan, υποστηρίζοντας πως ουδέποτε φάνηκε πρόθυμη να στηρίξει το deal.
 
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Bruno Le Maire, η γαλλική κυβέρνηση, η οποία κατέχει το 15% των μετοχών της Renault, είχε προχωρήσει σε μια σειρά εποικοδομητικών συζητήσεων, χωρίς, ωστόσο, να προετοιμάζει “plan b”, εφόσον ο βασικός εταίρος της μάρκας, Nissan, δεν έδινε τη συγκατάθεσή του.

Όπερ εγένετο. Όπως συμπληρώνει ο Bruno Le Maire, «είχε επιτευχθεί συμφωνία στους 3 από τους 4 βασικούς άξονες (σ.σ. της πρότασης). Αυτό που απέμενε ήταν η θετική ανταπόκριση της Nissan».

Όπως, μάλιστα, αναφέρει το Reuters, η Nissan είχε εξαγγείλει πως θα απείχε από τη σύγκληση του Διοικητικού Συμβουλίου, με επίκεντρο τη συγχώνευση.

Η συγκεκριμένη στάση, μάλιστα, της ιαπωνικής μάρκας δεν  αποκλείεται να ενισχύσει τους κλυδωνισμούς στις σχέσεις της με τη Renault, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον, πλέον, συγκεντρώνει η πολιτική που θα ακολουθήσει τόσο η γαλλική μάρκα όσο και η FCA για την ομαλή προσαρμογή στο νέο “status quo” της αυτοκίνησης (ηλεκτροκίνηση, επενδύσεις, ανάπτυξη τεχνογνωσίας).

Η ανακοίνωση της Renault

Η μη ευτυχής ολοκλήρωση του “deal” δεν ικανοποίησε τη γαλλική μάρκα, η οποία, ωστόσο, θέλησε να ευχαριστήσει τόσο τον όμιλο FCA όσο και τη Nissan για τη στάση τους.

«Είμαστε ικανοποιημένοι από την εποικοδομητική προσέγγιση εκ μέρους της Nissan και επιθυμούμε να ευχαριστήσουμε τον όμιλο FCA για τις προσπάθειές του και το Διοικητικό Συμβούλιο της Nissan για τη συνεχή εμπιστοσύνη του.

Αντιμετωπίσαμε την ευκαιρία (σ.σ. συγχώνευση) ως έγκαιρη, μιας και διακρινόταν από τεράστια επιχειρηματική λογική και μεγάλη οικονομική αξία. Επίσης, θα οδηγούσε στη δημιουργία ενός παγκόσμιου κολοσσού με ευρωπαϊκή καταγωγή

 Επιπλέον, αυτή (σ.σ. η πρόταση) υπογραμμίζει την ελκυστικότητα που διέπει τη Renault και τη Συμμαχία»

Κατέρρευσαν οι μετοχές των εταιρειών

Στον απόηχο της γνωστοποίησης της «οπισθοχώρησης» του FCA, οι μετοχές του ομίλου κατέγραψαν πτώση 1,9% φτάνοντας στα 11,48 ευρώ, ενώ αυτές της Renault σημείωσαν «βουτιά» της τάξεως του 7,8% υποχωρώντας στα 52,22 ευρώ. Στον αντίποδα, άνοδο 1,6% παρουσίασαν οι μετοχές του ομίλου PSA.

 Σημειώνεται δε πως οι Γάλλοι δεν «κλείνουν την πόρτα» όσον αφορά τη συγχώνευση με τη FCA, με τον Υπεύθυνο για τον Προϋπολογισμού της γαλλικής κυβέρνησης, Gerald Dermanin, να εμφανίζεται θετικός στο ενδεχόμενο ενός “comeback” του ομίλου δια ανανεωμένης πρότασης.

Τέλος, υπενθυμίζεται πως η συγχώνευση της Renault με τον FCA θα επέφερε τη δημιουργία της τρίτης μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας παγκοσμίως, πίσω από τη Volkswagen και την Toyota.

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...