Θέλει να συγχωνευθεί με τη Renault η Fiat Chrysler

Η γαλλική μάρκα δηλώνει μάλιστα ανοιχτή σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο

  • -
  • -

Νέα δεδομένα στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία θα δημιουργήσει η τελεσφόρηση των συζητήσεων μεταξύ της Renault και Fiat Chrysler Automobiles, με αντικείμενο τη συγχώνευσή τους.

Εδώ και λίγες ώρες στα γραφεία της Renault είχε φτάσει μία πρόταση δια της οποίας η Fiat Chrysler γνωστοποιούσε το ενδιαφέρον της για συγχώνευση των δύο αυτοκινητοβιομηχανιών, σε καθεστώς συνιδιοκτησίας με ποσοστό 50-50.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της γαλλικής μάρκας, όπως αναμενόταν, εξέτασε εξονυχιστικά το αίτημα της Fiat Chrysler και παρουσιάστηκε θετικό στο ενδεχόμενο συγχώνευσης με τον ιταλοαμερικάνικο όμιλο, μιας και θεωρεί πως μια τέτοια τροπή θα μειώσει το λειτουργικό κόστος της μάρκας, ενώ θα δημιουργήσει προστιθέμενη αξία και για την υφιστάμενη συμμαχία

Ακολουθεί η ανακοίνωση της Renault:

«Σήμερα (σ.σ. 27/5), το Διοικητικό Συμβούλιο της Renault συνεδρίασε προκειμένου να εξετάσει την πρόταση που έλαβε από τη FCA (Fiat Chrysler Automobiles), αναφορικά με την προοπτική της συγχώνευσης με όρους ισομερούς κατοχής των μετοχών (σ.σ. οι συγχωνευμένες δραστηριότητες θα ανήκουν κατά το ήμισυ στους μετόχους της FCA και κατά το άλλο ήμισυ σε εκείνους της Renault).

»Μετά από μια προσεκτική εξέταση των όρων της φιλικής πρότασης της FCA, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να εξετάσει με ενδιαφέρον το ενδεχόμενο μιας τέτοιας εταιρικής συνεργασίας, που θα αποφόρτιζε τις παραγωγικές διαδικασίες του ομίλου Renault και θα δημιουργούσε στη Συμμαχία (σ.σ. Nissan-Renault-Mitsubishi) προστιθέμενη αξία

»Περαιτέρω ανακοίνωση θα εκδοθεί εν ευθέτω χρόνω προκειμένου να ενημερώσουμε την αγορά αναφορικά με τα αποτελέσματα των συζητήσεων, όπως απαιτούν οι ισχύοντες νόμοι και κανονισμοί».

Τα αμοιβαία οφέλη των Renaultκαι Fiat

Εφόσον δώσουν τα χέρια, οι δύο αυτοκινητοβιομηχανίας θα επωφεληθούν από τη μείωση του κόστους παραγωγής, ενώ θα μπορέσουν να εξοικονομήσουν μερίδιο από τα τεράστια ποσά που απαιτεί η διαρκής έρευνα και ανάπτυξη νέων τεχνολογιών με φόντο την ηλεκτροκίνηση.

Όσον αφορά τα ηλεκτρικά οχήματα, η Renault ναι μεν βρίσκεται ένα βήμα μπροστά από τη Fiat, καμία εκ των δύο, ωστόσο, δεν κατέχει ηγετική θέση στον παγκόσμιο χάρτη των ηλεκτροκίνητων.

Επιπροσθέτως, η συγχώνευση θα επέτρεπε στις αυτοκινητοβιομηχανίες να παράγουν από κοινού 8,7 εκατομμύρια αυτοκίνητα ετησίως.
Κατά το παρελθόν, αμφότερες οι αυτοκινητοβιομηχανίες είχαν κάνει ξεκάθαρες τις προθέσεις του για δημιουργία οικονομιών κλίμακας, μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο τις δαπάνες τους.

Σημειώνεται δε πως τυχόν συγχώνευση των δύο εταιρειών ενδεχομένως να ενισχύσει τους κραδασμούς στους κόλπους της συμμαχίας Renault-Nissan-Mitsubishi, οι σχέσεις των οποίων ήδη περνάνε «κρίση» μετά τη σύλληψη του έκπτωτου Διευθύνοντος Συμβούλου του ομίλου, Carlos Ghosn.

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...