Nissan: «Ψήνει» τα μοντέλα της δοκιμάζοντας την αντοχή των χρωμάτων τους

Για να αξιολογηθούν οι επιπτώσεις του ήλιου στη βαφή των αυτοκινήτων, ένας λαμπτήρας Xenon παράγει υπεριώδη ακτινοβολία

  • -
  • -

Εργαστηριακές δοκιμές που αποσκοπούν στην αξιολόγηση της ανθεκτικότητας του χρώματος των μοντέλων της σε ποικίλες κλιματολογικές συνθήκες διενεργούν οι μηχανικοί της Nissan στο Μίσιγκαν των Η.Π.Α., μέσω της έκθεσης των οχημάτων σε υπεριώδη ακτινοβολία.

Αυτή παράγεται από έναν λαμπτήρα Xenon Weather-Ometer (XWO) των 4.000 watt, και «ψήνει» 100 δείγματα στα ίδια μήκη κύματος με τον ήλιο. Τα δείγματα αυτά, προκειμένου να μιμηθούν την τροχιά της γης περιστρέφονται γύρω από τη λάμπα Xenon που «υποκαθιστά» τον ήλιο.

Σε αντίθεση, βέβαια, με τον ήλιο, το εργαλείο Xenon μπορεί και λάμπει καθ’ όλο το 24ωρο, κάτι που καθιστά τη διαδικασία εξαγωγής συμπερασμάτων για την ανθεκτικότητα της βαφής εφικτή σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα απ’ ότι ο αστέρας του ηλιακού μας συστήματος.

Παράλληλα, οι μηχανικοί παρατηρούν τα δείγματα υλικού μέσω μιας σειράς κύκλων, ερευνώντας κάθε αλλαγή, και ως εκ τούτου αντλούν την απαραίτητη τεχνογνωσία για να βελτιώσουν την ανθεκτικότητα των χρωμάτων.

Η Nissan χρησιμοποιεί περιβάλλοντα δοκιμών όπως τον “θάλαμο επιτάχυνσης του καιρού” XWO,  για την αναπαραγωγή μέσα στο εργαστήριο των συνθηκών που επικρατούν σε ένα φυσικό περιβάλλον. Αυτές οι κυψέλες δοκιμών εκθέτουν διάφορους τύπους υλικών σε ένα ευρύ φάσμα συνθηκών που ένα όχημα μπορεί να "συναντήσει", καθ 'όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής του.

 

 

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...