Κόντρα για ταξί και Beat στη Βουλή

Υψηλοί τόνοι κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις μεταφορές

  • -
  • -

Έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στο σωματείο ιδιοκτητών Ταξί, την Beat (πρώην Taxibeat), την ηγεσία του Υπουργείου Μεταφορών και βουλευτές της αντιπολίτευσης καταγράφηκε στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής κατά τη δεύτερη ημέρα επεξεργασίας και εξέτασης του νομοσχεδίου για τις μεταφορές.

Κεντρικά πρόσωπα ήταν ο Πρόεδρος της ΠΟΕΙΑΤΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Επαγγελματιών Ιδιοκτητών Αυτοκινητιστών Ταξί και Αγοραίων) Θύμιος Λυμπερόπουλος και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Beat, Νίκος Δρανδάκης.

Ο κ. Δρανδάκης ανέφερε ότι η Beat δεν κάνει εκπτώσεις στις χρεώσεις, αλλά επιδότηση κομίστρου. «Αρχίσαμε να κάνουμε επιδότηση πριν 2 χρόνια, επειδή εμφανίστηκε η Uber με πολύ χαμηλές τιμές και χωρίς διπλή ταρίφα τη νύχτα», απάντησε σε ερωτήσεις για τις χαμηλές τιμές. «Έχουμε άτυπες συμβάσεις με τους οδηγούς, υπογράφουμε αμοιβαίους όρους χρήσης, χωρίς δεσμευτική σχέση. Οι οδηγοί συνεργάζονται μαζί μας όποτε θέλουν, π.χ. για ένα λεπτό τη μέρα ή έναν από τους 12 μήνες. Εγγεγραμένοι στην εφαρμογή μας στην Ελλάδα είναι περίπου 1 εκατ. χρήστες και 8.000 οδηγοί ταξί».

Όσον αφορά τα κέρδη και τη φορολογία της Beat, υποστήριξε ότι το 2017 ο κύκλος εργασιών ήταν 3,7 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,15 εκατ. ευρώ πήγε στην μισθοδοσία. «Πληρώσαμε 1,140 εκατ. σε φόρους (ΦΠΑ, ειδική εισφορά αλληλεγγύης κ.α.) και μισό εκατομμύριο ευρώ σε ασφαλιστικές εισφορές. Βρεθήκαμε πεντακάθαροι σε όλους τους ελέγχους από το Υπουργείο Οικονομικών και το ΙΚΑ».

Σχετικά με τους λόγους για τους οποίους η Beat – η οποία εξαγοράστηκε πέρυσι από την Daimler – δεν εμφανίζει κέρδη, ο κ. Δρανδάκης είπε ότι οφείλεται στις επενδύσεις που γίνονται σε υπηρεσίες και υψηλά εξειδικευμένο προσωπικό (ο μέσος καθαρός μισθός στην εταιρεία είναι 1.700 ευρώ).

Η taxibeat ιδρύθηκε το 2011 με έδρα το Λονδίνο, κάτι που σύμφωνα με τον Νίκο Δρανδάκη έγινε λόγω της γραφειοκρατίας που επικρατεί στη χώρα μας. «Η διαδικασία στην Ελλάδα θα διαρκούσε 1-2 μήνες, ενώ στην Μ. Βρετανία ολοκληρώθηκε σε μία ημέρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο κ. Λυμπερόπουλος κατηγόρησε την Beat ότι με πρόσχημα την καινοτομία «κλέβει όχι μόνο τους επαγγελματίες αλλά και την πατρίδα». Ο ίδιος όπως είπε δεν θέλει να αποκλείεται καμία καινοτομία, όμως στην Beat δεν πληρώνεται ο ταξιτζής, αλλά η εφαρμογή.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...