Πώς είναι να οδηγείς ταξί σήμερα στην Ελλάδα; Η μεγάλη έρευνα της Beat

Ατελείωτες ώρες δουλειάς χωρίς ρεπό και με ελάχιστο χρόνο για την προσωπική τους ζωή. Έτσι δουλεύουν τουλάχιστον οι μισοί οδηγοί ταξί σήμερα στη χώρα.

  • -
  • -

Το No 1 application για ταξί στην Ελλάδα, η Beat, σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, προχώρησαν σε μια έρευνα για τις συνθήκες εργασίας στα ταξί. Αν και η άποψη του περισσότερου κόσμου είναι εντελώς διαφορετική, στην πραγματικότητα οι οδηγοί των ταξί εργάζονται πυρετωδώς για να καλύψουν τα έξοδά τους, αποτέλεσμα της ραγδαίας αύξησης στις τιμές των καυσίμων αλλά και της οικονομικής κρίσης που εδώ και χρόνια πλήττει τους Έλληνες πολίτες.

Τα εισοδήματα των οδηγών ταξί λοιπόν έχουν συρρικνωθεί σημαντικά, αν και η ζήτηση για τις υπηρεσίες τους έχει εκτοξευθεί κατά +61% συγκριτικά με το 2019. Εκατοντάδες οχήματα παραμένουν εκτός λειτουργίας λόγω του υψηλού λειτουργικού κόστους, οπότε τα αυτοκίνητα στους δρόμους έχουν μειωθεί σημαντικά και οι πολίτες δυσκολεύονται να βρουν ταξί στις ώρες αιχμής.

Πόσες ώρες δουλεύουν οι οδηγοί ταξί;

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 67% των οδηγών ταξί της Αθήνας εργάζονται για πάνω από 12 ώρες την ημέρα. Η συντριπτική πλειοψηφία (96,3%) σε εξαήμερη βάση, ενώ πάνω από τους μισούς (55,3%), επτά ημέρες την εβδομάδα, χωρίς κανένα ρεπό. Κατά μέσο όρο το 21% των χιλιομέτρων που καλύπτουν τα ταξί είναι άδεια, δηλαδή χωρίς επιβάτη. Η έρευνα αναφέρει ότι το 23,9% των οδηγών, διανύει έως και το 60% των ημερήσιων χιλιομέτρων τους άδειοι. Επίσης, σε ό,τι αφορά τις κούρσες, το 22,5% των οδηγών αναφέρουν ότι εξυπηρετούν 10-14 πελάτες καθημερινά. Το 25,6% εξυπηρετούν 15-19 πελάτες, ενώ μόνο το 9,6% λένε ότι κάθε μέρα, έχουν πάνω από 25 κούρσες.

Πόσες άδειες ταξί υπάρχουν;

Στην Αττική, οι άδειες ταξί θα έπρεπε να είναι το ανώτερο 11.328, σύμφωνα με τη νομοθεσία. Ωστόσο, το όριο υπερβαίνεται κατά 2.333, αφού υπάρχουν 13.661 άδειες! Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη οι άδειες είναι πολύ λιγότερες, μόνο 1.963. Όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία, το 50,5% των οδηγών είναι ιδιοκτήτες άδειας ταξί. Το 49,5% των οδηγών, είναι ενοικιαστές. Όσο περνάει ο καιρός, η τάση εξίσωσης των ενοικιαστών με τους ιδιοκτήτες αυξάνεται, ενώ σύντομα, οι πρώτοι θα είναι και περισσότεροι!

Δείτε ακόμη: Πότε θα γίνουν ηλεκτρικά όλα τα ταξί;

Πόσα βγάζει ο μέσος οδηγός ταξί;

Τα έσοδα ενός οδηγού ταξί δεν είναι εύκολο να προσδιοριστούν, καθώς δεν είναι σταθερά. Ωστόσο, η έρευνα λέει ότι το 67,5% των οδηγών βγάζουν περίπου 90 € την ημέρα, ενώ το 28,5%, από 111 € και άνω. Σε αυτά τα χρήματα πρέπει να αφαιρέσουμε το καύσιμο που θα χρειαστεί το όχημα, το ενοίκιο αν πρόκειται για ενοικιαστή οδηγό και όχι ιδιοκτήτη, καθώς και άλλα έξοδα όπως το τακτικό πλύσιμο του οχήματος, τον ΦΠΑ και τις ασφαλιστικές εισφορές. Με τις σημερινές τιμές των καυσίμων, μια μέση ημέρα απαιτεί περίπου 30 € σε πετρέλαιο κίνησης, οπότε εξηγείται γιατί οι οδηγοί των ταξί δουλεύουν τόσες ώρες και χωρίς ρεπό για να έχουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...