Συμφωνία κατασκευαστών - Γερμανίας για τους παλιούς diesel

Αποφασίστηκε αναβάθμιση του λογισμικού των κινητήρων σε 5,3 εκατ. αυτοκίνητα

  • -
  • -

Στα πρώτα μέτρα για την καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και την επανάκτηση της αξιοπιστίας της αυτοκινητοβιομηχανίας συμφώνησαν οι επικεφαλής των κατασκευαστών με την κυβέρνηση της Γερμανίας, κατά τη διάρκεια του National Diesel Forum που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.   

Σχεδόν δύο χρόνια μετά την αποκάλυψη του dieselgate και τις κυρώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία βρίσκεται υπό πίεση και στην Ευρώπη. Στη συνάντηση (στην οποία συμμετείχαν τα ηγετικά στελέχη των Daimler, Volkswagen Group, BMW Group, Opel, Ford) αποφασίστηκε να ανακληθούν 5,3 εκατ. πετρελαιοκίνητα οχήματα παλιάς τεχνολογίας, στα οποία θα γίνει αναβάθμιση λογισμικού προκειμένου να εκπέμπουν χαμηλότερα επίπεδα οξειδίων του αζώτου (NOx). Η λύση αυτή προκρίθηκε λόγω μικρότερου κόστους, σε σχέση με μηχανολογικές μετατροπές στους κινητήρες και τα συστήματα εξάτμισης.

Από την πλευρά τους, οικολογικές οργανώσεις εξέφρασαν αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα των μέτρων, υποστηρίζοντας ότι έρχονται με καθυστέρηση και θα έχουν μικρή επίδραση. Ζήτησαν να επιβληθούν κυρώσεις στις αυτοκινητοβιομηχανίες και να απαγορευτεί η κυκλοφορία στα ρυπογόνα οχήματα.

Ενόψει των εθνικών εκλογών του Σεπτεμβρίου, η Angela Merkel θέλει να δείξει στους ψηφοφόρους ότι είναι σε θέση να επιβάλλει στην πανίσχυρη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία τις δικές της θέσεις για την προστασία του περιβάλλοντος. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Γερμανίας, Heiko Maas, δήλωσε ότι η συμφωνία είναι απλά το πρώτο βήμα, καθώς δεν αποκλείεται να επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας στα παλιά diesel αυτοκίνητα.

Πιο συγκεκριμένα, το BMW Group ανακοίνωσε την προσφορά επιδότησης έως 2.000 ευρώ έως τις 31/12/2017 για την απόσυρση diesel αυτοκινήτων, Euro 4 ή παλαιότερης τεχνολογίας και την αγορά ενός νέου BMW ή MINI (ηλεκτρικό, υβριδικό ή συμβατικό Euro 6 με εκπομπές CO2 έως 130 g/km.

«Γνωρίζουμε ότι η αυτοκινητοβιομηχανία έχει χάσει αρκετή από την εμπιστοσύνη του κοινού σε αυτήν. Θα εργαστούμε σκληρά για να την επανακτήσουμε. Οι εργαζόμενοι του κλάδου στη Γερμανία φθάνουν τις 817.000, το υψηλότερο επίπεδο τα τελευταία 25 χρόνια. Παράλληλα, το 2016 η παραγωγή αυτοκινήτων από τις γερμανικές μάρκες έφθασε τα 15,8 εκατ., ρεκόρ όλων των εποχών», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο σύνδεσμος των κατασκευαστών αυτοκινήτων της χώρας, VDA.

Από αριστερά, οι επικεφαλής των ομίλων Volkswagen (Matthias Muller), Daimler (Dieter Zetsche) και BMW (Harald Kruger).

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...