Πρόστιμο 1,2 εκατ. € και φυλάκιση σε πρώην CEO της Audi - Τι συνέβη

Την καταδίκη μεγάλου πρώην αφεντικού της Audi αποφάσισε το δικαστήριο για το σκάνδαλο του dieselgate, με την ποινή να περιλαμβάνει φυλάκιση αλλά και πρόστιμο.

  • -
  • -

Στον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Audi, Rupert Stadler, επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 1,2 εκατομμυρίων ευρώ και ποινή φυλάκισης ενός έτους και εννέα μηνών με αναστολή, για απάτη από αμέλεια στο διαβόητο σκάνδαλο dieselgate του ομίλου Volkswagen το 2015.

Αυτό καθιστά τον Stadler το πρώτο πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ομίλου VW που λαμβάνει μια τέτοια ποινή. Το δικαστήριο του Μονάχου ανακοίνωσε ότι το πρόστιμο θα κατανεμηθεί μεταξύ του κρατικού ταμείου και μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Rupert-Stadler-audi

Αρχικά δήλωνε αθώος, όμως τελικά παραδέχθηκε την ενοχή του

Το 2015, η μητρική εταιρεία της Audi, ο όμιλος VW, μαζί με την ίδια την Audi, παραδέχθηκαν ότι χρησιμοποίησαν παράνομο λογισμικό για να παραποιήσουν τα τεστ εκπομπών ρύπων. Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος αρχικά απέρριψε τους ισχυρισμούς, στη δίκη αποκαλύφθηκε τελικά η εμπλοκή του στο σκάνδαλο.

Δείτε ακόμα: Audi: Φτιάχνει φορτιστές 300 kW, από μπαταρίες ηλεκτρικών για πέταμα!

Η συνήγορος υπεράσπισης του Stadler, Ulrike Thole-Groll, δήλωσε τον Μάιο ότι ο Stadler δεν είχε γνώση των παραποιημένων οχημάτων ή της ζημίας που προκλήθηκε στους αγοραστές, όμως αναγνώρισε την πιθανότητα να συνέβησαν τα παραπάνω και αποδέχθηκε την ανάγκη για αυξημένο έλεγχο και εποπτεία.

rupert-stadler-dikastirio

Οι εισαγγελείς αποκάλυψαν ότι οι μηχανικοί της Audi είχαν παραποιήσει τους κινητήρες ώστε να πληρούν τις νόμιμες τιμές εκπομπών κατά τη διάρκεια των δοκιμών, αλλά όχι στον δρόμο. Ο 60χρονος Stadler κατηγορήθηκε ότι επέτρεψε τη συνέχιση της πώλησης των επηρεαζόμενων πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων στην Ευρώπη, ακόμη και μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου από τις αμερικανικές αρχές. Αρχικά ο Stadler υποστήριζε την αθωότητά του και κατηγορούσε τους μηχανικούς, όμως τελικά προέβη σε ομολογία τον Μάιο.

Ποιοι άλλοι κρίθηκαν ένοχοι;

Δύο άλλα πρώην στελέχη της Audi, ο Wolfgang Hatz και ο Giovanni Pamio, ήταν επίσης κατηγορούμενοι στη δίκη μαζί με τον Stadler. Ο Hatz, πρώην επικεφαλής ανάπτυξης κινητήρων της Audi και μετέπειτα κορυφαίος μηχανικός του ομίλου VW, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης δύο ετών με αναστολή και πρόστιμο 400.000 ευρώ. Στον Pamio, πρώην διευθυντή κινητήρων diesel της Audi, επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης ενός έτους και εννέα μηνών με αναστολή, καθώς και πρόστιμο 50.000 ευρώ.

Τόσο η εισαγγελία όσο και οι κατηγορούμενοι έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης μέχρι τις 4 Ιουλίου.

Πηγή: Automotive News Europe

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...