Το έσωσε ο οδηγός και όχι το Autopilot (video)

Το σύστημα ημιαυτόνομης οδήγησης θα μπορούσε να αποφύγει αυτό το περιστατικό;

  • -
  • -

Συχνά παρερμηνεύουμε τις ονομασίες του ηλεκτρονικών συστημάτων. Συνεπώς, όταν γράφουμε για το Autopilot της Tesla δεν αφορά μόνο το σύστημα ημιαυτόνομης οδήγησης, αλλά όλα τα συστήματα ασφαλείας που έχουν σκοπό να προστατέψουν τους επιβάτες και το αυτοκίνητο.

Τον τελευταίο καιρό συμβαίνουν πολλά ατυχήματα με τα αυτοκίνητα της Tesla, μιας και οι ιδιοκτήτες ενεργοποιούν το σύστημα ημιαυτόνομης οδήγησης και δεν παρακολουθούν τον δρόμο, αλλά ούτε έχουν τα χέρια τους στο τιμόνι. Γιατί άλλωστε να υπάρχει τέτοια δυνατότητα στο αυτοκίνητο και να μην το χρησιμοποιεί κάποιος; Η εταιρεία προωθεί αυτό το έξυπνο σύστημα, να μην το χρησιμοποιήσεις; Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι στον δρόμο δεν είναι όλα μαύρο-άσπρο και τα συστήματα ασφαλείας, όσο εξελιγμένα και να είναι, δεν μπορούν να προσαρμοστούν στις πραγματικές καταστάσεις.

Στο βίντεο παρακολουθήσαμε τον ιδιοκτήτη ενός Tesla Model X, ο οποίος για καλή του τύχη δεν χρησιμοποίησε το ημιαυτόνομο σύστημα, αλλά κρατούσε κανονικά το τιμόνι. Λέμε για καλή του τύχη, γιατί είχε τον έλεγχο του αυτοκινήτου και αντιμετώπισε με επιτυχία αυτό που του συνέβη. Ταξίδευε στη δεξιά λωρίδα του αυτοκινητοδρόμου, όταν το μπροστινό SUV φρενάρει δυνατά για να αποφύγει το προπορευόμενο όχημα που ήθελε να εξέλθει από το εθνικό δίκτυο. Το αποτέλεσμα ήταν στο Tesla να ενεργοποιηθεί το Automatic Emergency Braking (μέρος του συστήματος Autopilot) και ο οδηγός (ας το τονίσουμε) κατάφερε να κάνει τον ελιγμό και να αποφύγει το τρακάρισμα. Έρχεται και το σημαντικό ερώτημα, το Autopilot θα μπορούσε να το αποφύγει;

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...