Honda FCV Concept: Όλα στο υδρογόνο

Παγκόσμια πρεμιέρα για το νέο όχημα κυψελών καυσίμου της Honda

  • -
  • -
Πίστη στο υδρογόνο
Η Honda προωθεί ενεργά την έρευνα και εξέλιξη των FCVs από τα τέλη της δεκαετίας του 1980, συγκεντρώνοντας πραγματικά δεδομένα μέσω των πωλήσεων leasing σε Ιαπωνία και ΗΠΑ, καθώς και αληθινά σχόλια και απόψεις χρηστών και λειτουργικά δεδομένα των οχημάτων. Το 2002, το FCX έγινε το πρώτο*2 όχημα κυψελών καυσίμου στον κόσμο που ξεκίνησε ξεκίνησε να διατίθεται με εταιρικά leasing σε Ιαπωνία & ΗΠΑ, αφού πρώτα πιστοποιήθηκε από την Αμερικανική Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας (EPA) και το Συμβούλιο Αέριων Πόρων της Καλιφόρνιας (CARB). Το 2003, η Honda δημιούργησε το Honda FC STACK, το παγκοσμίως πρώτο σύστημα κυψελών καυσίμου*2 με δυνατότητα εκκίνησης σε θερμοκρασίες κάτω του μηδενός. Στη συνέχεια, το 2005, η ιαπωνική φίρμα ξεκίνησε πρώτη σε όλο τον κόσμο*2 τις πωλήσεις του FCV μέσω προγραμμάτων leasing σε ιδιώτες πελάτες στις ΗΠΑ.
Το 2008, ακολούθησαν οι πωλήσεις leasing του FCX Clarity, ενός εξαιρετικού οχήματος κυψελών καυσίμου που προσέφερε όχι μόνο απόλυτα καθαρές επιδόσεις αλλά και νέες τιμές και υψηλότερη απήχηση, με οδηγική αίσθηση που δεν υπολειπόταν των αντίστοιχων συμβατικών οχημάτων.

Η Honda είναι ανάμεσα στους κατασκευαστές που πιστεύουν πως το υδρογόνο είναι το καύσιμο της επόμενης γενιάς με υψηλές προοπτικές επειδή μπορεί να παράγεται από διάφορες πηγές ενέργειας και παράλληλα μεταφέρεται και αποθηκεύεται εύκολα. Το επόμενο βήμα της ιαπωνικής εταιρείας είναι το FCV Concept, το νέο όχημα κυψελών καυσίμου (fuel cell) που αποτελεί εξέλιξη του FCEV θα διαδεχτεί το FCX Clarity βελτιώνοντας τις επιδόσεις και μειώνοντας το κόστος. Το νέο FCV προγραμματίζεται να κυκλοφορήσει στην Ιαπωνία την άνοιξη του 2016 με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη να ακολουθούν.

Το καινούργιο όχημα υδρογόνου συνδυάζεται με μία εξωτερική συσκευή παροχής ισχύος Honda Power Exporter Concept, η οποία επιτρέπει παροχή ρεύματος AC από το FCV με μέγιστη ισχύ 9 kW*1. Με άλλα λόγια, το FCV Concept διαθέτει μία λειτουργία εξωτερικής παροχής ρεύματος*5, που έχει δοκιμαστεί πολλαπλώς με το FCX Clarity, χάρη στην οποία μπορεί να λειτουργεί σαν μίνι κινητή γεννήτρια που παράγει και παρέχει ηλεκτρισμό στην κοινότητα, π.χ. σε περιπτώσεις καταστροφών ή άλλων καταστάσεων.

Εκτός από το FCV και την εξωτερική συσκευή παροχής ισχύος, η Honda σκοπεύει να προωθήσει περαιτέρω την εφαρμογή Smart Hydrogen Station (SHS): ενός συμπαγούς σταθμού υδρογόνου που εξοπλίζεται με τον πρώτο ηλεκτρολύτη υψηλής διαφορικής πίεσης της Honda. Έτσι, η ιαπωνική εταιρία θέλει θα συμβάλλει στην προσπάθεια της δημιουργίας μιας μελλοντικής ‘κοινωνίας υδρογόνου’ με μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2), βασισμένης σε τρεις θεμελιώδεις αρχές: ‘παραγωγή’, ‘χρήση’ και ‘διασύνδεση’.

 

Πιο αναλυτικά

Η νέα συστοιχία κυψελών καυσίμου που τοποθετείται στο πρωτότυπο FCV Concept είναι 33% μικρότερη από την προκάτοχό της και παρόλα αυτά αποδίδει ισχύ πάνω από 136 ίππους (100 kW) με υψηλή πυκνότητα 3,1 kW/L. Έτσι, οι συνολικές επιδόσεις βελτιώνονται κατά 60% περίπου συγκριτικά με την προηγούμενη έκδοση της μονάδας κυψελών καυσίμου. Η επόμενη γενιά FCV της Honda θα είναι το παγκοσμίως πρώτο*2 σεντάν όχημα υδρογόνου με ολόκληρο το σύστημα κίνησης (μαζί και με τη μικρότερη συστοιχία κυψελών καυσίμου) να ενσωματώνεται κάτω από το καπό. Αυτή η διάταξη του συστήματος κίνησης επιτρέπει πλήρη αξιοποίηση της καμπίνας που υπόσχεται χώρους για πέντε ενήλικες και θα κάνει εφικτή την εξέλιξη του οχήματος σε πολλαπλά μοντέλα στο μέλλον όταν η πιο διαδεδομένη χρήση FCV θα απαιτεί περισσότερες επιλογές για τους πελάτες.

Το Honda FCV Concept εφοδιάζεται επίσης με ρεζερβουάρ αποθήκευσης υδρογόνου υψηλής πίεσης 70 MP που παρέχει αυτονομία πάνω από 700 km*3. Η αναπλήρωση του ρεζερβουάρ διαρκεί 3 λεπτά*4, κάνοντας τον ανεφοδιασμό γρήγορο και εύκολο όπως στα σημερινά βενζινοκίνητα οχήματα.

 

*1

Εσωτερικές μετρήσεις Honda

*2

Εσωτερικήέρευνα Honda

*3

Εσωτερικές μετρήσεις Honda σε JC08 mode και χρήση σταθμού υδρογόνου με πίεση πλήρωσης 70 MPa . Η αυτονομία μπορεί να είναι μικρότερη ανάλογα με τις συνθήκες χρήσης (θερμοκρασία περιβάλλοντος, κυκλοφορίας, κλπ) και το στυλ οδήγησης (ξαφνικές εκκινήσεις, χρήση μονάδας A/C, κλπ.)

*4

Ο χρόνος που απαιτείται για τον ανεφοδιασμό διαφέρει ανάλογα με τις συνθήκες

*5

Ιαπωνικήέκδοση

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...