Έξυπνο σπίτι από τη Honda

Εναλλακτική ενέργεια και για αυτοκίνηση

  • -
  • -

Η Honda έχει βάλει σε προτεραιότητα τα περιβαλλοντικά θέματα, παρουσιάζοντας προτάσεις που εξετάζουν το συνολικό ενεργειακό αποτύπωμα κι όχι μόνο μελετώντας αυτοκίνητα που εκπέμπουν χαμηλούς ρύπους. Η τεχνολογία διαχείρισης οικιακής ενέργειας αφορά ένα σύστημα υπό δοκιμή στο οποίο χρησιμοποιείται φυσικό αέριο, φωτοβολταϊκά πάνελ (ηλιακή ενέργεια) και την ενέργεια ηλεκτρικών οχημάτων.

Το Honda Smart Home System (HSHS)  είναι ένα «έξυπνο» ενεργειακά σπίτι που κατασκευάστηκε στην Ιαπωνική πόλη Saitama. Το HSHS ελέγχει πλήρως το ενεργειακό ισοζύγιο ενός σπιτιού, συμβάλλοντας στη διαχείριση τόσο της παραγωγής όσο και της κατανάλωσης ενέργειας, όπως θέρμανση και ηλεκτρισμός, αξιοποιώντας παράλληλα και την ενέργεια των οχημάτων. Στο πειραματικό σπίτι τοποθετήθηκαν ηλιακά πάνελ λεπτού φιλμ CIGS, μία μονάδα οικιακής επαναφορτιζόμενης μπαταρίας για προσωρινή αποθήκευση της ηλεκτρικής ενέργειας, μία μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρισμού που αποτελείται από κινητήρα εσωτερικής καύσης που καίει φυσικό αέριο και σύστημα παροχής ζεστού νερού. Η όλη διάταξη ελέγχεται από το Smart e Mix Manager, ένα σύστημα που επιτρέπει τον έλεγχο της ενέργειας που παρέχει το δημόσιο δίκτυο ηλεκτρισμού στο σπίτι  και το ποσό της ενέργειας που παράγει ξεχωριστά κάθε υποσύστημα του σπιτιού. Σκοπός είναι οι συνολικές ανάγκες να καλύπτονται από τα εγκατεστημένα συστήματα, ενώ σε περίπτωση διακοπής ρεύματος ή φυσικής καταστροφής, να επιστρέφει ενέργεια στο δημόσιο δίκτυο.

Το Smart e Mix Manager λαμβάνει τις πληροφορίες λειτουργίας κάθε συσκευής ενέργειας και συντονίζει τις συσκευές του HSHS, ενώ αναλύει τη συνολική κατανάλωση ενέργειας ενός νοικοκυριού. Με βάση αυτή την ανάλυση, το Smart e Mix Manager εξάγει ολοκληρωμένα συμπεράσματα για την επίτευξη της βέλτιστης απόδοσης του εν λόγω νοικοκυριού. Τέτοιες πληροφορίες θα εμφανίζονται στην οθόνη του σπιτιού και ο χρήστης θα μπορεί να επιλέγει το πρόγραμμα που θα ελαχιστοποιεί το ύψος του λογαριασμού της «ΔΕΗ» με βάση τα τελευταία δεδομένα από τους λογαριασμούς αερίου και ηλεκτρισμού ή  θα αναθέτει τον έλεγχο στο Smart e Mix Manager ώστε να ελαχιστοποιεί τις εκπομπές CO2 σύμφωνα με τα τρέχοντα δεδομένα της βασικής μονάδας εκπομπών CO2.

Επιπλέον, το Smart e Mix Manager ενοποιεί τις ενδείξεις λειτουργικής κατάστασης κάθε συσκευής ενέργειας. Ο χρήστης μπορεί να χειρίζεται αυτή την οθόνη πληροφοριών από το σπίτι μέσω ασύρματου δικτύου (wireless LAN), ή εκτός σπιτιού μέσω του Honda Internavi χρησιμοποιώντας σύστημα πλοήγησης αυτοκινήτου ή ένα smart phone. Επιδιώκοντας την περαιτέρω εξέλιξη του Smart e Mix Manager, η Honda θα εξακριβώσει τη βέλτιστη διαχείριση ενέργειας.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...