Νέος δίλιτρος turbodiesel σε Insignia και Zafira Tourer

Στο Παρίσι ο νέος κορυφαίος πετρελαιοκινητήρας της Opel

  • -
  • -
  • ΠΡΟΣΦΑΤΑ
  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στη γαλλική πρωτεύουσα έγινε η αποκάλυψη του νέου κινητήρα της Opel που θα αντικαταστήσει τον τρέχοντα 2.0 CDTI 163 ίππων στην κορυφή της οικογένειας κινητήρων diesel της Opel. Η νέα γενιά είναι τεχνολογίας Euro 6, αποδίδει 170 ίππους σχεδόν 5% περισσότερη ισχύ και 14% περισσότερη ροπή σε σχέση με τον προκάτοχο, μειώνοντας παράλληλα την κατανάλωση και τις εκπομπές CO2. Ιδιαίτερη μέριμνα έχει δοθεί στη μείωση του θορύβου και των κραδασμών. Ο νέος 2.0 CDTI που θα κυκλοφορήσει του χρόνου είναι ο πρώτος σε μία νέα οικογένεια μεγάλων diesel που εξελίχθηκαν στους κόλπους της εταιρίας από μία παγκόσμια ομάδα μηχανικών στο Τορίνο και το Russelsheim με την υποστήριξη των μηχανικών της GM από τη Β. Αμερική. Θα κατασκευάζεται στο εργοστάσιο κινητήρων της Opel στο Kaiserslautern (Γερμανία).

 

Τεχνολογία turbo VGT

Κύριοι συντελεστές στις επιδόσεις του κινητήρα είναι ο νέας σχεδίασης θάλαμος καύσης, οι αυλοί εισαγωγής νέου προφίλ και το νέο σύστημα ψεκασμού καυσίμου υψηλής πίεσης έως και 2.000 bar και μέχρι 10 ψεκασμούς ανά κύκλο καύσης. Αυτό διασφαλίζει υψηλή ισχύ, βελτιωμένο σπρέι καυσίμου, ενώ συμβάλλει στην πιο αθόρυβη λειτουργία. Για το σχεδιασμό του θαλάμου καύσης μόνο προηγήθηκαν 80 και πλέον προσομοιώσεις μέσω υπολογιστή, πριν επιλεγούν τελικά οι πέντε καλύτερες για την εξέλιξη του εξαρτήματος.

Το turbo διαθέτει πτερύγια μεταβλητής Γεωμετρίας VGT (Variable Geometry Turbocharger) που ενεργοποιούνται ηλεκτροκίνητα και προσφέρουν 20% ταχύτερη αύξηση στην πίεση υπερπλήρωσης από έναν ενεργοποιητή υποπίεσης. Οι εξαιρετικά συμπαγείς διαστάσεις του VGT και του intercooler ελαχιστοποιούν επίσης τον όγκο αέρα μεταξύ υπερσυμπιεστή και κινητήρα, συμβάλλοντας στην ταχεία αύξηση της πίεσης υπερπλήρωσης. Το turbo είναι υγρόψυκτο και έχει ξεχωριστό φίλτρο λαδιού τοποθετημένο στην παροχή λαδιού για μείωση της φθοράς στο σύστημα ρουλεμάν και μεγαλύτερη αντοχή.

Ο VGT και η μονάδα ανακύκλωσης καυσαερίων (EGR) έχουν ανασχεδιαστεί σαν ενιαίο σύστημα για βέλτιστη απόδοση. Η μονάδα EGR βασίζεται σε μία νέα φιλοσοφία ψυγείου από ανοξείδωτο ατσάλι που παρέχει σχεδόν 90% απόδοση ψύξης. Μία ενσωματωμένη, υγρόψυκτη βαλβίδα παράκαμψης EGR ελαχιστοποιεί τις απώλειες πίεσης και ο έλεγχος κλειστού βρόγχου προσφέρει σημαντική βελτίωση στην αναλογία NOx/PM (Σωματιδίων) σε μεταβατικές συνθήκες φορτίου, βελτιώνοντας παράλληλα τη διαχείριση εκπομπών υδρογονανθράκων (HC) και μονοξειδίου του άνθρακα (CO).

Όλα τα παραπάνω έχουν σα αποτέλεσμα ειδική ισχύ 85 hp ανά λίτρο – ίδια με τη νέα γενιά του 1.6 CDTI της Opel και εντυπωσιακή ροπή με 400 Nm να είναι διαθέσιαμ μεταξύ 1.750 και 2.500 rpm, ενώ η μέγιστη ισχύς των 125 kW/170 hp αποδίδεται στις 3.750 rpm.

 

Selective Catalytic Reduction (SCR)

Ο νέος 2.0 CDTI διαθέτει σύστημα Επιλεκτικής Αναγωγής Καυσαερίων Blue Injection  της Opel - Selective Catalytic Reduction (SCR), που διασφαλίζει συμβατότητα με τα πρότυπα εκπομπών ρύπων Euro 6.

Το Blue Injection είναι μία διεργασία που αφαιρεί τα οξείδια του αζώτου (NOx) από τα καυσαέρια του κινητήρα. Μικρές ποσότητες AdBlue®, ένα αβλαβές υγρό που αποτελείται από ουρία και νερό, ψεκάζονται στη ροή των καυσαερίων πριν από τον καταλύτη SCR και μετά από το φίλτρο μικροσωματιδίων - Diesel Particulate Filter (DPF). Το διάλυμα διασπάται άμεσα σε αμμωνία (NH3), που απορροφάται από τον καταλύτη SCR. Στη συνέχεια, τα οξείδια του αζώτου (NOx) των καυσαερίων μετατρέπονται σε αβλαβές άζωτο και υδρατμούς μέσω της χημικής αντίδρασης με την αμμωνία.

Το διάλυμα AdBlue, που διατίθεται σε πρατήρια και στο δίκτυο της Opel, αποθηκεύεται σε δοχείο στο οποίο μπορεί να συμπληρώνεται υγρό ανάλογα με τις απαιτήσεις μέσω στομίου δίπλα στην τάπα καυσίμου.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...