Τι είναι το Adblue - Σε ποια αυτοκίνητα χρησιμοποιείται

Μάθε τα πάντα για το υγρό που είναι εξίσου απαραίτητο με το καύσιμο μοντέλα που χρησιμοποιούν ένα συγκεκριμένο είδος κινητήρα.

  • -
  • -

Τι είναι άραγε το AdBlue; Πολλές φορές το έχετε ακούσει ενώ αν έχετε κάποιο αυτοκίνητο diesel του 2014 ή νεότερο, πιθανότατα ξέρετε ήδη. Ίσως έχετε ακούσει ότι είναι πρόσθετο καυσίμου και υποθέσατε ότι έχει να κάνει με την οικονομία καυσίμου. Ίσως επίσης να έχετε υποθέσει ότι έχει μπλε απόχρωση. Λογικό μεν, αλλά δεν ισχύει.

adblue

Τι είναι το AdBlue;

Είναι ένα άχρωμο υγρό που χρησιμοποιείται στο σύστημα ανάφλεξης του αυτοκινήτου (SCR) και συμβάλλει στον καθαρισμό των επιβλαβών ουσιών, με αποτέλεσμα να μειώνονται οι εκπομπές NOx. H συγκεκριμένη τεχνολογία βασίζεται σε ένα ξεχωριστό ντεπόζιτο που χρησιμοποιείται παράλληλα με το ρεζερβουάρ πετρελαίου. Εκεί, μία συγκεκριμένη ποσότητα AdBlue εγχέεται στο σύστημα εξαγωγής μειώνοντας τις επιβλαβείς ουσίες. Το συγκεκριμένο υγρό αποτελείται κατά 67,5% από νερό και κατά 32,5% από ουρία. Παράγεται συνθετικά από αμμωνία και διοξείδιο του άνθρακα. Συμπληρώνεται από έναν ξεχωριστό σωλήνα που βρίσκεται στην τάπα του ρεζερβουάρ, ενώ όταν χρειάζεται να συμπληρωθεί υγρό εμφανίζεται σχετική ένδειξη στον οθόνη του αυτοκινήτου.

Ποια οχήματα diesel χρησιμοποιούν AdBlue;

Τα αυτοκίνητα δεν είναι τα μόνα μέσα που χρησιμοποιούν το εν λόγω υγρό. Βαν, λεωφορεία και φορτηγά εξοπλίζονταν καιρό πριν τα ΙΧ με AdBlue, αλλά οι όλο και πιο αυστηρές προδιαγραφές ρύπων ανάγκασαν τις αυτοκινητοβιομηχανίες να προχωρήσουν στην προσθήκη του και στα επιβατικά οχήματα από το 2014 κι έπειτα. Όπως είπαμε, χρησιμοποιείται σε μοντέλα με κινητήρες πετρελαίου που φέρουν τεχνολογία SCR ή επιλεκτικής καταλυτικής αναγωγής.

close-up-filling-of-diesel-exhaust-fluid-

Πώς ξέρω εάν το αυτοκίνητο μου χρησιμοποιεί AdBlue;

Εκτός από την χρονολογία παραγωγής υπάρχουν κι άλλοι δείκτες που μπορεί να προδώσουν ότι το όχημα σας χρησιμοποιεί AdBlue. Ένα προφανές στοιχείο είναι το σχετικό στόμιο με το μπλε πώμα που θα υπάρχει λογικά ακριβώς δίπλα στο στόμιο πλήρωσης καυσίμου. Εάν τώρα αυτό δεν υπάρχει, αλλά εξακολουθείτε να πιστεύετε ότι το αυτοκίνητο σας χρησιμοποιεί AdBlue, ελέγξτε στην περιοχή του κινητήρα ή συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο χρήσης.

Δείτε ακόμη: Ξέχασες την κάρτα καυσαερίων; Δες ποιο είναι το πρόστιμο

Κάθε πότε πρέπει να βάζω και τι γίνεται αν τελειώσει;

Ένα μέσο αυτοκίνητο που χρησιμοποιεί AdBlue θα χρειαστεί ανεφοδιασμό του υγρού περίπου ανά 10.000 km. Πριν όμως φτάσει σε αυτό το σημείο θα έχει προβάλει κάποια σχετική ένδειξη στο καντράν πολύ νωρίτερα ώστε να το γνωρίζετε έγκαιρα. Άλλωστε οι κατασκευαστές έχουν προβλέψει με δικλείδες ασφαλείας το αυτοκίνητο ακόμη και να ακινητοποιείται σε περίπτωση που ξεμείνει από AdBlue. Στην πράξη, πιθανότατα να μην χρειαστεί ποτέ να μπείτε οι ίδιοι στην διαδικασία αναπλήρωσης μιας και θα σας έχουν προλάβει οι μηχανικοί που πραγματοποιούν το τακτικό service. 

adblue

Πόσο κοστίζει το γέμισμα;

Εάν τώρα χρειαστεί να πραγματοποιήσετε τον ανεφοδιασμό μόνοι σας, μπορείτε να αγοράσετε συσκευασίες 1, 5 ή 10 lt. Αυτή των 10 λίτρων είναι το πιο σύνηθες μέγεθος, με τιμή της τάξης των 20-30 ευρώ. Θα τα βρείτε τόσο στην συντριπτική πλειοψηφία των πρατηρίων καυσίμου, αλλά και online. Προσοχή, στην περίπτωση που βρείτε αντλία AdBlue σε πρατήριο να αφορά επιβατικά αυτοκίνητα και όχι φορτηγά, ειδάλλως μπορεί να προκληθεί ζημιά.

Πηγή φωτογραφίας: buyacar

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...