GO kart: Ευκαιρία αδρεναλίνης

Μα φυσικά τα καρτ είναι και για μεγάλα παιδιά. Αποτελούν μάλιστα τη βάση κάθε μηχανοκίνητης αγωνιστικής δραστηριότητας. Εδώ άλλωστε γεννιούνται οι φιλοδοξίες και οι πρωταθλητές

  • -
  • -

Η μυθολογία θέλει τα πρώτα «αμαξάκια» (kart) να γεννιούνται πάνω στα αμερικάνικα αεροπλανοφόρα κατά τον δεύτερο μεγάλο πόλεμο. Η ιστορία θέλει τους ναυτικούς που βαριούνταν περιμένοντας, να κατασκευάζουν αυτά τα μικρά παιχνίδια χρησιμοποιώντας ότι υλικά έβρισκαν πρόχειρα. Και τα υλικά τους ήταν οι μικρές ρόδες από τους μεταφορείς βομβών και κινητήρες από τα αντιαεροπορικά όπλα που τους χρησιμοποιούσαν ώστε να κινούν τα υδραυλικά κυκλώματα. Μπορείτε να φανταστείτε το τι γινόταν όταν κάποιος «έχανε» τη στροφή και τελείωνε η πίστα!

Πάντως, κατά τας γραφάς ο Art Ingels από την Καλιφόρνια που εργάζονταν στην Kurtis Kraft λέγεται ότι είναι ο πρώτος που άρχιζε να τα κατασκευάζει το 1956, για να πάρουν την τελική ονομασία τους από την εταιρεία Go Kart Manufacturing, που τα έκανε περισσότερο γνωστά το 1958. Απλοϊκές κατασκευές στην αρχή, με την McCulloch να είναι η πρώτη που κατασκεύασε κινητήρες ειδικά για τη περίπτωση, οι οποίοι και πάλι δεν ήταν τίποτα άλλο από αερόψυκτους μονοκύλινδρους, δίχρονους προσαρμοσμένους από αλυσοπρίονα.

 

Αυθεντικά γρήγορα

Σήμερα όμως τα Go-Kart κάθε άλλο παρά πρωτόγονα είναι. Τα χρόνια εξέλιξης που έφερε ο ανταγωνισμός τα έχουν αναγάγει σε πολύπλοκα πολεμικά εργαλεία. Άλλωστε, καλό θα ήταν πάντα να θυμόμαστε ότι εννέα στους δέκα παγκόσμιοι πρωταθλητές έκαναν τα πρώτα τους βήματα με τα «αυτοκινητάκια» αυτά, συμπεριλαμβάνοντας ονόματα όπως των Senna, Prost Schumacher, για να αναφέρουμε κάποιους.

Μην σας κοροϊδέψουν οι μικρές τους διαστάσεις και οι σωλήνες «νερού» του πλαισίου. Κάθε άλλο παρά πρωτόλεια είναι, έχοντας μάλιστα αποκτήσει και δισκόφρενα εμπρός, έχουν γίνει ακόμα πιο ασφαλή. Τα απλά αυτά πλαίσια μπορούν να δεχτούν δεκάδες ρυθμίσεις χάρη στα αποσπώμενα ή εναλλασσόμενα μέρη (τα οποία λειτουργούν σαν αντιστρεπτικές δοκοί), ενώ υπάρχουν ακόμα άλλες τόσες παραλλαγές σε άκρα που αλλάζουν γωνίες και δακτυλίδια αύξησης του μετατροχίου. Αυτά μαζί με συνδυασμό από άκαμπτους άξονες μετάδοσης που έχουν διαφορετικό πάχος και διάμετρο, ανάλογα με το πόσο άκαμπτο θέλει κανείς το πλαίσιο και με προσθήκες αύξησης και μείωσης του ύψους, μπορούν να μεταβάλουν δραματικά τη συμπεριφορά.

Και μην νομίζετε ότι δεν είναι γρήγορα. Απίστευτα γρήγορα είναι γιατί με τριάντα-βάλε ίππους από τους δίχρονους κινητήρες και με τα μαλακά σου μέρη σχεδόν να σέρνονται στην άσφαλτο, τα πράγματα… περνούν πολύ γρήγορα και οι στροφές στις κλειστές πίστες δεν σε αφήνουν ούτε δευτερόλεπτο να σκεφτείς! Εδώ μάλιστα θα πρέπει να προσθέσουμε ότι η απουσία διαφορικού σε αναγκάζει να υιοθετήσεις ένα τελείως διαφορετικό τρόπο οδήγησης. Δηλαδή, επειδή και οι δύο πίσω τροχοί κινούνται με την ίδια ταχύτητα, εάν δεν «στραμπουλίξεις» κυριολεκτικά το πλαίσιο, δεν θα στρίψεις. Απλά θα πας ευθεία. Γι’ αυτό θα πρέπει ιδανικά να αποφορτίσεις τον πίσω εσωτερικό τροχό, ώστε στιγμιαία να χάσει την πρόσφυσή του και έτσι να ακολουθήσει κυκλική τροχιά.

Εύκολο; Καθόλου! Όμως είναι τόση η αμεσότητα που προσφέρει σε ότι έχει να κάνει με την κατανόηση των δυνάμεων της φυσικής και για το πως αυτοί λειτουργούν και είναι τόσο αυθεντική η αγωνιστική αίσθησή του που δεν είναι καθόλου περίεργο που εδώ την μαθαίνουν την τέχνη τους οι πρωταθλητές.  

 

Τα καλά νέα

Υπάρχουν και καλά νέα. Τα καλά νέα πλέον έρχονται από τους κινητήρες που χάρη στην εξέλιξη είναι πολύ πολιτισμένοι. Τέλος το τρέξιμο πίσω από το kart και ο πήδος τη κατάλληλη στιγμή ώστε να εκκινήσει. Όλα αυτά είναι πλέον παρελθόν, τώρα τα Go-Kart διαθέτουν μίζα με μπαταρία (που χρησιμοποιείται και για την ανάφλεξη) και φυγοκεντρικό συμπλέκτη για την εκκίνηση. Δεν λαδώνουν μπουζί και πρακτικά δεν θα χρειαστούν επισκευή μέσα στην ίδια χρονιά. Επίσης η μεταφορά τους και η αποθήκευση είναι εύκολη και η συντήρησή τους μπορεί να γίνει από κάποιον με περιορισμένες μηχανολογικές γνώσεις και με ελάχιστα εργαλεία.

Όμως τα καλύτερα νέα έρχονται από τη ίδια την ύπαρξη των Go-Kart που προσφέρουν τη μόνη οικονομική εναλλακτική λύση για την είσοδο στον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Δεν θα υποστηρίζαμε ότι είναι τσάμπα, άλλωστε σήμερα τίποτα δεν είναι φτηνό, είναι όμως η πιο οικονομική λύση για να αισθανθεί κανείς την αδρεναλίνη να τρέχει στις φλέβες του.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...