ΔΟΚΙΜΗ: Mercedes-Benz C 200 Coupe

Η C 200 Coupe θέτει νέα στάνταρ στην κατηγορία και δεν αναφερόμαστε μόνο σε επίπεδο αισθητικής που πλέον μοιάζει να μην έχει ανταγωνισμό

  • -
  • -
Ισχύς184 PS
Ροπή300 Nm
Επιτάχυνση 0-100 km/h7,7 sec
Κατανάλωση μ.κ.5,3 lt/100km
Εκπομπές CO2123 gr/km
με μια ματιά

Η κουπέ έκδοση της γνωστής C-Class με πολυτέλεια κατευθείαν από την κορυφαία S-Class, μεγαλύτερο μέγεθος, χαμηλότερο βάρος, καλύτερες επιδόσεις και αισθητική που δεν περνά απαρατήρητη. Κάτω από το εμπρός καπό κρύβεται ο νέος 4κύλονδρος τούρμπο των 2,0 λίτρων με τους 184 ίππους.

γλυκά

Ποιότητα

Πολυτέλεια

Αισθητική

Άνεση

Ποιότητα κύλισης

Φρένα

Οδική συμπεριφορά

ξινά

Ακριβός έξτρα εξοπλισμός

Εργονομία ηχοσυστήματος

Έλλειψη αίσθησης από το τιμόνι

Μικρός σχετικά χώρος αποσκευών

Η νέα C-Class Coupe έρχεται να προσφέρει το στιλ και την αίγλη της μεγαλύτερης S-Class Coupe, σε μια πιο προσιτή και οικονομική συσκευασία, χωρίς όμως ιδιαίτερους συμβιβασμούς. Στη νέα της γενιά δεν αφήνει κανένα κενό για επικρίσεις και σχολιασμούς, αφού στέλνει τη σχεδίαση σε άλλο επίπεδο. Σε σχέση με την 4θυρη αδελφή έκδοση το μόνο κοινό σημείο που έχουν είναι το εμπρός μέρος. Πιο κομψή, με αρμονικές καμπύλες δεν περνά απαρατήρητη και προκαλεί χωρίς δισταγμό τον θαυμασμό.

Η μικρή S-Class

Με μήκος 4,686 m, πλάτος 1,810 m, ύψος 1,405 m και μεταξόνιο 2,840 m η νέα C-Class Coupe είναι μεγαλύτερη κατά 95 mm, 40 mm, 1 mm και 80 mm αντίστοιχα σε κάθε μια από αυτές τις διαστάσεις. Η σχεδίαση βγαίνει ευεργετημένη από αυτή την κίνηση με κέρδος να προκύπτει φυσικά και στον τομέα των χώρων. Δεν διεκδικεί βραβείο πρακτικότητας, αλλά είναι αρκετά ευρύχωρη για τα δεδομένα της κατηγορίας. Με 4θέσια διάταξη θα απαιτήσει κάποιες παραχωρήσεις από τους πίσω επιβαίνοντες, αλλά θα ανταμείψει τους εμπρός με ανέσεις ανάλογες της πρώτης θέσης ενός αεροπλάνου.

Σε πιλοτήριο αεροσκάφους εξάλλου παραπέμπει και το εσωτερικό της νέας Coupe, με μεγάλη οθόνη αφής 7 ή 8,4 ιντσών ανάλογα με την έκδοση, αλλά σημαντικά λιγότερα πλήκτρα από την προηγούμενη γενιά. Η εργονομία είναι αναβαθμισμένη, με μοναδικό… αγκάθι, τον χειρισμό του ηχοσυστήματος από το ευκολότερο μεν, αλλά ακόμα περίπλοκο για τους αμύητους σύστημα infotainment. Το γυμνό κρύο μέταλλο σε συνδυασμό με τις επενδύσεις από ακριβό δέρμα και ξύλο δημιουργούν μια ανυπέρβλητη αίσθηση πολυτέλεια και ποιότητας που σε συνεπαίρνει και σε κάνει να θέλεις να ζήσεις μαζί της.

Η ήπια για πακέτο AMG ρύθμιση της ανάρτησης αποτελεί έναν επιπλέον σύμμαχο για να κινηθείς κατά το δοκούν, χωρίς ιδιαίτερους περιορισμούς σε άνεση ή τη σπορ οδήγηση. Αν την κυνηγήσεις θα διαπιστώσεις ότι το εμπρός μέρος θα ανοίξει πρώτο την τροχιά του, προσφέροντας μια πιο υποστροφική συμπεριφορά πιο φιλική στον μέσο οδηγό ρυθμισμένη με γνώμονα την ασφάλεια. Το χαμηλότερο κατά 15 mm πλαίσιο σε σχέση με τη σεντάν εκδοχή του μοντέλου έχει κατεβάσει και το κέντρο βάρους. Η Coupe δείχνει και είναι πιο σπορ από την μεγαλύτερη αδελφή της. Το γρήγορο τιμόνι σφίγγει στα γρήγορα, όχι όμως σε βαθμό που να κουράζει, αφήνοντας μέρος της αίσθησης που αναζητάς από μια σπορ κατασκευή μακριά από τα χέρια του οδηγού, χωρίς ωστόσο να στερείται ακρίβειας. Μαζί της θα κινηθείς με ευκολία γρήγορα, αλλά όχι σε ανάλογο βαθμό απολαυστικά σε επίπεδο θεάματος, αφού το πίσω μέρος παραμένει πεισματικά βιδωμένο στην άσφαλτο όσο και αν πιέσεις. Ακόμα και με το νέο καλό κινητήρα βενζίνης του αυτοκινήτου.

Η C 200 Coupe φοράει τον 2λιτρο κινητήρα 1.991 cc με απόδοση 184 ίππων και 300 Nm ροπής που διακρίνεται για την ομαλή λειτουργία του σε όλο το φάσμα στροφών. Με 50 λιγότερα κιλά στην «πλάτη» της, η νέα Mercedes-Benz Coupe με το συγκεκριμένο μοτέρ προσφέρει και τις επιδόσεις που αναζητάς από ένα μοντέλο του είδους. Τα 7,3 sec που ανακοινώνει ο κατασκευαστής σε συνδυασμό με το προαιρετικά διαθέσιμο αυτόματο 7άρι κιβώτιο ταχυτήτων 7G-TRONIC PLUS για το σπριντ από στάση μέχρι τα πρώτα 100 km/h φαίνονται εύκολη υπόθεση.

Ταξιδιάρα… ψυχή

Χάρη στον εξαιρετικό συντελεστή αεροδυναμικής Cd 0.26 απολαμβάνεις την ησυχία που προσφέρει στο ταξίδι με υψηλές ταχύτητες. Το πλούσιο οπλοστάσιο της C-Class Coupe σε επίπεδο εξοπλισμού ενισχύει την αίσθηση ασφάλειας που αναζητάς σε ένα σύγχρονο αυτοκίνητο. Μεταξύ άλλων θα βρεις το Attention Assist με ρύθμιση ευαισθησίας που αναγνωρίζει την κούραση στον οδηγό και τον προειδοποιεί να ξεκουραστεί. Στον βασικό εξοπλισμό επίσης περιλαμβάνεται το Collision Prevention Assist Plus που αναγνωρίζει πιθανή σύγκρουση και φροντίζει με προειδοποίηση να την αποτρέψει, ενώ σε συνδυασμό με το Adaptive Brake Assist θα επενεργήσει και στα φρένα ακόμα και με ταχύτητα μέχρι τα 200 km/h, ώστε να σταματήσει το όχημα σε περίπτωση που ο οδηγός δεν αντιδράσει άμεσα και σωστά.

Τα φρένα πάντως ανήκουν στα ισχυρά σημεία της C 200 Coupe και αυτό δεν θα χρειαστείς να είσαι ειδικός για να το καταλάβεις. Με καλή αίσθηση το μεσαίο πεντάλ προσφέρει μικρές αποστάσεις ακινητοποίησης ακόμα και μετά από σκληρή χρήση. Για τα «κυβικά» της ικανοποιητική είναι και η πραγματική κατανάλωση με τη μέση τιμή σε μικτή χρήση να ξεπερνά ελαφρώς τα 9 lt/100 km ενώ αν την πιέσεις και μπλέξεις σε κίνηση τιμές πάνω από 11 lt/100 km θα εμφανιστούν στον υπολογιστή ταξιδίου. Συμπερασματικά, η νέα Mercedes-Benz C 200 Coupe είναι σημαντικά αναβαθμισμένη σε όλους του τομείς σε σχέση με την προκάτοχό της, με εντυπωσιακή αισθητική, ποιότητα, πολυτέλεια, άνεση και τεχνολογία που την κάνει να είναι το τέλειο υποκατάστατο της μεγάλης και κορυφαίας S-Class Coupe, την οποία αν μέχρι σήμερα βλέπατε σαν άπιαστο όνειρο ήρθε η ώρα να την αγγίξετε, σε ένα άριστο υπό κλίμακα μοντέλο. 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΕΥΗ ΠΕΡΡΑΚΗ

συμπέρασμα

Τα κουπέ είναι τα μοντέλα κύρους που αναζητά κάποιος αγοραστής γνωρίζοντας ότι θα υποχρεωθεί σε κάποιους συμβιβασμούς. Στη νέα C-Class Coupe οι συμβιβασμοί είναι λιγότεροι, αφού προσφέρει σε ένα άκρως ελκυστικό αισθητικά πακέτο την πολυτέλεια που θα βρεις στην κορυφαία S-Class και φυσικά το κύρος που συνοδεύει όλα τα μοντέλα της γερμανικής φίρμας με σήμα το αστέρι, με αξιόλογες επιδόσεις και ικανοποιητικούς για την κατηγορία χώρους, σε προσιτή τιμή… αν αναλογιστείς ότι αγοράζεις μια μικρή S-Class.

VIDEOS

Mercedes-Benz C-Class Coupé – Trailer

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...