Αυτόνομη κι επίσημα πλέον η Ferrari από τη Fiat

Πτώση 33% για τη μετοχή της FCA στο χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης

  • -
  • -

Τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου έγινε επίσημα η αυτονόμηση της Ferrari από το μετοχικό κεφάλαιο του ομίλου FCA (FIAT - Chrysler), με άμεση συνέπεια την πτώση κατά περίπου 33% της μετοχής της FCA (στα 8,69 ευρώ) στο χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης. Θυμίζουμε πως η Fiat είχε ήδη πουλήσει ένα 10% από τη Ferrari τον Οκτώβριο και τώρα, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να παραλάβουν μια κοινή μετοχή της Ferrari για κάθε 10 κοινές μετοχές που κατέχουν στην FCA. Αυτό αφορά στο 80% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της Ferrari. Το υπόλοιπο 10% ανήκει στον Piero Ferrari, αντιπρόεδρο της εταιρείας και γιο του ιδρυτή Enzo Ferrari.

Η αυτονόμηση βέβαια της Ferrari δεν σημαίνει και πλήρη αποδέσμευση από τη Fiat. Με δεδομένο ότι η οικογένεια Agnelli και ο πρόεδρος της Fiat, John Elkann κατέχουν το μεγαλύτερο μερίδιο μετοχών στον όμιλο FCA, είναι προφανές πως θα διατηρήσουν ένα ισχυρό μερίδιο μετοχών στο νέο σχήμα της Ferrari, κατά την διαδικασία ανταλλαγής. Αν σε αυτό προστεθεί και το μερίδιο μετοχών της οικογένειας Ferrari, τότε το κεφάλαιο των δυο μεγάλων εταίρων γίνεται πλειοψηφικό, εξασφαλίζοντας έτσι τον έλεγχο της διοίκησης.

Η οικονομική της έδρα της Ferrari έχει ήδη μεταφερθεί από το 2014 στην Ολλανδία, ενώ οι μετοχές της θα συνεχίσουν να συναλλάσσονται στο χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης. Όπως και να έχει, η θρυλική μάρκα με σήμα το όρθιο άλογο δεν θα χάσει κάτι από το ιταλικό της ταπεραμέντο, αφού άλλωστε τα μοντέλα της συνεχίζουν να παράγονται στο Μαρανέλο.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...