Τεχνολογία αιχμής στο νέο Ford Focus

Αναλύουμε το νέο SYNC 2 και τα πρωτοποριακά συστήματα οδήγησης

  • -
  • -

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η Ford προτίμησε να αποκαλύψει το νέο Focus στο Παγκόσμιο Συνέδριο Κινητής Τηλεφωνίας στο Βαρκελώνη, παρά λίγες μέρες αργότερα στη Διεθνή Έκθεση Αυτοκινήτου της Γενεύης. Η αμερικανική εταιρεία έχει επενδύσει πολλά στην προηγμένη τεχνολογία των μοντέλων της και ειδικά με το ανανεωμένο Focus έχει πολλά να πει σε αυτό τον τομέα.

 

SYNC 2

Το Focus facelift είναι το πρώτο ευρωπαϊκό μοντέλο Ford που διαθέτει το νέο σύστημα συνδεσιμότητας SYNC 2 με φωνητική ενεργοποίηση. Το SYNC 2 περιλαμβάνει έγχρωμη οθόνη αφής 8 ιντσών και προηγμένο φωνητικό έλεγχο, απλουστεύοντας τον έλεγχο των συστημάτων ψυχαγωγίας, κλιματισμού και πλοήγησης καθώς και των συνδεδεμένων κινητών συσκευών. Επιπλέον, λαμβάνοντας υπόψη σχόλια και παρατηρήσεις των πελατών, το SYNC 2 υιοθετεί τώρα απλούστερα, κομψά χειριστήρια στο ταμπλό. Το σύστημα πλοήγησης του SYNC 2 προσφέρει επίσης για πρώτη φορά στην Ευρώπη διαιρούμενη οθόνη με λεπτομερή απεικόνιση των διασταυρώσεων, ανάγνωση ονομάτων δρόμων, τρισδιάστατη απεικόνιση κόμβων αυτοκινητοδρόμων και τοποσήμων και τους Οδηγούς MICHELIN guide και MICHELIN Green Guide.

Σε σχέση με το SYNC που λανσαρίστηκε στις ΗΠΑ το 2007 και που συναντάται σήμερα σε οκτώ εκατομμύρια οχήματα, το SYNC 2 είναι πιο ‘διαισθητικό’ και επιτρέπει στους οδηγούς να εισάγουν τους προορισμούς πλοήγησης με μία μόνο φωνητική εντολή. Πατώντας π.χ. απλά το μπουτόν φωνητικού ελέγχου και λέγοντας ‘I’m hungry’ εμφανίζεται μία λίστα με τα εστιατόρια της περιοχής. Η εισαγωγή μιας διεύθυνσης πλοήγησης είναι επίσης πιο απλούστερη. Αντί να απαγγείλετε τη διεύθυνση σταδιακά, μπορείτε να την εκφωνήσετε ολόκληρη και το SYNC 2 θα ενεργοποιήσει τις οδηγίες πλοήγησης. Για σημεία ενδιαφέροντος, δεν χρειάζεται καν διεύθυνση – λέτε απλά ‘Buckingham Palace’ ή ‘Bernabeu Stadium’. Τοπόσημα εμφανίζονται στην οθόνη σε τρισδιάστατη μορφή όπως και οι σημαντικοί οδικοί κόμβοι. Ομοίως, αν ζεσταίνεστε, πείτε ‘Max AC’ για γρήγορη ψύξη, ή γίνετε πιο συγκεκριμένοι λέγοντας ‘Temperature 20 degrees’.

 

Προηγμένες τεχνολογίες οδήγησης

Το νέο Focus είναι το πρώτο Ford που θα προσφέρει το σύστημα Perpendicular Parking, μία νέα, hands-free τεχνολογία παρκαρίσματος που βοηθά τους οδηγούς να παρκάρουν με όπισθεν παράλληλα με άλλα αυτοκίνητα. Το σημερινό Focus λανσάρισε το σύστημα υποστήριξης παράλληλου παρκαρίσματος Active Park Assist που ενεργοποιείται μέσω μπουτόν και χρησιμοποιεί αισθητήρες υπερήχων για τον εντοπισμό χώρων στάθμευσης και έλεγχο του τιμονιού, ενώ ο οδηγός αναλαμβάνει το γκάζι και το φρένο. Χάρη στην προσθήκη δύο νέων αισθητήρων στο πίσω τμήμα του νέου Focus, το Perpendicular Parking λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο.

Οι πρόσθετοι αισθητήρες επιτρέπουν στη Ford να προσφέρει για πρώτη φορά στην Ευρώπη τεχνολογίες που βοηθούν τους οδηγούς κατά την έξοδό τους από χώρους στάθμευσης:

  • Το Cross Traffic Alert προειδοποιεί τους οδηγούς που βγαίνουν με όπισθεν από ένα χώρο στάθμευσης για πιθανή διέλευση οχημάτων πίσω τους.
  • Το Park-Out Assist υποστηρίζει τους οδηγούς καθώς βγαίνουν από ένα παράλληλο χώρο στάθμευσης. Αφού ο οδηγός επιλέξει την αριστερή ή τη δεξιά πλευρά, το σύστημα ελέγχει το τιμόνι, ενώ ο ίδιος αναλαμβάνει γκάζι και φρένο.

 

Το νέο Focus θα εφοδιάζεται επίσης για πρώτη φορά με την τεχνολογία MyKey της Ford. Με το MyKey οι ιδιοκτήτες μπορούν να προγραμματίζουν ένα κλειδί – συνήθως για νεαρούς οδηγούς όπως τα παιδιά μιας οικογένειας – το οποίο περιορίζει την τελική ταχύτητα, μειώνει τη μέγιστη ένταση ήχου του ηχοσυστήματος, ενώ μπορεί ακόμα και να το απενεργοποιήσει τελείως, εάν ο οδηγός και οι επιβάτες δεν έχουν δέσει τις ζώνες ασφαλείας τους. Το σύστημα εμποδίζει τον οδηγό να απενεργοποιήσει τεχνολογίες ασφάλειας όπως το ESP (Electronic Stability Control) και το Active City Stop, οι οποίες μπορούν να αποτρέψουν ή να μετριάσουν τη σφοδρότητα συγκρούσεων.

 

Αξιόπιστος φωτισμός

Ένα άλλο καινούργιο στοιχείο που διαθέτει το νέο Focus είναι το βελτιωμένο Adaptive Front Lighting System που προσαρμόζει τις δέσμες των νέων προβολέων Bi-Xenon HID σύμφωνα με τη διάταξη του δρόμου. Το σύστημα αξιολογεί το φωτισμό του περιβάλλοντος γύρω από το όχημα καθώς και αντικείμενα που βρίσκονται μπροστά στο δρόμο και στη συνέχεια διαμορφώνει τη δέσμη και την ένταση σε μία από τις επτά ρυθμίσεις, ανάλογα με την ταχύτητα του οχήματος, τη γωνία διεύθυνσης και την απόσταση από το αντικείμενο μπροστά.

Σε υψηλές ταχύτητες, όπως στον αυτοκινητόδρομο, οι δέσμες των προβολέων ανεβαίνουν βελτιώνοντας την ορατότητα σε πιο μακρινή απόσταση. Στις πόλεις, όπου οι ταχύτητες είναι μικρότερες και τα φώτα των δρόμων πιο έντονα, οι δέσμες χαμηλώνουν για καλύτερο φωτισμό του δρόμου ακριβώς μπροστά. Όταν το όχημα στρίβει με χαμηλότερες ταχύτητες, το σύστημα προβάλλει μία δέσμη στο πλάι του δρόμου κάνοντας πιο ευδιάκριτους τους δικυκλιστές και τους πεζούς. Το σύστημα υποστηρίζει και τους οδηγούς που στρίβουν με υψηλότερες ταχύτητες κατευθύνοντας τις δέσμες προς το εσωτερικό της στροφής.

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...