Toyota sports cars: AE86

  • -
  • -

Γνωστό και ως Trueno ή Levin (ξεχώριζαν ουσιαστικά μόνο από τα εμπρός φώτα με του πρώτου να είναι αναδιπλούμενα), το ΑΕ86 γεννήθηκε τον 1983 (έζησε έως το1987) και είχε τη βάση του στη πέμπτη γενιά της Corolla. Ακολουθώντας τον κωδικό χαρακτηρισμό της Toyota, το «Α» αναφέρεται στον κινητήρα, στη προκειμένη περίπτωση τον 4Α, το «Ε» αναφέρεται στο μοντέλο που εδώ είναι η  Corolla και το «8» στη πέμπτη γενιά. Τέλος το «Ε» είναι ενδεικτικό της παραλλαγής μέσα στο μοντέλο.

Το αυτοκίνητο αν και δεν πούλησε μεγάλες ποσότητες, λόγο της αρχιτεκτονικής του που ήταν τότε αναχρονιστική με τον κινητήρα εμπρός και τη κίνηση πίσω, αποτέλεσε μια πολύ καλή αγωνιστική βάση για τον ιδιώτη αγωνιζόμενο (ειδικά στο group N), αφού πλέον το 1983 δεν υπήρχαν πολλά, φτηνά αυτοκίνητα με αυτή τη διάταξη. Σε αυτό βοήθησε πολύ και ο εξαιρετικός κινητήρας με τους δύο εκκεντροφόρους (θα φοριόταν αργότερα και στο MR2), αποδίδοντας 130 ίππους με 142 Nm ροπής. Επίσης αν και δεν ήταν η τελευταία λέξη της τεχνολογίας με την πίσω ανάρτηση να αποτελείται από άκαμπτο άξονα, λόγο της καλής στήριξης αποδείχτηκε ανταγωνιστικό του με διαμήκεις βραχίονες και σύνδεσμο Watt. Μαζί με την απαράμιλλη αντοχή του αποδείχτηκε ένα από τα καλύτερα και αξιόπιστα όπλα για τους αγώνες ράλι.

Η σχεδίαση ήταν αυτή ενός coupe με δύο ή τρείς πόρτες (διέφεραν μόνο πίσω) με ικανοποιητικούς χώρους για τέσσερα άτομα, με την δίπορτη έκδοση να προτιμάτε αγωνιστικά λόγο της ακαμψίας της.