Μπαταρία αυτοκινήτου: Ποια είναι η τιμή της - Οι διαφορές με start-stop

Ο πιο συνηθισμένος λόγος για να «μείνει» ένα αυτοκίνητο, είναι η… πεθαμένη μπαταρία. Πόσο κοστίζει η αντικατάστασή της και πώς θα βρείτε την κατάλληλη;

  • -
  • -

Δεν υπάρχει αυτοκίνητο που κυκλοφορεί στον δρόμο χωρίς μπαταρία, αφού ο ρόλος της τελευταίας είναι πάρα πολύ σημαντικός για να κινηθεί το όχημα. Οι αρμοδιότητές της δεν αρχίζουν και τελειώνουν στην εκκίνηση του κινητήρα, καθώς η μπαταρία λειτουργεί συνεχώς και τροφοδοτεί με ενέργεια πάρα πολλά συστήματα. Ωστόσο, στους περισσότερους οδηγούς έχει συμβεί να «μείνουν» λόγω αυτής. Η άδεια μπαταρία, είναι η πιο συνηθισμένη βλάβη ακινητοποίησης ενός αυτοκινήτου. Πόσο θα κοστίσει η αντικατάσταση και με ποιο τρόπο θα βρει κάποιος την ιδανική μπαταρία για το δικό του μοντέλο;

Ο τρόπος να βρεις σωστή μπαταρία

Για αρχή, πριν την αντικατάσταση, πρέπει να αναζητήσουμε τον σωστό τύπο μπαταρίας. Ο πρώτος τρόπος είναι να διαβάσουμε τα χαρακτηριστικά της παλιάς που πρόκειται να αλλάξουμε, ψάχνοντας στο εμπόριο για μια ίδια. Ο δεύτερος είναι να ανοίξουμε το manual του αυτοκινήτου και να δούμε τι προδιαγραφές ορίζει ο κατασκευαστής για το δικό μας όχημα. Σε κάθε περίπτωση η επίσκεψη σε ένα εξειδικευμένο κατάστημα απλοποιεί τη διαδικασία καθώς οι τεχνικοί θα αναζητήσουν τη σωστή μπαταρία και θα προχωρήσουν σε αντικατάσταση. Οι τιμές που κυμαίνεται μια νέα μπαταρία αυτοκινήτου ποικίλουν ανάλογα με τα χαρακτηριστικά και τον τύπο της. Εντελώς ενδεικτικά, μπορεί να ξεκινάνε από περίπου 60 € για απλά αυτοκίνητα ή και να ξεπερνούν τα 150 €, αν πρόκειται για πιο σύγχρονα μοντέλα ή μεγαλύτερης κατηγορίας που απαιτούν υψηλότερα Ah κλπ.

Τι αλλάζει αν το αυτοκίνητο έχει start-stop;

Ο δεύτερος πολύ σημαντικός παράγοντας για την αντικατάσταση της μπαταρίας, είναι αν το όχημα εφοδιάζεται με σύστημα start-stop που σβήνει τον κινητήρα στα φανάρια και τον εκκινεί ξανά, όταν πατηθεί ο συμπλέκτης (ή αφεθεί το φρένο, στα αυτόματα). Στην περίπτωση αυτή η μπαταρία θα πρέπει να είναι συμβατή με τις απαιτήσεις του start-stop, δηλαδή να φέρει τις απαραίτητες τεχνολογίες για να αντέχει στις αλλεπάλληλες απενεργοποιήσεις-εκκινήσεις του μοτέρ. Αυτές οι μπαταρίες έχουν ειδική κατασκευή που τις καθιστούν πιο ανθεκτικές στους συνεχείς κύκλους αποφόρτισης-φόρτισης, κάτι που σημαίνει ότι είναι και αρκετά ακριβότερες.

Δείτε ακόμη: Χαλάει νωρίτερα η μπαταρία με το start-stop ενεργοποιημένο;

Ενδεικτικά, οι μπαταρίες που είναι συμβατές με start-stop ξεκινούν από περίπου 100 € το λιγότερο και μπορούν να φτάσουν ακόμη και πάνω από τα 200 €. Επίσης, οι κατασκευαστές πάντα αναφέρουν και τον τύπο μπαταρίας που προτείνουν, συνήθως EFB (Enhanced Flooded Battery) ή AGM(Absorbent Glass Mat). Τέλος, υπάρχουν και οι μπαταρίες Gel που αντέχουν ακόμη περισσότερο, όμως είναι και σημαντικά ακριβότερες στην αγορά τους.