Σύστημα start-stop: Χαλάει νωρίτερα τη μίζα του αυτοκινήτου;

Τελικά, μήπως αντί να μας εξοικονομεί καύσιμο, το start/stop θα μας κοστίσει περισσότερο σε βάθος χρόνου;

  • -
  • -

Με τις απαιτήσεις των καταναλωτών για χαμηλότερες καταναλώσεις καυσίμου, αλλά και των κυβερνήσεων για λιγότερους ρύπους, οι αυτοκινητοβιομηχανίες εξέλιξαν διάφορες τεχνολογίες που βοηθάνε τους κινητήρες εσωτερικής καύσης να είναι πιο αποδοτικοί. Μια από τις πιο απλές σε σύλληψη τεχνολογίες, είναι αυτή του start/stop. Κάποιος, εύλογα αναρωτήθηκε: γιατί να καίει καύσιμο το αυτοκίνητο όταν είναι ακίνητο στο φανάρι ή την κίνηση; Έτσι, είδαμε τα πρώτα μοντέλα που έσβηναν αυτόματα, ενώ έπαιρναν ξανά μπροστά μόλις ακουμπούσες το πεντάλ του συμπλέκτη ή άφηνες το φρένο (στα αυτόματα).

Πολλοί ωστόσο, αντιμετώπισαν με… απορία αυτή την τεχνολογία. «Θα μου χαλάσει την μπαταρία» σκέφτηκαν, ή «θα καταστρέψει τη μίζα». Οι κατασκευαστές όμως, το μόνο που δεν θέλουν είναι τα αυτοκίνητά τους να χαλάνε. Ακούγεται… επικερδές, ωστόσο δεν συμφέρει τις μεγάλες εταιρείες, καθώς το πλήγμα στη φήμη τους και οι δυσαρεστημένοι καταναλωτές, τις «πονάει» περισσότερο. Κάπως έτσι μπορούμε να εξηγήσουμε και την περίπτωση του start/stop. Είναι προφανές, ότι πριν περάσουν στην παραγωγή, έχουν κάνει πάρα πολλές δοκιμές και έχουν λάβει τα μέτρα τους, για να προλάβουν κάθε δυσλειτουργία.

Το start/stop μου χαλάει τον κινητήρα;

Όχι. Κάθε αυτοκίνητο που εξοπλίζεται με σύστημα start/stop εφοδιάζεται με ειδική, ενισχυμένη μίζα που αντέχει στις αλλεπάλληλες εκκινήσεις του μοτέρ και έχει δοκιμαστεί στις πιο απαιτητικές συνθήκες που συνεπάγεται η χρήση του start-stop. Η μπαταρία είναι και εκείνη αυξημένης αντοχής, ενώ δεν υπάρχει πιθανότητα να «μείνει» κανείς από μπαταρία γιατί αν το σύστημα «διαβάζει» ότι αυτή εξασθενεί, τότε αναστέλλει τη λειτουργία του start/stop. Πολλοί, αναρωτιούνται και αν είναι σωστό το ξαφνικό σβήσιμο του μοτέρ, μετά από πίεση ή μετά από ένα μεγάλο ταξίδι. Στην πράξη, δεν υπάρχει πρόβλημα με τις θερμοκρασίες του λαδιού ή τη λίπανση. Τα λάδια που προτείνουν οι κατασκευαστές έχουν ειδικά πρόσθετα ώστε να είναι συμβατά με το start/stop και να μην προκαλούν προβλήματα στο μοτέρ ή την τουρμπίνα, αν υπάρχει.

Δείτε ακόμη: Πόσα χρήματα γλυτώνω με ενεργοποιημένο start / stop;

Ποιο είναι το αρνητικό του start/stop συστήματος;

Στην πράξη, το μοναδικό μειονέκτημα είναι το αυξημένο κόστος της μπαταρίας, όταν αυτή θα πρέπει να αντικατασταθεί. Η ενισχυμένη μπαταρία έχει και το… τίμημά της στο ταμείο. Η μίζα, που επίσης είναι υψηλότερης αντοχής, δεν θεωρείται αναλώσιμο είδος όπως η μπαταρία και θεωρητικά, θα αντέξει πολλά χρόνια. Με άλλα λόγια, αν ένα αυτοκίνητο ζητήσει αντικατάσταση μίζας, αυτό θεωρείται βλάβη. Αν ζητήσει μπαταρία, είναι αναλώσιμο υλικό! Όσο πιθανό είναι να χαλάσει μια μίζα σε συμβατικό αυτοκίνητο χωρίς start-stop, τόσο είναι και για τα μοντέλα που κάνουν χρήση της συγκεκριμένης τεχνολογίας.Η μπαταρία όμως, μπορεί να κοστίζει και τα διπλάσια χρήματα αν πρέπει να υποστηρίζει start/stop λειτουργία. Κόστη ακόμη και άνω των 200 € είναι πιθανά, προκαλώντας μικρά… εμφράγματα στους ιδιοκτήτες. Σε κάθε περίπτωση, με την τιμή της βενζίνης κοντά στα 2 ευρώ το λίτρο, τα χρήματα που εξοικονομείτε από «χαμένο» καύσιμο κάθε μέρα κάνουν απόσβεση τη διαφορά του κόστους. Οπότε, για 100 € περισσότερα κάθε 5 περίπου χρόνια, αξίζει να το έχετε ενεργοποιημένο.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...