Οδήγηση αυτοκινήτου άλλου ιδιοκτήτη - Τι ισχύει σε περίπτωση ατυχήματος;

Ασχέτως του ποιος οδηγεί ένα αυτοκίνητο και του ποιος είναι ασφαλισμένος ως οδηγός, ο ιδιοκτήτης πάντα έχει ευθύνες έναντι του νόμου… Ποιες είναι όμως αυτές;

  • -
  • -

Σε όλους μας έχει συμβεί κάποια στιγμή στη ζωή μας, να βρεθούμε πίσω από τα «πηδάλια» ενός αυτοκίνητου, που δε μας ανήκει. Ειδικά σε περιπτώσεις που ο ιδιοκτήτης του οχήματος έχει πιει δυο τρία ποτηράκια παραπάνω, τότε είναι επιβεβλημένη η παραχώρηση του αυτοκινήτου σε κάποιον… τρίτο. Για την ασφάλεια όλων.

Τι συμβαίνει όμως σε αυτήν την περίπτωση; Μπορεί ο οποιοσδήποτε να οδηγήσει ένα αυτοκίνητο που δεν του ανήκει; Τον καλύπτει η ασφάλεια σε περίπτωση που συμβεί κάποιο ατύχημα για ζημιές που θα προκληθούν από την παραχώρηση του οχήματος του;

Οι περιπτώσεις που δε σας καλύπτει ο νόμος

Ο ιδιοκτήτης του οχήματος θα κληθεί προς αποζημίωση των ζημιωμένων από το ατύχημα στις εξής περιπτώσεις:

  • απουσία διπλώματος ή
  • ακαταλληλότητα διπλώματος (πχ δίπλωμα κατηγορίας διαφορετικής από αυτής που απαιτείται για το εν λόγω όχημα) ή
  • αν ο οδηγός βρίσκεται υπό την επήρεια αλκοόλ ή
  • αν η άδεια οδήγησης έχει ανακληθεί ή
  • αν ο οδηγός δεν καλύπτεται από το ασφάλιστρο, λόγω μη τακτοποίησης των επασφαλίστρων.

Η ασφάλεια αυτοκινήτου έχει ως πρώτο και κεντρικό υποκείμενο το όχημα και δευτερευόντως τον ιδιοκτήτη, τον λήπτη της ασφάλειας (συμβαλλόμενο) και τον εκάστοτε δηλωμένο ή αδήλωτο οδηγό.

Δείτε ακόμα: Οδική βοήθεια για ατύχημα ή για βλάβη: Σίγουρα ξέρεις τι έχεις πληρώσει;

Αυτό σημαίνει ότι η ασφάλεια σου δεν σε καλύπτει όταν οδηγείς αυτοκίνητο τρίτου το οποίο δεν είναι ασφαλισμένο, όπως επίσης ότι δεν σε καλύπτει αν δεν πληρούνται οι ειδικές προϋποθέσεις όπως αυτές αναφέρονται παραπάνω.

Πηγή: Cosmote Insurance