Τι είναι αυτή η μπλε γραμμή στον δρόμο – Γιατί έβαψαν την άσφαλτο;

Η συγκεκριμένη διαγράμμιση σε μπλε χρώμα χρησιμοποιείται για συγκεκριμένο λόγο. Δείτε ποιους αφορά.

  • -
  • -

Την Κυριακή 12 Νοεμβρίου, χιλιάδες δρομείς θα στηθούν πίσω από την ιστορική αφετηρία του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας. Οι αθλητές θα επιχειρήσουν να ολοκληρώσουν μια από τις δυσκολότερες διαδρομές, κάποιοι λίγοι να κερδίσουν ή και να σπάσουν το ρεκόρ κι άλλοι να ζήσουν την εμπειρία και να γνωρίσουν τα όρια αντοχής τους.

Το να καλύψεις τα 42.195 μέτρα, από τον Τύμβο του Μαραθώνα έως το Παναθηναϊκό Στάδιο είναι μια πρόκληση. Η ανισόπεδη διαδρομή με τις ανηφόρες και κατηφόρες δυσκολεύει αφάνταστα τους δρομείς και, ίσως, να τους μπερδεύει κιόλας.

grammi

Για να καλύψει ένας δρομέας ακριβώς 42.195 μέτρα, πρέπει να τρέξει πάνω στην μπλε γραμμή του μαραθωνίου και όχι σε όλο το πλάτος του δρόμου. Βέβαια, αυτό δεν είναι απολύτως εφικτό (τουλάχιστον στα πρώτα μέτρα), λόγω των πολλών συμμετοχών, αλλά από ένα σημείο και μετά είναι διακριτή.

Ποιοι βάφουν τη μπλε γραμμή

Στην Αθήνα έχει χρωματιστεί εδώ και αρκετές μέρες. Η μπλε γραμμή έχει τοποθετηθεί για την χάραξη της διαδρομής του μαραθωνίου, από τους καταμετρητές του αγώνα. Η μπλε γραμμή δεν αποτελεί μία απλή σήμανση της διαδρομής, αλλά σημαίνει ότι όποιος ακολουθήσει πιστά την γραμμή αυτή, θα τρέξει ακριβώς 42.195 χιλιόμετρα, όσα είναι δηλαδή η απόσταση του μαραθωνίου.

grammi

Δείτε ακόμη: Τι είναι αυτές οι παράξενες γραμμές στην παλιά εθνική οδό – Πώς προειδοποιούν τους οδηγούς;

Η μπλε γραμμή χρησιμοποιείται σε όλους τους μαραθωνίους παγκοσμίως. Για να χρωματιστεί η διαδρομή, απαιτούνται περίπου δύο τόνοι θερμοπλαστικής μπογιάς.

Λίγα λόγια για τον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας

Τα πρώτα 200 μέτρα είναι κατηφορικά και οδηγούν στην έξοδο από την εγκατάσταση της Αφετηρίας. Τα πρώτα 4 χιλιόμετρα παρουσιάζουν μια ελαφρά κατηφορική κλίση. Οι δρομείς τρέχουν επί της Λεωφόρου Μαραθώνος μέχρι το 4ο χλμ, οπότε και εισέρχονται αριστερά στην οδό Μαραθωνομάχων και την περιοχή του Τύμβου για τα επόμενα 2,2 χλμ. Η διαδρομή ακολουθεί σχεδόν κυκλική πορεία γύρω από το Μνημείο Πεσόντων (Τύμβος) στη Μάχη του Μαραθώνα.

Από το 6ο μέχρι το 10ο χλμ (Νέα Μάκρη) η διαδρομή είναι επίπεδη. Από το 11ο μέχρι το 17ο χλμ η διαδρομή έχει κατά τμήματα ανηφορική κλίση. Ακολουθεί μια κατηφόρα με απότομη κλίση μέχρι και πριν τη Διασταύρωση της Ραφήνας. Από τη διασταύρωση και μετά η διαδρομή γίνεται ανηφορική με πιο έντονο το τμήμα μέχρι το 20ο χλμ. Καθώς οι δρομείς διέρχονται από το Πικέρμι, λιγότερο και περισσότερο ανηφορικά τμήματα εναλλάσσονται μέχρι το 25ο χλμ, με πιο αξιοσημείωτη την παρατεταμένη ανηφόρα του 25ου χλμ. Το πέρασμα από την Παλλήνη, 27ο-28ο χλμ, είναι επίσης ανηφορικό.

grammi

Από την περιοχή του Γέρακα ξεκινά το τελευταίο και πιο δύσκολο σημείο της διαδρομής, ο ανισόπεδος κόμβος Σταυρού, 30ο-31ο χλμ. Την έντονη και παρατεταμένη αυτή ανηφόρα ακολουθεί μια απότομη κατηφόρα που φτάνει μέχρι την πλατεία της Αγίας Παρασκευής. Οι δρομείς τρέχουν επί της Λεωφόρου Μεσογείων περνώντας από τις περιοχές Χαλανδρίου και Χολαργού, όπου εναλλάσσονται επίπεδα και κατηφορικά τμήματα μέχρι τον τερματισμό. Πιο χαρακτηριστική κατηφόρα είναι εκείνη που ξεκινά από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και καταλήγει στον κόμβο Κατεχάκη, 37,5 χλμ, όπου οι δρομείς διέρχονται κάτω από τη γέφυρα.

Αμέσως μετά το Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν, οι δρομείς συνεχίζουν αριστερά επί της λεωφόρου Μιχαλακοπούλου, μέχρι το φανάρι της διασταύρωσης Μιχαλακοπούλου & Φειδιππίδου. Κατόπιν ακολουθούν την οδό Φειδιππίδου δεξιά μέχρι τον Κόμβο Κηφισίας & Αλεξάνδρας. Το 39ο χλμ βρίσκεται ακριβώς στη γωνία, καθώς οι δρομείς κατηφορίζουν αριστερά τη Λεωφόρο Βασ. Σοφίας. Οι δρομείς περνούν διαδοχικά μπροστά από την Αμερικανική Πρεσβεία, το Μέγαρο Μουσικής και το Πάρκο Ελευθερίας, 40ο χλμ, όπου βρίσκεται και ο τελευταίος σταθμός ανεφοδιασμού για τους δρομείς.

Στο ύψος του Ξενοδοχείου HILTON, οι δρομείς κατευθύνονται δεξιά προς το Σύνταγμα ακολουθώντας πάντα τη Λεωφόρο Βασ. Σοφίας και περνώντας μπροστά από το Νοσοκομείο Ευαγγελισμός και το Πολεμικό Μουσείο.

Στο τελευταίο κομμάτι της Μαραθώνιας Διαδρομής οι δρομείς κατευθύνονται αριστερά στην οδό Ηρώδου Αττικού, 41,2 χλμ, περνώντας από το Μέγαρο Μαξίμου, το Προεδρικό Μέγαρο και τον Εθνικό Κήπο. Στο ύψος του αγάλματος του Δισκοβόλου οι δρομείς αντικρίζουν το Παναθηναϊκό Στάδιο. Απομένουν λίγα μόνο μέτρα στον προαύλιο χώρο του Σταδίου μέχρι να εισέλθουν στο Στάδιο και να διανύσουν εντός του τα τελευταία 170 μέτρα πάνω στον ελαστικό τάπητα (ταρτάν).

Η Είσοδος στο Παναθηναϊκό Στάδιο και τερματισμός γίνεται στην αριστερή πλευρά του Σταδίου.