Τι είναι αυτές οι παράξενες γραμμές στην παλιά εθνική οδό – Πώς προειδοποιούν τους οδηγούς;

Στην παλιά εθνική οδό Ελευσίνας-Θήβας, στο οδόστρωμα έχουν τοποθετηθεί κάποιες τρισδιάστατες γραμμές. Ποιος γνωρίζει ποια είναι σημασία τους;

  • -
  • -

Σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας υπάρχουν πινακίδες οδικής σήμανσης και διάφορα σήματα, τα οποία οφείλουν να γνωρίζουν και να τηρούν οι οδηγοί. Φυσικά, σε κάθε δρόμο υπάρχουν και οι σχετικές διαγραμμίσεις που υποδεικνύουν τις λωρίδες κυκλοφορίας και τα άκρα της οδού.

grammes

Οι οδηγοί, ως επί το πλείστον γνωρίζουν τι σημαίνει κάθε διαγράμμιση, άσχετα αν σε πολλές περιπτώσεις δεν συμπεριφέρονται ανάλογα. Βέβαια, υπάρχουν και κάποιες σημάνσεις που για το μεγαλύτερο ποσοστό των χρηστών του οδικού δικτύου, είναι άγνωστες.

Παράδειγμα οι εικονιζόμενες διαγραμμίσεις που συναντώνται στην παλιά εθνική οδό Ελευσίνας-Θήβας, στη Μάνδρα Αττικής. Ορισμένοι θεωρούν πως είναι κάτι αντίστοιχο των διαβάσεων για τους πεζούς, κάτι το οποίο είναι τελείως λάθος.

grammes

Οι συγκεκριμένες γραμμές αφορούν παραβατικότητα και χρησιμεύουν ως μέτρο αποτροπής της υπερβολικής ταχύτητας. Είναι έτσι σχεδιασμένες και εγκατεστημένες στο οδόστρωμα, ώστε να αποτρέπουν την παραβίαση των ορίων ταχύτητας μέσω της παραγωγής υπερβολικού θορύβου κατά τη διέλευση των οχημάτων.

Δείτε ακόμη: Πάω με 130 km/h και μου «παίζουν» τα φώτα! Είναι νόμιμο;

grammes

Οι λωρίδες αυτές τοποθετούνται συνήθως σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας και έχουν καθοριστική συμβολή στο να αποτραπεί η τέλεση ενός ατυχήματος. Όταν ένα όχημα κινείται με ταχύτητα πάνω από το όριο, με το που πατήσουν οι τροχοί στις γραμμές τύπου 3D παράγεται θόρυβος ως αναγγελία παράβασης και κινδύνου.