Οδήγηση για δύο: Συμβουλές ασφαλούς οδήγησης για εγκύους

Είναι συμβατή η εγκυμοσύνη με την οδήγηση αυτοκινήτου; Ναι, αρκεί να ακολουθήσεις μερικές απλές συμβουλές κάθε φορά που βρίσκεσαι πίσω από το τιμόνι.

  • -
  • -

Ο ερχομός ενός μωρού φέρνει χαρά και προσμονή, αλλά μαζί φέρνει και νέες προκλήσεις. Μία από αυτές είναι το πώς να φροντίσεις για την ασφάλειά σου και την ασφάλεια του αγέννητου παιδιού σου κατά την οδήγηση. Τα παρακάτω αφορούν όλες τις μέλλουσες μητέρες και προσφέρουν πληθώρα πρακτικών και εύληπτων συμβουλών για το πώς να κινούνται στους δρόμους με ασφάλεια και άνεση καθ' όλη τη διάρκεια του ταξιδιού της εγκυμοσύνης.

Είτε μιλάμε για γυναίκες που γίνονται μητέρες για πρώτη φορά, είτε για έμπειρους γονείς, αυτός ο οδηγός θα τις εξοπλίσει με τις γνώσεις που χρειάζονται για να παραμείνουν ασφαλείς και σίγουρες στο δρόμο.

Φόρεσε σωστά τη ζώνη ασφαλείας

Φόρα πάντα τη ζώνη ασφαλείας αυτοκινήτου, ακόμη και αν αισθάνεσαι ότι είναι άβολη. Σε όλα τα τρίμηνα της κύησης, είτε οδηγείς, είτε είσαι συνοδηγός, ακόμα και εάν κάθεσαι στα πίσω καθίσματα, πρέπει πάντα να φοράς τη ζώνη.

Τοποθέτησε λοιπόν, το κάτω τμήμα της ζώνης κάτω από την κοιλιά, κατά μήκος των γοφών και του οστού της λεκάνης σου. Ο ιμάντας ώμου πρέπει να περνάει ανάμεσα στο στήθος και στο πλάι της κοιλιάς, όχι κατά μήκος της.

zoni

Επίσης, μην απενεργοποιείς τους αερόσακους του οχήματος και κράτα απόσταση από το τιμόνι ή το ταμπλό του αυτοκινήτου εφόσον είσαι συνοδηγός, τουλάχιστον 15 με 20 εκατοστά από την κοιλιά σου.

Προσάρμοσε τη θέση του καθίσματος σου

Μετακίνησε το κάθισμά σου προς τα πίσω σε μια άνετη απόσταση από το τιμόνι, εξασφαλίζοντας παράλληλα ότι μπορείς να φτάσεις τα πεντάλ. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται ο κίνδυνος να χτυπήσει η κοιλιά σου στο τιμόνι ή να τραυματιστείς από τον αερόσακο σε περίπτωση που ενεργοποιηθεί.

Φρόντισε να βγάζεις το πανωφόρι σου πριν κάτσεις στο κάθισμα του αυτοκινήτου, για να εφαρμόζει η ζώνη σωστά πάνω στο σώμα σου.

Κάνε τακτικά διαλείμματα

Εάν βρίσκεσαι σε μεγάλη διαδρομή, σταμάτα για διάλειμμα τουλάχιστον κάθε 90 λεπτά. Τέντωσε τα πόδια σου, περπάτησε και ενυδατώσου για να αποφύγεις το πρήξιμο και τη δυσφορία στα πόδια και τα πέλματά σου.

Έλεγξε πως έχεις όσα χρειάζεσαι

Εφόσον κατά την εγκυμοσύνη οδηγείς, τοποθέτησε το ειδικό αυτοκόλλητο για εγκύους στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου σου, ώστε να είναι ενήμεροι οι άλλοι οδηγοί του οδικού δικτύου.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να έχεις πάντα αρκετή ποσότητα βενζίνης στο ρεζερβουάρ και γενικότερα να κάνεις τα τακτικά και τα ετήσια service αυτοκινήτου που απαιτούνται για την ομαλή λειτουργία του. Σιγουρέψου πως τα ελαστικά του αυτοκινήτου σου να είναι σε καλή κατάσταση, και φυσικά ζήτησε βοήθεια για οποιαδήποτε τέτοια εργασία, εάν το χρειάζεσαι. Τέλος, το όχημά σου πρέπει να είναι πλήρως ασφαλισμένο και με την κάλυψη Οδικής Βοήθειας, για κάθε ενδεχόμενο.

insurance

Αν δεν έχεις το κατάλληλο πακέτο ασφάλειας, μπορείς να το αποκτήσεις εύκολα από το κινητό ή τον υπολογιστή σου. Συγκεκριμένα, μπορείς να κάνεις μία σύγκριση ασφαλειών μέσω του insurancemarket.gr, τη μεγαλύτερη πλατφόρμα σύγκρισης και αγοράς ασφαλιστικών προϊόντων στην Ελλάδα, και να διαλέξεις το πρόγραμμα ασφάλισης που καλύπτει περισσότερο τις ανάγκες σου.

Κράτα αποστάσεις και μη βιάζεσαι!

Απόφυγε τη βιασύνη και την επιθετική οδήγηση. Η εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεάσει τα αντανακλαστικά και τη συγκέντρωσή σου, καθιστώντας πιο δύσκολη τη γρήγορη αντίδραση. Χαλαρά, με υπομονή και χωρίς ένταση, ακόμη και με μεγάλη κίνηση στο δρόμο, βάλε σε μέτρια ένταση την αγαπημένη σου μουσική ή συμβουλευτικά podcasts, έχε την προσοχή σου στο δρόμο και φθάσε με ασφάλεια στον προορισμό σου.

Μην αγνοείς τη δυσφορία

Εάν αισθάνεσαι κόπωση, ζάλη ή οποιαδήποτε δυσφορία, απόφυγε την οδήγηση. Άκουσε το σώμα σου και ξεκουράσου όταν χρειάζεται. Να έχεις πάντα μαζί σου το κινητό σου με όλα τα χρήσιμα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης τηλέφωνα. Όσον αφορά τα ασφαλιστήρια συμβόλαιά σου - είτε υγείας, είτε οχήματος - με τις αντίστοιχες γραμμές εξυπηρέτησης, μπορείς να τα έχεις πάντα μαζί σου μέσω του insurancemarket app, για οποιαδήποτε στιγμή τα χρειαστείς.

4

Απόφυγε τις δύσκολες συνθήκες

Μην πηγαίνεις από τους δρόμους που έχουν πολλές λακκούβες και ας είναι μικρότερη η διαδρομή. Προτίμησε την ομαλότερη πορεία. Με την ίδια λογική, μην οδηγείς όταν επικρατούν ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως καταιγίδα, χιονόπτωση, παγετός, δυνατοί άνεμοι, διότι κάτι τέτοιο μπορεί να σε φέρει σε δύσκολη θέση ή να σου προκαλέσει παραπάνω ένταση.

Ακόμη και αν έρθει μία δύσκολη στιγμή, έστω και ένα ελαφρύ τρακάρισμα, θα πρέπει άμεσα να επισκεφθείς το πλησιέστερο δημόσιο ή ιδιωτικό νοσοκομείο, αν διαθέτεις ήδη μία ασφάλεια υγείας που καλύπτει τα επείγοντα περιστατικά. Να θυμάσαι ότι, δεν έχει σημασία αν το τροχαίο ήταν ελαφρύ ή αν δεν νιώθεις κάποια ενόχληση. Πρέπει σε κάθε περίπτωση να λάβεις την απαραίτητη ιατρική περίθαλψη, όπως και να ενημερωθεί άμεσα ο μαιευτήρας - γυναικολόγος που παρακολουθεί την εξέλιξη της κύησής σου.

Δώσε σημασία στα σημάδια

Καθώς η εγκυμοσύνη σου εξελίσσεται, μπορεί να θεωρείς όλο και πιο δύσκολο να μπαίνεις και να βγαίνεις από το αυτοκίνητο, να στρίβεις για να ελέγχεις τα τυφλά σημεία ή να φτάνεις άνετα τα πεντάλ. Κάνε τις απαραίτητες προσαρμογές ή σκέψου εναλλακτικές λύσεις, έτσι ώστε να μετακινείσαι πάντα με ασφάλεια.

Στα μεταγενέστερα στάδια της εγκυμοσύνης, μπορεί να διαπιστώσεις ότι το τιμόνι βρίσκεται πολύ κοντά στην κοιλιά σου. Σε αυτό το σημείο, ίσως είναι καλύτερο να περιορίσεις την οδήγηση και να αναζητήσεις εναλλακτικά μέσα μεταφοράς, όταν αυτό είναι δυνατό.

Προσοχή στους κινδύνους μίας ενδεχόμενης θρόμβωσης, ενός θρόμβου αίματος που μπορεί να σχηματιστεί στο πόδι σου κατά τη διάρκεια μεγάλων περιόδων ακινησίας, όπως μια μακρά διαδρομή με το αυτοκίνητο. Για να μειώσεις αυτόν τον κίνδυνο, να φοράς φαρδιά ρούχα, να ενυδατώνεσαι και να κάνεις συχνά στάσεις, ώστε να περπατάς και να τεντώνεσαι.

Πότε πρέπει να σταματήσεις να οδηγείς;

Δεν υπάρχει κανένας συγκεκριμένος κανόνας σχετικά με το πότε πρέπει να σταματήσεις να οδηγείς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, καλό θα ήταν να περιορίσεις τον χρόνο σου πίσω από το τιμόνι όταν έχεις συχνά ναυτίες, ζαλάδες, εμέτους, έχεις πολύ χαμηλή πίεση ή υπέρταση, βρίσκεσαι στον τελευταίο μήνα της κύησης, ή έχεις κάποιο θέμα υγείας το οποίο δεν σου επιτρέπει την οδήγηση. Πάντα να συμβουλεύεσαι τον γιατρό σου, ο οποίος γνωρίζει το ιστορικό υγείας σου, σχετικά με το ποια θα ήταν η καλύτερη στιγμή να σταματήσεις την οδήγηση.

Να θυμάσαι ότι η ασφάλειά σου και η ασφάλεια του μωρού σου είναι υψίστης σημασίας, σε όλους τους τομείς. Είναι σημαντικό να ακολουθείς πάντα τους κανόνες οδικής ασφάλειας, να προσαρμόζεις τις οδηγικές σου συνήθειες, καθώς εξελίσσεται η εγκυμοσύνη σου. Ενώ το κυριότερο είναι να ακούς το σώμα σου. Η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος σημαντικών αλλαγών και δεν πειράζει να ζητάς βοήθεια όταν τη χρειάζεσαι.