Μου έσπασαν τον καθρέπτη του αυτοκινήτου – Με καλύπτει η ασφαλιστική;

Το να βρεις τον καθρέπτη του αυτοκινήτου σου σπασμένο δεν είναι απίθανο. Το θέμα είναι ποιος θα πληρώσει τη ζημιά, αν ο υπαίτιος εξαφανιστεί.

  • -
  • -

Η πρόκληση ζημιάς στα σταθμευμένα αυτοκίνητα και ειδικά το σπάσιμο των καθρεπτών είναι συχνό φαινόμενο. Ειδικότερα σε στενούς δρόμους, το να βρεις τον καθρέπτη σου σπασμένο δεν είναι απίθανο. Συνήθως, αυτό συμβαίνει από διερχόμενο όχημα κατά την προσπάθεια στάθμευσης ή και από κάποιο φορτηγό που περνά «ξυστά».

Προφανώς πρόκειται για μια δυσάρεστη κατάσταση για τον οδηγό του αυτοκινήτου με τον σπασμένο καθρέπτη. Το θέμα ωστόσο, τι συμβαίνει μετά από αυτό και ποιος καλείται να πληρώσει τη ζημιά. Ορισμένοι, ορμώμενοι από την παροχή θραύσης κρυστάλλων που διαθέτουν στο συμβόλαιο του οχήματός τους, θεωρούν πως δικαιούνται αποζημίωσης. Αυτό όμως δεν ισχύει. Ας τα δούμε αναλυτικά. 

Τι γίνεται αν φύγει ο οδηγός που σου έσπασε τον καθρέπτη

Αν ο υπαίτιος σταματήσει για να ενημερώσει για τη ζημιά που προκάλεσε και φυσικά είναι ασφαλισμένος, τότε με μια απλή δήλωση στην ασφαλιστική, θα αποζημιωθείς. Στην περίπτωση που εξαφανιστεί χωρίς να αφήσει ούτε ένα σημείωμα και δεν υπάρχει κανένας μάρτυρας, τότε η κατάσταση περιπλέκεται.

kathreptis

Ακόμη κι αν στο συμβόλαιό σου υπάρχει «θραύση κρυστάλλων» είναι πολύ πιθανό να μην καλύπτει τη ζημιά. Οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες Εξαιρούν την κάλυψη για υλικές ζημιές σε καθρέπτες, φανάρια και φλας μέσα από την παροχή θραύσης κρυστάλλων ενώ καλύπτουν τις υλικές ζημιές σε καθρέπτες, φανάρια, φλας μόνο όταν το όχημα είναι ασφαλισμένο με Ίδιες Ζημίες και αφού αφαιρεθεί το τυχόν αρχικό απαλλασσόμενο ποσό της παροχής.

Διαβάστε επίσης: Με καλύπτει η ασφάλεια αν τρακάρω μέσα σε πλοίο;

Επίσης, μην θεωρήσεις ότι επειδή έχεις μεικτή ασφάλεια είναι βέβαιο πως θα καλυφθούν τα έξοδα. Πρόσεξε καλά τα λεγόμενα «ψιλά γράμματα» στο συμβόλαιο, διότι, δεν αποκλείεται να περιλαμβάνει απαλλαγή από τη συγκεκριμένη ζημιά και να σου ζητηθεί να συμμετάσχεις στην αποκατάσταση, δηλαδή να πληρώσεις τη διαφορά.

kathreptis

Βασικό Tip

Υπάρχουν ασφαλιστικές εταιρείες που στην «θραύση κρυστάλλων» περιλαμβάνουν ζημιές σε:

  • εξωτερικά τζάμια
  • καθρέφτες
  • παράθυρα
  • στα πλαίσια και στα ελαστικά περιμετρικά μέρη των τζαμιών/καθρεφτών
  • έξοδα τοποθέτησης

Υπάρχει όμως ένα «αλλά», αφού αποζημιώνουν μόνο το κρύσταλλο του καθρέπτη και το πλαίσιο αλλά όχι τον μηχανισμό, ο οποίος στα καινούρια αυτοκίνητα είναι πολύ πιο ακριβός από όλα τα υπόλοιπα εξαρτήματα του καθρέπτη.