Υαλοκαθαριστήρες αυτοκινήτου: 5 Tips για να μην τρίζουν

Οι υαλοκαθαριστήρες είναι ένα από τα πιο σημαντικά εξαρτήματα στο αυτοκίνητο. Αν αυτοί δεν λειτουργούν σωστά, ειδικά τον χειμώνα, μπορεί να υπάρξει μεγάλο πρόβλημα στον δρόμο.

  • -
  • -

Ίσως, είναι το εξάρτημα που δίνουν τη λιγότερη σημασία οι οδηγοί. Το αλλάζουν μόνο όταν αντιληφθούν ότι δεν καθαρίζει επαρκώς το παρμπρίζ του αυτοκινήτου, με αποτέλεσμα να δημιουργείται κίνδυνος, ιδιαίτερα τις βροχερές ημέρες. Για να μην περιορίζεται λοιπόν η ορατότητα και να διατηρείς πάντα τα τζάμια σε ιδανική κατάσταση, υπάρχουν κάποια βασικά πράγματα που πρέπει να ξέρεις και να τηρείς για τους υαλοκαθαριστήρες.

1) Οι υαλοκαθαριστήρες έχουν διάρκεια ζωής

Όπως όλα τα εξαρτήματα, έτσι και οι υαλοκαθαριστήρες έχουν χρόνο ζωής. Δεν αναγράφεται κάπου, αλλά οι ειδικοί αναφέρουν πως ανά 6 περίπου μήνες πρέπει να αντικαθίστανται. Οι καλύτερες εποχές είναι το φθινόπωρο και την άνοιξη. Αυτό, διότι, από τον ήλιο και τη ζέστη του καλοκαιριού, καθώς και από το κρύο του χειμώνα φθείρονται πιο γρήγορα. Με απλά λόγια, τώρα είναι η κατάλληλη ώρα για να τους αλλάξεις.  

wipers

2) Μπορείς να τους καθαρίσεις μόνος σου

Όσο υψηλής ποιότητας και να είναι οι υαλοκαθαριστήρες που έχεις επιλέξεις, καλό είναι μια φορά το μήνα να τους ελέγχεις και να τους φροντίζεις. Στο τμήμα όπου γίνεται η επαφή με το τζάμι, μαζεύονται οι περισσότερες ακαθαρσίες, γι΄αυτό και κάποιες φορές βλέπεις όταν λειτουργούν να μην καθαρίζεται σωστά το παρμπρίζ σε όλη την επιφάνεια. Επίσης, υπάρχει περίπτωση να δημιουργηθούν γρατζουνιές. Για να τους καθαρίσεις, πάρε ένα πανί και σκούπισε προσεκτικά τα λαστιχάκια τους.

Δείτε ακόμη: Τα 3 πράγματα που δεν πρέπει να λείπουν από το αυτοκίνητό σου

3) Μην χρησιμοποιείς νερό βρύσης

Το νερό της βρύσης περιέχει άλατα. Αυτά φθείρουν ταχύτερα τόσο τους ψεκαστήρες, όσο και τα λαστιχάκια των υαλοκαθαριστήρων. Για καλύτερη απόδοση και αντοχή, βάλε στο δοχείο απιονισμένο νερό και τα κατάλληλα υγρά υαλοκαθαριστήρων.

wipers

4) Πότε θα καταλάβεις ότι χρειάζονται αλλαγή

Αν δεν τους ελέγχεις συχνά και περιμένεις τα σημάδια της φθοράς για να τους αντικαταστάσεις, θα το καταλάβεις από το τρίξιμο που κάνουν κατά τη λειτουργία. Το υλικό σκληραίνει και κάνει τον χαρακτηριστικό ήχο πάνω στο τζάμι. Επίσης, αφήνουν ένα θάμπωμα κατά τη χρήση και δεν απομακρύνουν τους ρύπους από το κρύσταλλο.

Δες εδώ πώς θα πλύνεις σωστά το αυτοκίνητο

5) Οι υαλοκαθαριστήρες δεν λειτουργούν σε στεγνή επιφάνεια

Έχουν σχεδιαστεί να λειτουργούν όταν η επιφάνεια του παρμπρίζ είναι υγρή, δηλαδή υπό βροχή ή με νερό από τους ψεκαστήρες. Αντίθετα, σε στεγνή επιφάνεια φθείρονται πολύ εύκολα και φυσικά δεν καθαρίζουν το τζάμι.