Aλλαγή υαλοκαθαριστήρων: Πόσο κοστίζει - Τι να προσέξεις

Πολλοί τους αμελούμε, μέχρι τη στιγμή που... δεν βλέπουμε τίποτα μέσα από το παρμπρίζ. Μήπως να αλλάξεις υαλοκαθαριστήρες, τώρα που βρέχει.

  • -
  • -

Οι περισσότεροι έχουμε ζήσει το σκηνικό που βρέχει, μπαίνουμε τρέχοντας και πολύ πιθανά, βρεγμένοι στο αυτοκίνητο και λίγο πριν βάλουμε μπροστά, θυμόμαστε πως οι υαλοκαθαριστήρες μας έχουν μεγαλώσει τόσο που κοντεύουν να πάνε... σχολείο. Τα 2-4 έτη για έναν υαλοκαθαριστήρα είναι πάρα πολλά, και φυσικά, πολύ εύκολα θα τους αμελήσουμε, αφού, ειδικά στη χώρα μας, τους χρησιμοποιούμε σχετικά λίγες ημέρες του χρόνου.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του χειμώνα, οπότε και υπάρχουν περισσότερες βροχοπτώσεις ή ακόμη και χιονοπτώσεις, θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας την αντικατάσταση ή τον έλεγχο των υαλοκαθαριστήρων, για να αποφύγουμε οποιαδήποτε άσχημη κατάσταση. Φανταστείτε να πρέπει να οδηγήσετε και να μη βλέπετε τίποτα από το παρμπρίζ! Όταν δείτε τις πρώτες γραμμές να εμφανίζονται και τους καθαριστήρες να μη σαρώνουν σωστά το τζάμι, θα πρέπει να βάλετε άμεσα στο πρόγραμμά σας την αλλαγή τους.

Πόσο κοστίζει η αλλαγή υαλοκαθαριστήρων

Το κόστος αλλαγής υαλοκαθαριστήρων δεν είναι απαγορευτικό (περίπου 15€ - 25€) ώστε να επιβαρύνει τον προϋπολογισμό σας. Βέβαια, υπάρχουν και αρκετά φθηνότερες λύσεις, ενδεχομένως και κάτω των 10 €. Όποιος όμως προτιμήσει αυτές τις λύσεις, πρέπει να γνωρίζει πως η ποιότητα είναι σημαντικά χαμηλότερη και το κόστος σε βάθος χρόνου αγγίζει τις ποιοτικότερες επιλογές.

Δείτε ακόμη: 5+1 Τips προετοιμασίας του αυτοκινήτου για τον χειμώνα

Κατά την εγκατάσταση νέων υαλοκαθαριστήρων θα πρέπει να προσέξετε οι διαστάσεις να είναι εκείνες που ορίζει ο κατασκευαστής, ώστε να μη βρίσκουν μεταξύ τους ή στο πλαίσιο του παρμπρίζ. Την αντικατάσταση καλό είναι να την πραγματοποιήσει κάποιος που γνωρίζει, προκειμένου να βρει το σωστό μέγεθος. Συνήθως, αλλάζουμε καθαριστήρες στο συνεργείο, σε καταστήματα πώλησης διάφορων ειδών αυτοκινήτου, αλλά και σε πρατήρια καυσίμων.

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τη ζωή των υαλοκαθαριστήρων

Εκείνοι που θέλουν να προσέξουν τους υαλοκαθαριστήρες τους όσο περισσότερο γίνεται, θα πρέπει να μάθουν ότι ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς τους είναι η ζέστη και ο ήλιος. Η αραιή τους χρήση επίσης επιδεινώνει την κατάστασή τους και επιταχύνει τη φθορά τους.

Όσοι πραγματικά «αρρωσταίνουν» με το τρίξιμο των καθαριστήρων ή τον ελλιπή καθαρισμό του παρμπρίζ, μπορούν να χρησιμοποιούν γλυκερίνη για να ενυδατώνουν το λάστιχο του καθαριστήρα. Φυσικά η χρήση τους δεν πρέπει να γίνεται με τη γλυκερίνη νωπή πάνω τους και η ποσότητα που χρειάζονται είναι πολύ μικρή. Αυτό το tip αφορά τους απόλυτα… ψυχαναγκαστικούς με το κομμάτι των καθαριστήρων!

Δείτε ακόμη: Τι προσέχω κατά την Οδήγηση σε βροχή

Last but not least: μην αδιαφορείτε για τον πίσω υαλοκαθαριστήρα (αν υπάρχει στο αυτοκίνητό σας). Σίγουρα δεν είναι τόσο σημαντικός όσο οι μπροστά, αλλά θα έρθει η ώρα (παρκάρισμα με βροχή το βράδυ, έξοδος από κάθετη θέση πάρκινγκ με όπισθεν κλπ) που θα μετανιώσετε που τελικά δεν τον αλλάξατε.